Вхід | Реєстрація

Відбуваються зміни в субсидії

Відбуваються зміни в субсидії

На господарській нараді, в понеділок, 2 квітня, говорили про субсидії та пожежну безпеку.

Коротко про субсидії присутнім розповіла начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Ганна Омелян.

За її словами, у Кабміні зараз працюють над змінами правил нарахування субсидій. Міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що в 2018 році домогосподарствам будуть виплачуватися монетизовані субсидії (держава перераховуватиме гроші на рахунки громадянам, щоб вони платили самі). На думку міністра, такий крок усуне корупційну складову, все буде прозоро і зрозуміло. Уряд планує (до початку наступного опалювального сезону) вирішити проблему створення спеціальних банківських рахунків для перерахування субсидій. З цих рахунків можна буде платити за житлово–комунальні послуги. Також у цьому році планується створити єдиний реєстр субсидіантів, який дозволить систематизувати зібрану інформацію.

Крім того, Ганна Омелян повідомила, що при розрахунку субсидій на новий опалювальний період будуть враховуватися доходи громадян не за весь минулий рік, як було раніше, а за півроку (І і ІІ квартали 2017-го). Такі зміни вигідні тим людям, хто торік мав хорошу зарплату, а цього року фінансове становище з якихось причин змінилося. Пенсіонерам, які втратили роботу або просто звільнилися, будуть враховувати розмір пенсії за останній місяць перед зверненням по субсидії.

Також нововведенням стало те, що тепер покривати субсидіями будуть період з 15 жовтня по 15 квітня (раніше було з 1 жовтня по 30 квітня).

За інформацією Ганни Омелян, у січні всім одержувачам субсидії зробили перерахунок (величина обов’язкового платежу при цьому не змінилася). Але, щоб не довелося більше платити з власної кишені, треба буде зменшити щомісячне споживання електрики на 20 кіловат за годину. А мешканцям квартир (без газових колонок та централізованого гарячого водопостачання) соціальні норми зменшили на 50 кіловат за годину — із 150 до 100.

Якщо родина здійснила покупку більше, ніж на 50 тисяч гривень, субсидію надавати не припинять. Але про факт такої покупки сім’я зобов’язана повідомити управління соцзахисту населення протягом місяця. Це вплине на право призначення допомоги на наступний термін. Крім того, як наголосила Ганна Анатоліївна, населення повинне повідомляти органи соціального захисту в разі, коли:

  • змінився склад сім’ї (хтось виписався чи прописався);
  • змінився соціальний статус членів сім’ї (хтось звільнився чи влаштувався на роботу, вийшов на пенсію);
  • сім’я зробила покупку на суму понад 50 тисяч гривень (купили квартиру, машину тощо);
  • відмовилися від централізованого опалення і перейшли на індивідуальне (чи навпаки).

Також, відповідно до формули розрахунку субсидії, розмір допомоги залежить від сукупного доходу сім’ї: чим більший сукупний дохід, тим меншою є компенсація держави за комунальні послуги (і навпаки). Сума субсидії, яка була не використана в минулому місяці (внаслідок економії електроенергії, газу чи води), має зараховуватися постачальником послуги на наступний розрахунковий період. Субсидія призначається без врахування наявності депозитів і доходів від їх розміщення в банку, без будь-яких обмежень щодо наявності майна. Після виступу начальника соціального захисту населення присутні на нараді задавали питання, які стосувалися цієї теми.

Далі про стан пожежної безпеки  поінформував Юрій Моргун, начальник 24 Державної пожежно–рятувальної частини Головного Управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Дніпропетровській області.

На території Царичанського району, станом на 1 квітня, цього року виникло 15 пожеж. Це на 42 відсотки менше, ніж за аналогічний період 2017 року (26 пожеж, у яких загинуло 2 і травмовано 2 людей).

Найбільша кількість вогняних стихій виникла на територіях Царичанки і Рудки (по 3 пожежі). У селах Гнатівка, Супина, Михайлівка, Салівка, Бабайківка, Лисківка, Могилів сталося по 1 пожежі, а у Прядівці — 2. Основними причинами трагедій, за інформацією Моргуна, залишаються необережне поводження з вогнем, коротке замкнення електромережі, несправність пічного опалення, паління в ліжку в нетверезому стані.

Також очільник служби порятунку повідомив, що ними, згідно закону, були перевірені церкви і храми в Китайгороді, Могилеві, Ляшківці та Бабайківці. Не перевірені храми в Царичанці, Шарівці і Прядівці, оскільки ті не мають кодів ЄДРПОУ. Перевіркою встановлено, що у приміщеннях не проведені роботи з вимірювання опору ізоляції електричних мереж, відсутня забезпеченість первинними засобами пожежогасіння (у тому числі, вогнегасниками), не проведено навчання з питань пожежної безпеки та цивільного захисту керівниками церков і відсутні пристрої захисту від блискавок. Крім того, Юрій Олексійович зауважив, що протягом квітня–червня 2018 року пожежники здійснять позапланову перевірку загальноосвітніх, дошкільних навчальних та лікувальних закладів.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 квітня 2018, 13:36 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації