Вхід | Реєстрація

У районі розпочався процес вибору сімейного лікаря

У районі розпочався процес вибору сімейного лікаря

Минулого тижня в районній державній адміністрації відбулася господарча нарада, де говорили про те, коли обирати сімейного лікаря, про передачу земель державної власності у власність громад, благоустрій територій, вшанування громадян, які постраждали від Чорнобильської АЕС, та гідрологічну ситуацію на річці Оріль.

Важливим і актуальним питанням на сьогодні стоїть медична реформа первинної галузі медицини. З квітня стартував процес вибору лікаря. До кінця 2018 року кожна первинна ланка медицини має визначитися з умовами реформи, укладаннями договорів з уповноваженим вищим державним органом. Про це та багато іншого поінформувала присутніх головний лікар Царичанського районного центру первинної медико–санітарної допомоги Наталія Дениско.

Ключова складова медичної реформи — це фінансування. За умовами реформи гроші йтимуть за пацієнтом. Наталія Валентинівна повідомила про прийняття ряду законодавчих актів на підтримку медицини, зокрема, сільської. Так, у Бабайківці і Прядівці планується будівництво двох амбулаторій, де передбачене і житло для лікарів. Доповідач наголосила, що буде здійснена не реконструкція будівель, а повноцінне будівництво типових амбулаторій. Що стосується вибору сімейних лікарів, то в лікарні вже з кінця квітня цей процес розпочався. Але він буде йти повільно. У ідеалі, як припустила Дениско, люди повинні обрати лікаря до 1 липня, а в травні заклад має визначитися з готовністю до заключення договорів з постачальником послуг. Та на практиці це буде відбуватися не так швидко, як хотілося б.

— Оцей перехідний період, — наголосила лікарка, — буде складним. Його треба просто з розумінням сприйняти. І медикам, і пацієнтам буде важко, адже навантаження на лікарів колосальне: треба і хворих прийняти, і декларацію підписати. Тому Наталія Валентинівна закликала присутніх до порозуміння в цій ситуації, витримки і толерантності між обома сторонами. У ході реформування виникатимуть багато непорозумінь, але поступово все владнається. Вона повідомила, що для підписання декларацій виділені додаткові співробітники, можливо, залучать і соціальних працівників. Звернувшись до присутніх уповноважених осіб, представників сіл, Наталія Дениско закликала всіх не стояти осторонь цього процесу, так як можуть виникати різні незручності.

Що стосується вибору лікарів, то, зі слів медика, по нашому району їх 10. Жінка зауважила про те, що є проблема з недобором кадрів. І ця біда загальнодержавна. У Царичанській лікарні — 4 сімейних лікарів і один педіатр. Наприкінці літа очікуються ще двоє молодих медиків. Як повідомила Дениско, детальну інформацію із світлинами лікарів опублікують трохи пізніше. А поки що ми подамо коротко дані, які є на сьогодні. Сімейні лікарі: Тетяна Леонідівна Бухта, стаж роботи — 11 років, перша категорія; Тетяна Петрівна Дяченко, перша категорія, стаж роботи — 33 роки; Валентина Григорівна Чопенко, вища категорія, стаж роботи — 35 років; Лідія Михайлівна Тарасенко, вища категорія, стаж роботи — 37 років.  Лікар–педіатр — Наталія Миколаївна Федун, працює з 2017 року. Для оформлення декларації потрібні паспорт, ідентифікаційний код, мобільний телефон. Для дітей до 14 років потрібні документи одного з батьків та свідоцтво про народження. Обирати треба педіатра для дітей до 18 років, для дорослих — терапевта, для усіх членів родини — сімейного лікаря. Додамо, що для тих, хто підпише декларацію, у перелік безоплатних послуг входить: спостереження за здоров’ям пацієнта, діагностика та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних станів; профогляди для семи груп ризику; рецепти на ліки, у тому числі, за програмою «Доступні ліки»; 7 базових досліджень; вакцинація за календарем щеплення; знеболення; видача лікарняних та інших медичних довідок; взяття біоматеріалів та медичні втручання.

Зрозуміло, що активне населення самостійно підписуватиме угоду з лікарями, а як бути з похилими людьми, тими, хто не в змозі самостійно це зробити, інвалідами тощо. Про це у ході наради присутні запитували в Наталії Дениско. Головний лікар запевнила, що такі люди без медичної допомоги не залишаться. Для них також все відбудеться, питання лише часу. Ще медпрацівник зауважила, що пацієнт може змінити лікаря з будь-яких причин. Самотужки декларацію скасовувати не треба, це відбудеться автоматично, коли людина відвідає іншого сімейного лікаря.

Далі виконуючий обов’язки начальника відділу Головного управління Держгеокадастру в Царичанському районі Андрій Різун повідомив присутніх, що Уряд прийняв рішення про передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність об’єднаних територіальних громад. Розпорядженням доручається Держгеокадастру розпочати з 1 лютого 2018 року передачу всіх земельних ділянок вище зазначеного призначення, крім тієї землі, яка не може бути передана у власність. Якщо земельні ділянки не сформовані, Держгеокадастру необхідно забезпечити їх формування через інвентаризацію. Передачі земельних ділянок здійснювати за погодженням з ОТГ. Процес передачі земель сільськогосподарського призначення на сьогодні триває у Ляшківській, Царичанській, Могилівській ОТГ. За повідомленням доповідача, у Китайгородській ОТГ процес уже здійснений. До кінця року передача земель має бути по всіх ОТГ завершена. Це дасть змогу громадам, за словами Андрія Васильовича, «чітко і прозоро формувати дохідну частину місцевих бюджетів у частині плати за землю та стимулюватиме територіальні громади до їх добровільного об’єднання».

Начальник відділу житлово–комунального господарства Олександр Корсун зауважив, що до благоустрою територій належить не тільки прибирання, а й упорядкування підприємцями територій перед своїми торговими точками, а також висаджування дерев, квітів.

Як відомо, цього року відбувся значний скид вод (близько 600 тисяч кубів) з Орільського водосховища в Оріль, тому рівень у річці значно піднявся. Скид води тривав у період з 5–13 та 17–23 квітня. Кожного дня добавляли по 100 кубів води. Протяжність річки в межах Царичанського району становить понад 50 кілометрів.

Узагальнила хід господарчої наради виконуюча обов’язки голови райдержадміністрації Олена Бакуліна.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 квітня 2018, 16:25 | Царичанка | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації