Вхід | Реєстрація

Центру соціальних служб жити?

Центру соціальних служб жити?

Минулої п’ятниці відбулася 23 сесія Царичанської районної ради VІІ скликання. Було присутніх 24 депутати. Вела сесійний захід голова районної ради Світлана Горбачова, секретарював Микола Годорак.

Депутати розглянули 19 поточних питань. Детально зупинилися на питанні про роботу Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за минулий рік та перший квартал 2018 року. На цьому акцентуємо увагу. Звіт директорки Центру Світлани Шиндель взяли до уваги. Світлана Олексіївна зауважила, що установа здійснює свою діяльність через надання соціальних послуг сім’ям, дітям та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах та не в змозі подолати життєві труднощі самостійно і потребують сторонньої допомоги. Зі слів Шиндель, Центр не являється контролюючим органом, лише надає послуги. На думку директорки, на сьогодні питання функціонування їхньої служби стоїть під загрозою. І звернувшись до присутніх, запропонувала об’єднаним громадам утримувати їхню службу (з 4–ма штатними одиницями) на умовах співфінансування. Її пропозицію уточнила голова райради Світлана Горбачова, пояснивши суть проблеми:

— Справа в тім, що кількість сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, зростає. На засіданні постійної комісії ми все детально розглянули, діяльність Центру проаналізували. На території громад існує багато проблемних сімей і таких, яким треба допомагати, вести соціальний супровід тощо. Мова не йде про ліквідацію Центру, але його треба утримувати. Звертаючись до депутатів, закликаю прикласти всі зусилля на вирішення питання, переконавши керівництво громад у необхідності такої служби. Лише спільними силами ми зможемо дійти до злагодженості та консенсусу. Питання непросте, бо маємо справу зі складними сім’ями.  На мою думку, громади повинні укладали угоду з Центром про співпрацю і спільно фінансувати його, щоб фахівці Центру соціальних служб могли координувати діяльність фахівців на місцях, консультувати, вести профілактичну роботу, вивчати детально та індивідуально кожну ситуацію тощо.

Зі слів Шиндель, найефективнішою і найдосконалішою вважалась робота Царичанського районного центу соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у 2012 році, коли тут працювало 17 осіб (з них — 13 фахівців із соціальної роботи), коли за кожною територіальною одиницею був закріплений фахівець, який досконало знав людей та міг попередити критичні ситуації, що виникали. У 2014 році заклад оптимізували. На сьогоднішній день у Центрі працює директор, бухгалтер, фахівець із соціальної роботи. У минулому році вони охоплювали діяльністю як території сільських рад, так і об’єднаних територіальних громад. У 2018-му відмовились від фінансування послуг Центру Царичанська, Могилівська, Ляшківська ОТГ, тепер він діє на території району та Китайгородської ОТГ.

— На жаль, робота соціальних працівників, яка часто виходить за межі людських можливостей, чомусь залишається непоміченою з боку влади. Але її неодмінно помічають і цінують наші клієнти. І це — найголовніше, — констатувала Світлана Шиндель.

До розмови долучилася голова постійної комісії з питань освіти, культури, роботи засобів масової інформації, молодіжної політики та спорту Валентина Ковтун. Вона зазначила, що за своєю професією вчителя постійно зіштовхується з не просто поганими умовами життя маленьких громадян, а вкрай гнітючими та жахливими. Валентина Володимирівна попрохала депутатів попрацювати у своїх громадах, запевнити всіх у необхідності і доцільності роботи соціального Центру, бо «це — долі людські».

На цей час необхідно прикласти спільні зусилля для забезпечення соціальної підтримки сімей, у яких є безробіття, інвалідність, низька батьківська та соціальна компетентність. Необхідно посилити контроль за батьками, які неналежно виконують свої батьківські обов’язки, де є прояви насилля над дітьми, алкогольна та наркотична залежність. Ці негативні фактори зумовлюють вилучення дітей із сімей.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 травня 2018, 16:10 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації