Вхід | Реєстрація

Чемпіонат області з шахів: півфінал

Чемпіонат області з шахів: півфінал

З 27 по 30 квітня в селі Омельник Кременчуцького району на базі санаторію «Івушка» та дитячого оздоровчого табору «Сонячний» проходили змагання півфіналу чемпіонату Полтавської області з шахів серед чоловіків.

Участь у турнірі взяли 16 шахістів, які представляли міста Полтаву, Кременчук, Горішні Плавні, Лубни, Пирятин, а також Гадяцький, Миргородський та Кобеляцький райони. Серед учасників — 1 майстер ФІДЕ, 3 кандидати в майстри спорту, 10 першорозрядників. Змагання проходили за швейцарською системою з 9 турів при контролі 35 хвилин кожному учаснику з додаванням 30 секунд за кожен хід, починаючи з першого. Рейтинг-фаворитом турніру вважався майстер ФІДЕ (міжнародна шахова федерація) Григорій Щербов, який мав найвищий рейтинг серед усіх учасників півфіналу. З перших турів у боротьбу за лідерство включилися кандидати в майстри спорту України Володимир Бондар (Горішні Плавні), Микола Романів (Миргородський район) та наш земляк, житель селища Білики Георгій Горгола. Біличанин, здобувши дві перемоги в перших двох партіях, у третьому турі зустрівся з рейтинг-фаворитом турніру і чорними в складному ендшпілі здобув перемогу. Після цього він став одноособовим лідером турніру і (забігаючи наперед, скажемо) цього лідерства не втратив до кінця змагань. За крок від Георгія рухався і вже згадуваний Володимир Бондар. Заочне протистояння двох лідерів нарешті перетворилося в очну зустріч у 7 турі. Тут вирішувалось, чи зможе шахіст із Горішніх Плавнів наздогнати лідера, а для цього йому необхідно перемогти. Георгій Горгола мав перевагу білого кольору, однак дебют, а саме староіндійський захист, несподівано перейшов на рейки Волзького гамбіту і позиція трішки загострилася. Однак наш земляк знайшов спосіб нейтралізувати активність чорних фігур і після серії розмінів легких та важких фігур перейшов у ендшпіль (закінчення), маючи зайвого пішака. Проте, перебуваючи в невеликому цейтноті, білицький шахіст вирішив не ризикувати і запропонував супернику нічию, яку той після деяких вагань прийняв.

У восьмому турі Георгію Горголі протистояв учасник чемпіонату області до 14 років, першорозрядник Ілля Нагорний з Полтави, з яким білицький шахіст грав років 6–7 тому. Саме в цій партії могла відбутись сенсація, але її так і не сталося, адже юний шахіст допустився помилки, а досвідчений нею швидко скористався.

Здобувши перемогу і в заключному турі над представником Кременчука, набравши 8 очок з 9 можливих (7 перемог та 2 нічиї), Георгій Горгола став переможцем півфіналу. Друге місце посів Володимир Бондар — 7 очок. І замкнув чільну трійку Григорій Щербов — 6 очок.

Переможець та призери змагань були нагороджені грамотами управління у справах сім’ї, молоді та спорту Полтавської ОДА.

Крім них, путівку до фіналу чемпіонату Полтавської області вибороли Микита Широбоков (Горішні Плавні), багаторазовий чемпіон області серед школярів, Микола Романів із Миргородського району та ще один молодий шахіст із Кременчука Костянтин Донда (тренер — майстер спорту України Андрій Зазуляк).

Для учасників змагань були створені чудові умови для відпочинку і хорошої гри.


Автор: «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації