Вхід | Реєстрація

Депутати не змогли затвердити присяжних

Депутати не змогли затвердити присяжних

10 квітня відбулося спільне засідання постійних комісій Кобеляцької райради. Одне з питань порядку денного стосувалось затвердження списку присяжних районного суду.

Працівник райради Анатолій Кучеренко повідомив присутніх, що термін виконання обов’язків попереднього складу присяжних завершився. На судових засіданнях вони присутні під час розгляду справ, що стосуються позбавлення людини батьківських прав, направлення на примусове лікування, психіатричну експертизу.

— Протягом двох місяців районна рада розробила положення, відповідно до якого присяжними можуть бути особи, які досягли 30‑річного віку і не старші 65‑ти, проживають на території Кобеляцького району, — зачитав Кучеренко. — Не включаються до списків присяжних громадяни, які визнані судом обмежено дієздатними, мають захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків, мають незняту чи непогашену судимість, народні депутати, судді, прокурори, правоохоронці, адвокати, нотаріуси.
Депутат Микола Антонов зупинив виступаючого і попрохав додати в положення, що в списки присяжних не можуть включатися близькі знайомі суддів і працівників апарату суду.

Анатолій Кучеренко пояснив, що у випадку, коли виникає конфлікт інтересів, присяжних не допускають до участі в судовій справі. Тим більше, що присяжні призначаються автоматично.

Далі посадовець перейшов до списку присяжних. Ними погодилися стати 15 жителів міста й району, які попередньо зібрали всі довідки. Цих кандидатів збирали протягом кількох місяців. Виявилось, що в списку є рідні кількох адвокатів, які практикують у Кобеляцькому районі, та колишніх поліцейських.

— Ви глузуєте з цього списку, я не розумію? — запитав Микола Антонов. — Тут друзі і знайомі суддів.
— Я не знаю нікого з цих людей, — додав Валерій Дрига.

Розв’язати суперечку спробувала голова райдержадміністрації Таміла Шевченко, яка сказала, що присяжні ніяк не впливають на рішення судді, а їх участь потрібна, у першу чергу, для визнання людей недієздатними. Навіть на сесії облради піднімали питання, що присяжних немає лише в Кобеляцькому районі. І з усіх питань доводиться їздити по судах області. З району ніхто не погоджується їздити на засідання, бо за це нічого не платять.

Микола Антонов піддав сумніву той факт, що майже ніхто з району не погодився стати присяжним.
Кілька депутатів заявили, якщо це питання винесуть на сесію, то вони не з’являться на засідання. Їх колеги запропонували голосувати за кандидатів поіменно.

Посперечавшись, районні обранці прийняли рішення на виносити список присяжних на сесію.

 

Анатолій Шкарбан не переконав депутатів

Наступного дня відбулось сесійне засідання. На ньому виступив директор Ліщинівського будинку-інтернату Анатолій Шкарбан.

Він пояснив присутнім, що присяжні розглядають дуже вузьку категорію справ: обмеження дієздатності, недієздатність, зняття недієздатності, усиновлення примусове психіатричне лікування, примусове лікування туберкульозу, визнання людини відсутньою та визнання її мертвою. Усі ці питання не мають матеріального підґрунтя. На судові засідання присяжних обирають методом електронного жеребкування.

— Нам щоразу доводиться возити жителів інтернату в козельщинський чи новосанжарський суд. Їх щоразу має супроводжувати медпрацівник і представника адміністрації, а віднедавна — і я особисто. Порахуйте також транспортні витрати. Часто нам навіть не вдається на місці знайти двох присяжних, бо всі зайняті. І ми так може їздити кілька разів, — наголосив директор будинку-інтернату.

Депутат Анатолій Таранушич запропонував повернути це питання до порядку денного, але його колеги більшістю голосів не підтримали пропозицію.

 

Депутатизми

  • Та вони нормальні, ми ж не кажемо, що не нормальні.
  • Усі кандидати пройшли психіатра і нарколога.
  • Ви хочете сказати, що людина — корупціонер і придурок?
  • Приведіть свого друга, свата, брата. Ми в селі живемо. Тут усі всіх знають. — Та вона всіх суддів у губи цілує.
  • Кожна партія хай дасть своїх п’ять чоловік.
  • У неї чоловік отой і вона спить з отим.
  • Коли людям насрать на долю іншої людини, то таке буде і з країною.

Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 квітня 2018, 11:26 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації