Вхід | Реєстрація

Людина–свято на «Пасхі красній»

Людина–свято на «Пасхі красній»

Цієї весни фестиваль відсвяткував свою 11 річницю. Кожного року, у другий день світлого свята Великодня, на території історичного ансамблю Китайгородських церков відбувається фестивальне дійство. Цього разу воно припало на 9 квітня.

Розпочинається єпархіальний фестиваль зі святкової архієрейської літургії, яка проходить в Успенському храмі. Служба відбувається за участю багаточисленного духовенства єпархії, на чолі з Високопреосвященнішим Володимиром архієпископом Кам’янським і Царичанським, та архієрейського хору Царичанського благочиння, чоловічого вокального ансамблю «Орфеус».

Програма фестивалю була насичена різноманітними конкурсами та культурними подіями. Концертне дійство творчих колективів відбувалося на двох сценах — «Головній» та «Допоміжній». Після урочистого відкриття фестивалю відбулися яскравий парад велетенських писанок і вишиванок, а також   захід «Приорільський товченик — 2018», конкурс паламарів, хорова асамблея в Миколаївському храмі. Асамблею представили 5 вокальних колективів, виступи яких слухали духовенство і всі гості. За свої духовні піснеспіви колективи отримали грамоти від єпархії. Пасхальні та народні твори виконували камерний хор музичного коледжу «Кантабіле» (місто Кам’янське), чоловічий вокальний ансамбль «Обертон» Національного технічного університету (місто Дніпро), архієрейський хор Свято–Покровського кафедрального собору (селище Царичанка), фольклорний ансамбль «Калита» Дніпропетровської Академії музики імені Глінки, вокальний чоловічий ансамбль «Орфеус» (місто Дніпро). Також учасники фестивалю мали змогу взяти участь у «Караоке на фестивалі». Змагалися три учасниці з Кам’янського, Царичанки, Могилева. Перемогу здобула Валерія з Могилева.

Фестивальне дійство відвідало понад дві тисячі гостей, для всіх вікових категорій і уподобань тут знайшлися розваги й частування. Як на будь-якому масштабному дійстві, була і різноманітна кухня. Пригощали всіх як безкоштовно, так і за плату. Можна було придбати краму на будь-який смак, пригоститись і купити «Медівку», відвідати майстер–клас та багато іншого. Фестивальна програма сягнула за 17 годину. Перед підведенням підсумків «Пасха красна на Приоріллі» та нагородженням переможців, присутні змогли насолодитися виступами запрошених артистів: найпозитивнішого і енергійного співака України Олександра Кварти, учасника телевізійного шоу «Україна має талант» (його виступ відбувся завдяки підтримці благодійного діяча, підприємця з Китайгорода Миколи Цвілого); стриманого і чарівного переможця телепроекту «Голос країни — 2017», священика з Києва, протоієрея Олександра Клименка; молодого і перспективного дуету з Вінниці «Коханий, кохана». Глядачі мали змогу не тільки послухати концерт співаків, а й зробити світлини з ними. Кореспондентам «ЕХО» випала нагода поспілкуватись з Олександром Квартою. Олександр розповів, що він живе в Харкові, активно гастролює по країні, а ще працює в юридичній академії імені Ярослава Мудрого. Знімає кліпи та займається монтажем. Сьогодні Кварта успішно гастролює по Україні з концертами, випустив три музичні альбоми, де багато його авторських творів. Скоро з’явиться четвертий альбом. Співак планує проїхати по країні з туром «Миру, добра, любові», де ще не чули його нових пісень. Олександр Кварта виступав у Великобританії, Чехії, Туреччині, Іспанії та Америці. Його давно називають «людиною-святом», «людиною-запальничкою», «людиною-сонцем». Він і в житті такий — у цьому ми переконались під час спілкування. Має двох синів і дружину. А ще Кварта поділився з нами, що 12 квітня йому виповнюється 41 рік, з чим ми його щиро вітаємо!

Після виступів артистів на «Головній» сцені відбулися нагородження учасників фестивалю в різних номінаціях. Перед тим, як розпочати приємну місію, учасників дійства привітали хористи асамблеї творами «Христос воскрес» і «Многая літа». Нагороди, спеціальні дипломи, грамоти, подяки та цінні подарунки вручали керівництво єпархії і Царичанського благочиння. Свою нагороду отримали за участь у «Приорільському товченику — 2018» презентаційні містечка Царичанської ОТГ (1 місце), Китайгородської ОТГ (2 місце), Ляшківської ОТГ (3 місце). Відмітимо, що у багатьох номінаціях успішно відзначилося Магдалинівське благочиння. Кращий паламар Дмитро Салагар теж з Магдалинівки. У номінаціях «краща вишиванка» відзначили Валентину Петрушенко (місто Кам’янське); «оригінальна творчість» — Івана Ванду (Царичанська селищна рада); «кращий майстер витинанки» — Магдалинівське благочиння; «кращий писанкар» — Ольгу Тихоненко (селище Кринички); «кращий дитячий малюнок» — Івана Приходька, собор Різдва Пресвятої Богородиці (Мала Петриківка); «кращий майстер вишивки» — Зою Черненко з Магдалинівки (1 місце) та Ганну Кузнецову з Царичанки (2 місце); «Кращий великодній кошик» — недільну школу (місто Кам’янське); «кращий соліст–вокаліст» — Серафиму Ус (Кам’янське); «кращий хоровий колектив» — ансамбль «Калита» (Дніпровська Академія музики); «краща театральна постанова» — недільні школи Верхньодніпровська (1 місце) та храму Олександра Невського (село Прядівка Царичанського округу); «кращий хореографічний колектив» — колектив з Кам’янського»; «кращий вокальний дитячий колектив» — ансамбль «Домісолька» (Царичанка, БДЮТ). Найкращою недільною школою—2018 визнали школу храму Марії Магдалини (Магдалинівське благочиння). Нагороду за кращу велетенську писанку отримав собор Різдва Пресвятої Богородиці (селище Мала Петриківка, колишнє село Червонопартизанське), на другій сходинці – Свято-Василівський храм Солонянського благочиння, третє місце посів Свято-Миколаївський собор міста Кам’янське. Далі організатори оголосили, що право відкрити парад писанок і вишиванок у 2019 році нададуть володарю головного призу (Гран-прі–2018 у номінації «найкраща велетенська писанка») храму Святого Апостола Андрія Первозванного (місто Кам’янське). Закрили фестиваль «Пасха красна на Приоріллі» пригощанням гостей велетенським тортом, який приготували царичанські умільці.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації