Вхід | Реєстрація

Декларації з лікарями: час є до 1 січня

Декларації з лікарями: час є до 1 січня

Процес реформування медицини в Україні, як і всі реформи, йде довго і досить болісно. Багатьох людей хвилює питання заключення договорів, точніше, декларацій із сімейними лікарями. Їх, нібито, уже давно почали підписувати. Але час іде, а декларацій немає.

Останньою датою початку процесу підписання декларацій було назване (через ЗМІ) 1 квітня 2018 року. Але, як вдалося дізнатися редакції, кидати все і бігти в поліклініку, щоб заключити договір із сімейним лікарем, ще зарано. Станом на кінець березня навіть не існує установленої форми декларації. Є лише проект, який ще можуть змінити.

Про це редакцію повідомила головний лікар Кобеляцького центру первинної медико-санітарної допомоги Любов Коломієць. З її слів, днями в Полтаві відбулася зустріч медиків, які працюють у районах Полтавщини, із начальником Департаменту охорони здоров’я Віктором Лисаком та заступником профільного комітету Верховної ради України Іриною Сисоєвою. Говорили і про декларації з лікарями. Питань медики задавали дуже багато. Але не на всі отримали остаточні відповіді.

Станом на кінець березня відомо, що процес заключення договорів з лікарями сімейної медицини триватиме до 1 січня 2019 року. Та не можна виключити, що цей процес затягнеться на більш тривалий проміжок часу. Любов Коломієць наголошує, що до 1 січня наступного року без медичної допомоги не залишиться ніхто. У принципі, після Нового року допомогу сімейні лікарі надаватимуть і тим, хто не підпише декларацію. Але за це доведеться платити кошти із власної кишені. Тим, хто договір підпише, послуги лікарів оплачуватиме держава з бюджету.

Для того, аби заключити декларацію, людина повинна прийти до вибраного нею лікаря сімейної медицині і взяти з собою паспорт, ідентифікаційний код. Бажано повідомити номер мобільного телефону або електронної пошти. Туди прийде спеціальний код, який потім введе у свій реєстр лікар.

Якщо договір буде заключений на лікування дитини, то оформляти його має один із батьків. Він теж повинен мати з собою паспорт, код та свідоцтво про народження дитини.

Медики рекомендують усім після того, як остаточно буде затверджена форма декларації, не зволікати з її підписанням. Коли «процес піде», то в медиків додасться роботи. Адже заповнення однієї декларації лікарем триватиме 20-30 хвилин. Паралельно доведеться вести і прийом хворих.

Крім того, можна очікувати виникнення неоднозначних, навіть скандальних ситуацій. Наведемо приклад. Один сімейний лікар підпише договори із 2 тисячами пацієнтів. Тут потрібно усвідомлювати, що є медики з гарною репутацією, до яких на прийом намагаються потрапити як кобелячани, так і жителі інших населених пунктів району. І от, набравши дві тисячі пацієнтів, медик буде відмовляти іншим.

Також потрібно знати, що у подальшому пацієнт може відмовитися від співпраці з лікарем, який його не влаштовує. Обіцяють, що проблем при цьому не буде. Узгоджувати свої дії з медиком, який не сподобався, не потрібно. Достатньо лише заключення декларації з іншим фахівцем.

Редакція «ЕХО» обов’язково повідомить своїх читачів про те, коли форма декларації буде затверджена. Надрукуємо ми і список медиків, із якими можна буде заключити договір.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 березня 2018, 10:01 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації