Вхід | Реєстрація

На утримання одного теляти даватимуть 2500 гривень

На утримання одного теляти даватимуть 2500 гривень

Саме таку суму держпідтримки обіцяє Уряд тим, хто утримує вдома молодняк великої рогатої худоби. У минулому році жителі Кобеляцького району вже отримували кошти на штучне запліднення ВРХ.
У 2018 році український Кабмін задекларував початок масової підтримки аграріїв, які займаються тваринництвом і садівництвом. Передбачені кошти і на відшкодування банківських кредитів та придбання нової техніки фермерами.

У принципі, побідні програми існують давно. Ще Уряд Миколи Азарова компенсував селянам по 1500 гривень за утримання однієї корови чи бичка. Потім ця програма, як і багато інших, була згорнута.
Саме через це багато аграріїв скептично ставляться до декларацій Уряду про підтримку сільського господарства. Люди вважають (і у них для цього є підстави), що бюджетні гроші опиняться у гаманцях представників великого аграрного бізнесу, наближених до влади.

Водночас, не можна не нагадати про те, що обіцянки щодо компенсації витрат на штучне запліднення ВРХ, які звучали в 2017 році, були виконані. Селяни отримали нехай і незначні, але «живі» гроші. Зокрема, у Кобеляцькому районі державною програмою підтримки скористалися 15 власників корів. Вони отримали відшкодування в сумі 11,5 тисячі гривень.

У цьому році влада обіцяє дотувати і утримання худоби. Так, власник теляти, який буде утримувати його до віку 13 місяців, може претендувати на 2,5 тисячі гривень держпідтримки. Гроші видаватимуть не одномоментно, а частинами, у залежності від віку, до якого в господарстві живе теля.

Так, за період утримання від 1 до 5 місяців обіцяють заплатити 300 гривень, від 5-ти до 9-ти –700, від 9-ти до 13‑ти — 1500.

Установлений процес збору і подачі документів на отримання компенсації є досить простим. Власник теляти повинен подати в місцеву сільську, селищну, міську раду чи об’єднану громаду наступні документи: копію паспорта громадянина України, ідентифікаційного коду, довідку про відкриття рахунку в банку та паспорт на худобу. Цей перелік місцеві чиновники передають у обласний Департамент агропромислового розвитку. Там формують реєстр претендентів по області і передають у Київ. Потім людина отримує гроші на банківську картку. Районні відділи агропромислового розвитку надають лише консультації.

А ось ті, хто вирішив закласти садок або ягідник чи створити кооператив і отримати компенсацію на техніку, поки що не мають підстав для зайвого оптимізму. Там порядок подання документів і отримання бюджетних грошей значно складніший. Та про це — у наступних публікаціях.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 квітня 2018, 09:22 | Полтавщина | Фінанси
1. Beri Mor / 24 квітня 2018, 18:30
Хай вони вам виздихають:і телята і ваші дотації,і ви разом з ними.
2. Bazilo / 24 квітня 2018, 20:24
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
я особисто не зрозумів ,яку вигоду я матиму з усього цього цирку.Зареєструй теля в державному органі під пильним наглядом налогогової інспекції,вигодуй його,отримай(можливо)2500гр. дотації чи як там воно називається,а потім саме цікаве - а здавати його куди і кому?а налогова скаже - отримав прибуток-плати налог,а налог буде більший чи ота срана дотація чи як воно там,і шо мені за вигода?І люди мені скажуть - ти дебіл.
3. Ольга Волоська / 24 квітня 2018, 21:02
2.Bazilo
«І люди мені скажуть»

Не скажуть. Раніше цим сільські ради займались досить успішно. Просто суми майже не змінились, на відміну від ринкових. Зараз це вже смішно. За 13 місяців утримання теляти - 2000 грн. Що це за гроші? Вже й корови скоро в Червону книгу занести треба буде.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації