Вхід | Реєстрація

Побачив на дорозі вибоїну — викликай поліцейських

Побачив на дорозі вибоїну — викликай поліцейських

Працівники правоохоронних органів мають виїхати на вказане місце, обстежити аварійно-небезпечну ділянку автодороги і скласти припис на організацію, що відповідає за її утримання.

Минулий четвер у редакцію звернувся житель містечка, який повідомив, що зараз знаходиться на перехресті вулиць Пушкіна і Ветеринарної. Чоловік виявив на автошляху величезну вибоїну, яка може спричинити аварійну ситуацію. Аби вберегти учасників дорожнього руху від можливої небезпеки, він зателефонував за номером 102 і повідомив чергового поліції про аварійну ділянку на Пушкіна.

— Мені пощастило, що в той момент, коли я проїжджав це перехрестя, на дорозі не було зустрічного транспорту. Тому я об’їхав вибоїну, — пояснив чоловік. — Та не впевнений, що так щаститиме й іншим учасникам дорожнього руху. Тим більше, що в цьому місці досить пожвавлений рух. Тому й вирішив попередити відповідальних за утримання доріг у місті про цю вибоїну.

На вказане місце прибув інспектор сектору реагування патрульної поліції Вадим Ніколаєнко. Правоохоронець пояснив, що після звернення громадян поліцейські зобов’язані прибути за вказаною адресою. Вони складають акт обстеження ділянки вулично-шляхової мережі. На основі акту готується припис до організації, що займається утриманням автодороги, на якій з’явилась вибоїна. У нашому випадку — це міське комунальне підприємство «Міська сервісна служба». У приписі вказується, за який період підприємство має забезпечити ремонт аварійно-небезпечної ділянки дороги. Термін виконання робіт визначається відповідно до державних стандартів України (ДСТУ 3587-97 «Автодороги, вулиці та залізничні переїзди»; ДСТУ 4100-2014 «Знаки дорожні»; ДСТУ 3308-96 «Знаки маршрутні для міського електротранспорту»). Після виконання всіх вказаних вимог керівник підприємства має повідомити про це поліцейських. Якщо організація, яка відповідає за утримання доріг, належним чином не відреагувала на припис, на керівника буде складений протокол за невиконання відповідно до статті 140 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення правил, норм і стандартів при утриманні автомобільних доріг і вулиць, невжиття заходів щодо своєчасної заборони або обмеження руху чи позначення на автомобільних дорогах і вулицях місць провадження робіт».

 

Що говорить Закон

Згідно статті 140 КУпАП, невжиття заходів щодо своєчасної заборони або обмеження руху при виникненні умов, які загрожують безпеці руху, або неприйняття своєчасних заходів до відновлення безпечних умов для руху тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від шістдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1020 до 1360 гривень). За порушення, що спричинили створення аварійної обстановки або пошкодження транспортних засобів, вантажів чи іншого майна, посадовій особі можуть призначити адміністративний арешт на строк від п’яти до десяти діб.

Єдині правила ремонту й утримання автомобільних доріг і вулиць, а також правила користування ними затверджені постановою Кабінету Міністрів від 30 березня 1994 року №198. У документі говориться, що власники дорожніх об’єктів або уповноважені ними органи, дорожньо-експлуатаційні організації зобов’язані: своєчасно і якісно виконувати експлуатаційні роботи відповідно до технічних правил з дотриманням норм і стандартів з безпеки руху; постійно контролювати експлуатаційний стан усіх елементів дорожніх об’єктів та негайно усувати виявлені пошкодження чи інші перешкоди в дорожньому русі, а у разі неможливості це зробити — невідкладно позначити їх дорожніми знаками, сигнальними, огороджувальними і направляючими пристроями, відповідно до чинних нормативів, або припинити (обмежити) рух; аналізувати стан аварійності на дорожніх об’єктах, виявляти аварійно-небезпечні ділянки і місця; сповіщати виконавчі органи відповідних рад та учасників дорожнього руху про стан дорожнього покриття і рівень аварійності на відповідних ділянках; забезпечувати дотримання вимог техніки безпеки, а також безпеки дорожнього руху під час виконання дорожньо-експлуатаційних робіт; відшкодовувати в установленому законодавством порядку збитки власникам транспортних засобів, якщо дорожньо-транспортна пригода сталася внаслідок незадовільного утримання доріг і вулиць.

P. S. Чи проведе «Міська сервісна служба» ремонт аварійної ділянки дороги, повідомимо читачів у наступних номерах.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 квітня 2018, 09:20 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації