Вхід | Реєстрація

Учні знають усе про професію рятувальника

Учні знають усе про професію рятувальника

У цьому кореспонденти «ЕХО» упевнились, побувавши на конкурсі дружин юних пожежників, який відбувся в Царичанській опорній школі 19 квітня.

Участь у конкурсі–фестивалі взяли команди учнів старших класів Царичанської, Преображенської, Прядівської, Бабайківської та Могилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. У кожної команди було по 6 гравців. За умовами змагань, команда, яка отримає перемогу в цьому етапі, стане учасником обласного етапу 24–го Всеукраїнського фестивалю Дружин юних пожежників.

Конкурсний захід відбувся завдяки співпраці відділу освіти, виконкому Царичанської об’єднаної територіальної громади з рятувальниками Царичанського районного сектору та 24 ДПРЧ Головного управління ДСНС України в Дніпропетровській області. На захід були також запрошені представники з Ляшківської, Китайгородської громад та учні Молодіжнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Фестиваль проводився з метою навчання учнів загальноосвітніх навчальних закладів правилам безпечної поведінки, формування в учнівської молоді поваги до професії рятувальника, залучення підростаючого покоління до вивчення історії пожежно–рятувальної справи, популяризації серед дітей і молоді здорового способу життя, поширення руху юних рятувальників.

Після жеребкування ведуча, директорка Будинку дитячої та юнацької творчості Валентина Сергієнко, оголосила перший конкурс. До компетентного журі входили представники вище зазначених рятувальних служб та відділу освіти громади.

Фестивальна програма передбачала 4 конкурси. Перший — «Домашнє завдання», тема якого «Всім надзвичайним ситуаціям на землі скажемо «Ні!»». Конкурсанти юних дружин повинні були висвітлити актуальні питання забезпечення пожежної та техногенної безпеки населення, пропагування здорового способу життя, вести агітацію щодо необхідності дотримання правил безпеки життєдіяльності. Наступний конкурс — «Відеоролик» на тему «Жити в безпеці — модно!». За умовами конкурсу, кожна команда мала творчо представити свою діяльність стосовно проведення інформаційно–профілактичної діяльності з попередженням пожеж та надзвичайних подій, співпраці з підрозділами рятувальників.

Далі ведуча Валентина Сергієнко пояснила присутнім суть третього іспиту, який також називався «Жити в безпеці — модно!» Учасники заздалегідь приготували плакат, який повинен популяризувати професію пожежного рятувальника та служби порятунку 101, дотримання правил безпечної життєдіяльності. Максимальна кількість балів — 10. Журі оцінює конкурсантів за відповідність темі й жанру, художню майстерність та оригінальність. І нарешті,  останнє завдання полягало в тому, щоб правильно дати відповіді на запитання. Конкурс називався «Брейн–ринг» і проходив у формі вікторини. Запитання стосувалися правил пожежної безпеки, уміння надавати першу домедичну допомогу потерпілим, рятування потопаючого, знання їстівних та отруйних грибів, вміння орієнтуватися у надзвичайних ситуаціях тощо. Гравці мали відповідати швидко. Перемагає та команда, яка набере більше балів.

Відзначимо, що протягом усього заходу вболівальники активно підтримували свої команди. Фестиваль відбувався в напруженій емоційній боротьбі. Підбивши підсумки, нарешті визначилися з переможною командою. Оголошував переможців і проводив церемонію нагородження головний інспектор Царичанського районного сектору Сергій Шаповал. Отже, перемогу отримала Царичанська юна пожежна дружина, набравши 87 балів. Друге місце здобула команда Бабайківки (83 бали). Третю сходинку посіли прядівчани (82 бали). Четверту і п’яту сходинку здобули відповідно Преображенка і Могилів.

Звичайно, було багато суб’єктивних думок з приводу виступів команд. Кожна з них була в чомусь непереконлива, а в чомусь — сильніша. Одним подобалась творчість та неординарність учасників, інші цінували мобільність, кмітливість, спритність. Та зрештою, журі знайшло правильне рішення. У цілому, гравці показали себе підготовленими та знаючими. На згадку про фестиваль конкурсанти разом з рятувальниками зробили світлини.

 

Понад дві тисячі дітей взяли участь у практичних тренуваннях з пожежної безпеки

Минулого тижня рятувальники Царичанського районного сектору та 24 ДПРЧ Головного управління ДСНС у всіх загальноосвітніх закладах Приорілля провели практичні тренування на випадок виникнення загрозливої пожежної ситуації. За повідомленнями пожежників, у заняттях взяли участь 2353 дітей навчальних закладів та 464 чоловіка персоналу.

Коли підводились підсумки практичних тренувань, працівники пожежної служби ще раз нагадали про важливість знань пожежної безпеки, а також про небезпеку розведення вогнищ на відкритих територіях, заборону на випалювання сухої трави та сміття. На сьогодні за статистикою знову зачастили пожежі, котрі виникають при випалюванні сухої трави. Весна в розпалі і люди, прибираючи на своїх територіях, нехтують елементарними правилами безпеки. Така недбалість і безвідповідальність по відношенню до оточуючого середовища просто вражає. Складається враження, що люди глухі й байдужі до засторог і рекомендацій. Як гласить народна мудрість — доки не гряне грім…


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації