Вхід | Реєстрація

«Утримуйте підозрюваних під вартою або ми перекриємо дорогу»

«Утримуйте підозрюваних під вартою або ми перекриємо дорогу»

З такою вимогою жителі Бутенківської об’єднаної територіальної громади звернулись до правоохоронних органів.

1 квітня в Бутенках сталася резонансна подія кримінального характеру. Жителі села разом із поліцейськими затримали трьох молодиків, яких підозрюють у скоєнні цілої серії крадіжок, що відбувались протягом кількох тижнів у населених пунктах громади. Підозрювані в нічний час доби проникали у гаражі і підсобні приміщення селян та виносили звідти техніку й інвентар. За ніч злодії «навідувались» одразу в кілька дворів.

У неділю, близько четвертої ранку, житель Бутенок помітив велосипед, що лежав у кюветі, поряд зі стадіоном. Чоловік зателефонував знайомому і розповів про знахідку. Разом бутенківці зробили засідку і виявили трьох незнайомців. Один з непроханих гостей почав стріляти. Тоді селяни викликали на підмогу заступника голови громади Ігоря Федя, який приїхав автомобілем «ВАЗ-21099», прихопивши з собою зареєстровану рушницю. Незнайомці спершу тікали пішки, а згодом сіли в автомобіль «Мітсубісі Паджеро». Бутенківці попередили про переслідування поліцію. Під час погоні водій позашляховика, зупинившись у селі Козуби, вистрелив у «дев’яносто дев’яту». Спільними зусиллями жителів громади та поліцейських, незваних гостей усе ж таки затримали. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за частиною 3 статті 186 Кримінального кодексу України «Грабіж».

 

Підозрюваних випустили під заставу

3 квітня Наталія Тимошенко, слідчий суддя Октябрського районного суду Полтави, прийняла рішення про запобіжний захід щодо трьох чоловіків, підозрюваних у злочині, у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави. Через два дні підозрювані внесли заставу і їх випустили з-під варти.

Рішення судді отримало несхвальні відгуки з боку жителів Бутенківської громади. 6 квітня близько 100 місцевих мешканців зібрались у приміщенні сільської ради. Вони пояснили, що бояться за своє життя і здоров’я, оскільки при затриманні один з незнайомців обіцяв «віддячити» бутенківцям. Жителі громади вважають, що підозрювані, будучи на волі, можуть приховати важливі докази. Крім того, люди не виключають продовження серії грабежів.

На думку бутенківців, правоохоронці обрали неправильно першочергову кваліфікацію злочину. Так як слідство не взяло до уваги той факт, що підозрювані стріляли у свідків та під час їх переслідування. Також правоохоронці не врахували, що злочин вчиняла група осіб. Якби ці обставини були використані у справі, то суддя виніс би значно суворіший запобіжний захід і підозрюваних утримували б під вартою й надалі.

Спільно з керівництвом громади, присутні прийняли рішення їхати до прокурора Лариси Коби, керівника Кобеляцької місцевої прокуратури, з вимогою, аби підозрюваним змінили запобіжний захід.

«Або правоохоронці утримуватимуть злочинців під вартою, або ми перекриємо дорогу Р-52», — вирішили присутні на зібранні.

 

Прокурори подають апеляцію, а поліцейські збирають докази

Керівник прокуратури та її заступник Олександр Мацко пояснили бутенківській делегації, що наразі інкримінувати статтю 187 ККУ «Грабіж» вони поки що не можуть, оскільки для цього відсутня доказова база, тобто, немає висновків експертів щодо відповідності зброї, з якої стріляли, і набоїв. Але Лариса Коба запевнила, що зараз готує апеляцію з приводу суддівського рішення і особисто відвезе її сьогодні в Полтаву.

Олександр Мацько додав, що бутенківцям необхідно зустрітись із начальником відділу поліції, аби той посприяв у пришвидшенні проведення всіх необхідних експертиз спеціалістами науково‑дослідного експертно-криміналістичного центру, щоб отримати висновки.

Представникам громади керівник поліції Володимир Федан розповів, що у зв’язку зі змінами в кримінально-процесуальному кодексі, проведення всіх експертиз призначається через суд. Необхідні експертизи по зброї вже призначені і знаходяться на перевірці в НДЕКЦ. Працівники райвідділу працюють над встановленням раніше скоєних епізодів цими підозрюваними.

— Зараз слідчий друкує клопотання і везе його в суд, аби отримати дозвіл на обстеження автомобіля Ігоря Федя, у який стріляв підозрюваний, — сказав начальник поліції. — Я їду в НДЕКЦ, щоб забрати результати експертиз. Щойно слідчий обстежить авто, усі речові докази ми відразу направимо експертам. Повірте, я також зацікавлений у тому, аби підозрювані були ізольовані від суспільства.

Після зустрічі з правоохоронцями свій коментар надав голова Бутенківської ОТГ Микола Скрильник:

— Я незадоволений тим, що злочинців випустили на волю, не дочекавшись, доки поліцейські проведуть усі перевірки й обстеження. Тепер затримані мають можливість перешкоджати слідчим діям правоохоронців. І немає гарантій, що вони не виїдуть за територію України. Якщо правоохоронними органами не буде порушено кримінальної справи щодо розбою та замаху на вбивство наших жителів, ми будемо звертатись у різні інстанції. А наші громадяни перекриють дорогу.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 квітня 2018, 12:28 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації