Вхід | Реєстрація

Чи може бути небезпечна світлодіодна лампочка

Чи може бути небезпечна світлодіодна лампочка

ДП «Полтавастандартметрологія» - єдине підприємство в Україні, яке на сьогоднішній день має можливість проводити весь комплекс вимірювань необхідний для оцінювання світлотехнічної продукції за всіма вимогами національних стандартів гармонізованих з міжнародними (ДСТУ EN 62471:2014 та ДСТУ IEC/TR62778:2015). Зокрема, пропонуємо вимірювання фотобіологічної безпеки ламп та лампових систем. Завдяки новопридбаному надсучасному випробувальному устаткуванню OST-300 з’явилася можливість проводити вимірювання освітленості, яскравості та інтенсивності випромінювання (в ділянці видимої, інфрачервоної й ультрафіолетової частин спектра) джерел світла.

 

Чому випробування з фотобіологічної безпеки зараз вкрай необхідні?

Як відомо, застарілі лампи розжарювання поступово повністю витісняє з ринку сучасне світлодіодне освітлення. В багатьох країнах Європейського Союзу продаж ламп розжарювання вже заборонено на законодавчому рівні. Така політика виправдана, адже світлодіоди дуже енергоекономні. Крім того вони довго служать, що дозволяє значно зменшити витрати на обслуговування електричних мереж та обладнання і використовувати ці джерела світла на виробництвах де ускладнений доступ до освітлювального обладнання.

Тож недивно, що світлодіодні джерела світла почали масово з’являтися в наших офісах, на підприємствах, в лікарняних закладах, ВУЗах, школах та дитсадках. При цьому тендер на постачання такої продукції як правило, виграє той, хто запропонує найменшу ціну. Якість та безпечність джерел світла, зазвичай, до уваги взагалі не беруться. Хоча саме від них напряму залежить здоров’я наших очей!

За даними вчених-гігієністів, тривале користування неякісними лампами призводить до раннього старіння кришталика ока та сприяє розвитку катаракти. Особливо потерпають очі дітей, адже зорові м’язи у них ще не зміцніли.

За даними, зібраними інформаційним агентством УНІАН, 3% дітей вже у перші роки навчання мають порушення зору. До 3-4 класу цей показник зростає до 10%, а серед старшокласників майже до 20%, тобто кожен п’ятий випускник покидає стіни школи з погіршеним зором!

Що вже й говорити про доросле населення, яке масово вдягає окуляри й контактні лінзи.

Довідково: фотометричні дані враховують чутливість людського ока, яке, як відомо, здатне розрізняти той чи інший колір в залежності від довжини хвилі видимого світла. Вчені з’ясували, що шкідливий вплив на органи зору виявляє синя та фіолетова складова спектру, яка має найменшу довжину хвилі і відповідно більшу частоту та  більшу енергію.

 

Прихована небезпека!

Нині в суспільстві побутує хибна думка, що світлодіодна лампа, яка дуже яскраво світить, є надзвичайно якісною. Насправді яскравість світла, зовсім не говорить про безпечність. Через кілька годин роботи в такому приміщенні очі втомлюються, як наслідок – поступове зниження гостроти зору. З’являється синдром хронічної втоми та депресивний стан.

Ще одна небезпека, яку несуть неякісні світлодіодні джерела світла – пригнічення вироблення важливого гормону мелатоніну, який відповідає за міцність сну, кров’яний тиск, бере участь в роботі клітин головного мозку. Мелатонін є потужним антиоксидантом, він уповільнює процес старіння, активізує імунну систему.  Науковці з університету Хайфи (Ізраїль), Національного центру геофізичних даних в Боулдері (США) та Науково-технологічного інституту світового забруднення (Італія) провівши спільні дослідження встановили, що світлодіодні лампи, які мають високу колірну температуру, пригнічують секрецію мелатоніну в три рази!

Тож, щоб уникнути негативного впливу на зір, купуючи лампу, необхідно знати реальні характеристики її спектрального складу випромінювання та інтенсивність потоку енергії, що падає на опромінену поверхню.

 

Якщо Ви хочете бути впевненими, що Ваша продукція відповідає всім вимогам законодавства, у Вас повинні бути протоколи випробувань!

Проведення випробувань на відповідність вимогам стандартів ДСТУ EN 62471:2014 «Безпечність ламп і лампових систем фотобіологічна» (EN 62471:2008, IDT) та ДСТУ IEC/TR 62778:2015 «Застосування положень IEC62471 до джерел світла та світильників стосовно оцінення небезпечності синього світла» (IEC/TR 62778:2014, IDT) є обов’язковою умовою при проведенні оцінки відповідності ламп вимогам Технічного регламенту низьковольтного електричного обладнання.

Звернувшись до науково-дослідного випробувального центру електричних ламп та технологічного обладнання ДП «Полтавастандартметрологія» (далі ЦВЕЛ). Ви матимете достовірну інформацію про реальні технічні характеристики того чи іншого штучного джерела освітлення, підтверджену офіційними протоколами випробувань. А це дозволить Вам завоювати повагу та довіру з боку своїх потенційних клієнтів та не мати проблем з контролюючими органами. ЦВЕЛ акредитований національним агентством з акредитації України відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025:2006 (ISO/IEC 17025:2005), має сучасне оснащення та висококваліфікованих фахівців.

Також хотілось би звернути увагу представників влади та депутатів усіх рівнів на те, що дешевизна будь-якою ціною не повинна бути основним критерієм при виборі товарів для дітей. Першочерговим завданням влади є турбота про здоров’я нації і, зокрема, підростаючого покоління. Тож зобов’язавши освітні та медичні заклади, бюджетні організації придбавати безпечну продукцію, Ви внесете неоціненний вклад в збереження здорового зору мільйонів українців!


Автор: Жанна Кущенко, ДП «Полтавастандартметрологія»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 травня 2018, 14:02 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
1. микола козак / 2 травня 2018, 16:22
Купили обладнання ,його треба окупити.Чекайте нововведення , буде введено технічний огляд лампочок спочатку для підприємств , а потім і в квартирах -потрібно заробляти гроші , введуть іще і штрафи за непроведення техогляду , а для цього створять робочі місця -інспекторів , директора , бухгалтера.Одна біда -нікому вирощувати хліб , доїти молоко , правда і корів в Україні не лишилось , всі тепер бізнесмени , будемо їсти тепер все імпортне , китайський часник і гречку , польське сало , голландське молоко ину і т.д.ВПЕРЕД ДО ПЕРЕМОГИ КАПІТАЛІЗМУ.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації