Вхід | Реєстрація

Конкурс «Полтавський Великдень» - унікальна можливість позмагатися, чия паска краща!

Конкурс «Полтавський Великдень» - унікальна  можливість позмагатися, чия паска краща!

За кілька днів в Україну прийде світле й величне християнське свято – Великдень, яке не лише вшановує воскресіння Ісуса Христа, а й символізує оновлення землі та природи, духовне й фізичне відродження. Це свято неможливо уявити без традиційної пасхальної випічки. Майстерність випікати пасхальний хліб здавна цінували наші пращури, в кожній родині з покоління у покоління, від господині до господині передавалися свої рецепти неповторної паски.  У наш час сучасна жінка далеко не завжди має час і можливість присвятити щонайменше півдня вибагливій здобі. Тож ці клопоти поступово взяли на себе професіонали, яких об’єднує та щороку збирає в себе на конкурс «Полтавський Великдень» державне підприємство «Полтавастандартметрологія». Цього року конкурс проходив одинадцятий рік поспіль!

За цей час вже вдалося напрацювати добрі традиції, творче змагання кращих хлібопекарів прийшлося до душі як самим виробникам основного продукту харчування, так і споживачам з різних куточків нашої області. Як відомо, за допомогою цього конкурсу не лише визначають, у кого вдалися найсмачніші паски, а й обмінюються досвідом, вперше «представляють на публіку» нові рецептури, отримують консультації кваліфікованих фахівців тощо.

Оскільки конкурс відкритий для представників ЗМІ, покупцям смачної випічки теж буде легше визначитися, кому із хлібопекарних підприємств області довірити виготовлення пасок до свого святкового столу.

Цього року оцінювали випічку у 3 категоріях: «Масове виробництво» (великі партії) таких виробів було 12, «Немасове виробництво» (ексклюзивні вироби та нестандартно оформлена випічка, що надійде у продаж у невеликій кількості), таких виробів представлено 8 та «Виставкова продукція» (виставкові композиції, при створенні яких хлібопеки проявили максимум творчої уяви та фантазії), таких пасок 2. Виставкову продукцію представлять ТДВ «Миргородський хлібокомбінат» та ФОП Зав’ялова А.А Ресторан «Лілея».

Переможців серед виробників, як масової, так і немасової продукції, як і раніше визначатимуть у номінаціях: «Краща продукція за смаковими якостями» та «Краще оформлення паски».

До участі в престижному змаганні з професійної майстерності традиційно запросили всі хлібопекарні підприємства Полтавщини, від великих хлібозаводів до фізичних осіб- підприємців. Взяти участь у конкурсі зголосилися 10 підприємств області: ПП «Полтавський хлібзавод «Південний», ТОВ «Полтавський хлібопекарний комплекс», ТОВ «Фудком» (м.Полтава), ТДВ «Миргородський хлібозавод», ПП «Лубенський хлібозавод», ФО-П Ляшко (м.Лубни), ТОВ «Коровай Полтава» (м.Полтава), ТОВ «УКРАЇНСЬКИЙ РІТЕЙЛ», ФОП Чубенко В.В. (торгова марка «Веселяник» м.Полтава), ФОП Зав’ялова А.А. ресторан «Лілея». Вони представили 22 види продукції.

До складу конкурсної комісії, яку очолив виконуючий обов’язки генерального директора ДП «Полтавастандартметрологія» Андрій Горбань, крім дегустаторів з державного підприємства «Полтавастандартметрологія», увійшли представники Держпродспоживслужби у Полтавській області, кафедри технології та організації ресторанного господарства Полтавського університету економіки і торгівлі, досвідчені фахівці харчової промисловості.

За благословенням організатори конкурсу звернулися до представників єпархії Української Православної церкви Київського патріархату.

Спершу компетентне журі оцінило зовнішній вигляд конкурсних виробів, а потім найсмачнішу випічку визначали методом, так званої «сліпої» дегустації - коли шматочки від кожної паски закодовано під певним номером і дегустатори не знали, чию продукцію вони будуть куштувати. Звернули увагу члени комісії і на правильність оформлення споживчого маркування продукції, чи правдиво зазначив виробник перелік інгредієнтів, передбачених рецептурою, їх походження тощо.

За доброю традицією не обійшлося і без спеціальної номінації «Паска журналістських симпатій», переможця у якій теж «наосліп» визначали представники ЗМІ, які фактично представляють пересічних споживачів продукції.

Як правило, конкурс «Полтавський Великдень» - це добра можливість для виробників не лише «себе показати», а й у інших повчитися, порівняти свою продукцію з товаром конкурентів, вислухати точку зору незалежних компетентних дегустаторів і, при потребі, вдосконалити власне виробництво, внести зміни до рецептур, запровадити нові технології чи навпаки відродити прадавні ще дідівські традиції виготовлення святкової випічки. А найголовнішою нагородою для виробників є визнання споживачами, які неодмінно оцінять їх сміливість та старанність.

Усіх учасників конкурсу відзначили в тих чи інших номінаціях, адже всі вони постаралися на славу.


Автор: Жанна Кущенко, ДП «Полтавастандартметрологія»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 квітня 2018, 15:59 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації