Вхід | Реєстрація

Ідеї молоді — інвестиції в майбутнє

Ідеї молоді — інвестиції в майбутнє

Нещодавно сквери та майданчики в Китайгороді і Бабайківці поповнилися берізками, квітами, кущами та будиночками для ігор дітлашні. Це стало можливим завдяки підписанню Меморандумів про співпрацю Царичанської райради, новоутвореної Китайгородської ОТГ з громадською організацією «Європейське Покоління».

У результаті спільної роботи, уже окреслилися кілька пілотних проектів: школярі, батьки та вчителі розроблять план–проект свого молодіжного парку — скверу в Бабайківці. Своє завдання отримала і Китайгородська ЗОШ: висунути ідеї щодо створення в центрі села свого скверу–парку. Той проект, який переможе, буде основою молодіжного парку в селі. Переможці отримають путівки до моря. І це лише один із напрямків співпраці.

 

Що це за громадська організація «Європейське покоління»?

Перед тим, як продовжити цікаву тему про молодіжні ініціативи та ідеї, спрямовані на покращення екології і благоустрою на Приоріллі, ми коротко повідомимо про діяльність організації.

Головним напрямом міжнародної громадської організації «Європейське покоління» являється підтримка розбудови і розвитку перших в Україні об’єднаних територіальних громад. Дніпропетровщина на сьогодні активно йде шляхом утворення ОТГ. Представництва «Європейки», як її назвали в народі, відкриті в 11 регіонах, але головний акцент уваги припав на громади Дніпропетровського регіону. Тут створені депутатські групи організації для прямої співпраці об’єднаних громад з громадами європейських країн (у питаннях обміну досвідом у різних сферах життя). Представництво «Європейки»  функціонує і в нас у районі, охоплюючи роботою Магдалинівський, Царичанський і Петриківський райони, яким керує Віктор Дрегля. Завдяки підписаним меморандумам, розпочалася спільна праця в кількох напрямках: екологія (зокрема, водонаповнення річки Оріль та врятування її від самозабудованих дамб в районі меж Дніпропетровської та Харківської областей),  розвиток туристичної інфраструктури сіл вищезазначених районів (зокрема, і створення на базі «Кінного двору» в Рудці базового іпо-терапевтичного центру для дітей з діагнозом ДЦП різних ступенів тяжкості), грантові проекти (створення невеликих підприємств для дітей та молоді в селах районів), питання культурологічні, освітницькі та ландшафтні для сіл районів.

 

Парку «Молодіжному» бути!

Про великий рукотворний зелений парк у центрі Бабайківки учнівська молодь мріє давно. Близько 8 років школярі намагаються створити молодіжну територію спілкування, зелений сквер. Облаштування, висаджування дерев та кущів відбувається повільно, складно. Саджанці приживаються важко. Та все ж таки, процес відбувається і деревця продовжують життя. Ідею молодіжного парку почала втілювати ще колишня директорка Бабайківської школи Лідія Мацак. Продовжила справу нинішній керівник Валентина Ковтун. Саме цей парк згуртовує покоління жителів села. Естафета благоустрою в Бабайківці схвально триває. У ній беруть участь усі небайдужі мешканці. Щоб підтримати дітей, молодіжна громадська організація подарувала для облаштування скверу, як ми вже говорили, будиночок для дитячих ігор, берізки, кущі, квіти. Крім того, щоб заохотити та підтримати шкільний загал на створення свого куточка, ГО «Європейське покоління» оголосила конкурс на кращий проект парку в селі. Більш того, діти та вчителі, родини, котрі представляють свої проекти і переможуть в конкурсі, а також найактивніші садівники, озеленювачі, доглядачі за саджанцями отримають путівки в пансіонат на Азовське море. Про це оголосили керівники «Європейки» на зустрічі з учнями та педагогами школи. Майбутній парк буде називатися «Молодіжний». У цей день організація відзначила путівкою на море директорку школи Валентину Ковтун, солодощами та подякою Лідію Мацак, а також 7 школярів та їхніх батьків за прагнення розвивати своє село. Окрасою Бабайківки є споруда Будинку культури, де знаходиться і чудова бібліотека. І хоча будівля клубу побудована ще в радянські часи, вона зберегла прекрасну архітектуру та планування. На сьогодні Будинок культури потребує вкладень, інвестицій у його реконструкцію. Тому делегацією «Європейки» та депутатом Царичанської ОТГ Дмитром Татарком були розглянуті варіанти залучення грантів у Бабайківку.

 

Проект учениці на основі вітряної енергетики поїде в Брюссель?

Дуже цікава історія склалася і в Китайгороді. Колектив Китайгородської ЗОШ зараз працює над своїм проектом зеленого парку.

Нагадаємо, що Китайгородська ОТГ ще тільки-но створилася і починає спинатися на ноги. У громади є всі шанси стати потужним туристичним центром. Та поки що і центр, і сільрада виглядають досить неприглядно. Та головне, у жителів громади є бажання розвиватися і щось робити для цього. Дивом, відкриттям року для громади (інакше не назвеш), став проект учениці 9 класу Китайгородської ЗОШ Кароліни Бутенко щодо створення вітрової електростанції. По суті, дитина ініціювала на території Китайгородської об’єднаної територіальної громади створення вітропарку «Китайгородська ВЕС» із ймовірною стартовою потужністю 60 МВТ (з розташуванням на горі Калитва і прилеглих до неї територіях). Економічна вигода цього проекту передбачає регулярні фінансові надходження до місцевого бюджету, протягом будівництва створення для людей до 300 робочих місць. Кароліна Бутенко вивчила розу вітрів, ґрунти і зробила економічні розрахунки станції. Практично це — можливість енергетичної незалежності всього Царичанського регіону. Дівчина–підліток заклала фундамент економічного розвитку свого села. У Європі стрімко розвивається індустрія зеленої енергії — вітрової енергетики. Тому проектом зацікавились зарубіжні інвестори, з Білорусії та України. Подібні проекти вже існують у Запорізькій області (Приазовська ВЕС), йде будівництво Самборовської ВЕС у Львівській області. Та на сьогодні втілення проекту поки що гальмується через те, що місцеві депутати не можуть вирішити організаційно–правову частину залучення інвестицій у Китайгород під цей проект.

Але талант Кароліни очевидний і її прагнення вивести Китайгород на сучасну, нову ступінь розвитку заслуговує на повагу і заохочення. Тому за підтримки районної ради, народного депутата Олега Кришина, ГО «Європейське Покоління» нагородила Кароліну Бутенко та її батьків путівками на море. А сам проект, як запевнили представники ГО, буде готуватися до презентації в Брюсселі.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 травня 2018, 09:08 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації