Вхід | Реєстрація

В Козельщинському районі обговорили проблеми з виконанням плану призову

В Козельщинському районі обговорили проблеми з виконанням плану призову

У суботу, 5-го травня, відбулося позачергове розширене засідання районної призовної комісії, на якому вирішували питання щодо забезпечення призову юнаків на строкову військову службу.

Рішенням комісії голів сільрад та старост сіл зобов’язали забезпечити оповіщення та прибуття призовників до військового комісаріату, а на сесію районної ради буде поданий проект звернення до Президента та Верховної Ради України про внесення змін до законодавства щодо посилення відповідальності призовників за ухилення від виконання конституційного обов’язку – проходження строкової військової служби. Таке звернення, за пропозицією голови районної ради Юрія Марченка, буде розглянуте депутатами на найближчій сесії.

Варто зазначити, що на засідання призовної комісії під головуванням в.о. голови Козельщинської РДА Віталія Гордієнка, окрім голови районної ради були присутні голови Козельщинської та Новогалещинської ОТГ, військовий комісар РВК з офіцерами та службовцями військкомату, керівник відділу освіти, представники Національної поліції, військово-лікарської комісії та ветеранських організацій району. Військовий комісар Юрій Кушко розповів присутнім, що наразі в районі склалася напружена ситуація з виконанням плану по призову строковиків. План виконується лише на 81% - зараховано у команди на призов 12 юнаків із 17-ти. З них вже відправлено на обласний збірний пункт 8 призовників, ще чотирьох планується відправити у понеділок, 7 травня.

За словами головного спеціаліста командування Козельщинського РВК Івана Гурина, головними проблемами цієї призовної кампанії стали незадовільний стан здоров’я юнаків та ухилення від призову під різними приводами декого з них. Так, із тих юнаків, що у березні пройшли районну військово-лікарську комісію, майже половина були визнані непридатними до військової служби за станом здоров’я, а 28 призовників взагалі не прибули до військкомату, хоча згідно вимог закону мали зробити це протягом 10 днів після виходу Указу Президента України про призов на строкову військову службу. До речі, половина із тих, що ухиляються від призову, проживає на території населених пунктів Козельщинської ОТГ. При цьому буває так, що їх батьки свідомо обманюють представників військкомату, говорячи, що не знають де знаходяться їхні діти і більше того - нібито не мають з ними ніякого зв’язку протягом півроку, а то й рік!

Іван Гурин навів приклад однієї вчительки, яка таким чином приховує від призову двох своїх синів.

«Як може вчителька навчати дітей і займатися патріотичним вихованням молоді, якщо у неї два сина «уклоніста»? Виходить, що ця молода жінка служить Україні, а здоровенні «бугаї», що вдвічі більші за неї, десь ховаються», - емоційно промовив працівник військкомату, вказуючи на присутню на засіданні тендітну жінку - капітана поліції Люмилу Чемерис.

Члени призовної комісії обговорили пропозицію щодо притягнення до адміністративної відповідальності власників будинків, у яких зареєстровані юнаки, що ухиляються від призову. Адже згідно законодавства саме на них покладається обов’язок щодо оповіщення та забезпечення прибуття призовників до військкомату.

Військовий комісар Юрій Кушко проінформував присутніх, що згідно із законом «Про військовий обов’язок і військову службу», на строкову військову службу призиваються юнаки віком від 18 до 27 років. А Указом Президента України вік призовників цього року визначений з 20-ти років. Проте за власним бажанням ті, кому вже виповнилося 18-ть, але ще немає 20-ти, можуть йти на військову службу. Таких юнаків наразі в Козельщинському районі більше сотні, і один з них вже зголосився не чекати два роки, а відслужити у війську до свого двадцятиріччя. Це Максим ДЗЮБА з села Задовге, який буде проходити військову службу у Державній прикордонній службі.

Як пояснив Юрій Кушко, цієї весни троє призовників з району проходитимуть військову службу у частинах Національної гвардії, один - у Державній прикордонній службі, а решта - у військових частинах та навчальних центрах Збройних Сил Україна. Служитимуть вони 18 місяців, а ті, хто має вищу освіту – рік. Усі строковики проходитимуть військову службу у місцях постійної дислокації військових частин – у зону проведення ООС (колишнє АТО) нікого не відправлятимуть. Таке рішення РНБО прийняло ще влітку 2014 року і воно введено в дію Указом Президента України від 24.09.2014 р. №744. Так що рідні майбутніх солдатів з цього приводу можуть не турбуватися.

«Строковики будуть забезпечувати життєдіяльність військових частин і за час служби отримають військову спеціальність, яка може стати їм в нагоді після звільнення з армії», - наголосив військовий комісар.

Варто зауважити, що восени минулого року з Козельщинського району на строкову військову службу було призвано 13 юнаків, які наразі гідно виконують свій конституційний обов’язок та представляють рідний край у Збройних Силах України та інших військових формуваннях.


Автор: Віктор КРУК


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 травня 2018, 17:42 | Козельщина | Суспільство
1. Beri Mor / 5 травня 2018, 21:26
"Указом президента не відправлятимуть в АТО".
Чи ще зосталася хоч одна людина,яка вірить КОНДИТЕРУ?Воно ж де не ступне,там і збреше.Уже обіцяв за два тижні закінчити війну,і що?Угробив скільки народу,а все мало...
А вчителька молодець,що не дає з своїх синів зробити "аватарів",яких зараз в армії 99 %.
2. kasandra / 6 травня 2018, 07:31
1.Beri Mor
«А вчителька молодець»

Таки да.
3. kasandra / 6 травня 2018, 07:52
" План виконується лише на 81% - зараховано у команди на призов 12 юнаків із 17-ти." Із написаного витікає що план призову 17 чоловік. Цифірями не володію але знаю, що в мою молодість призивали по 17 чоловік щодня на протязі весняного чи осіннього призову. Ну нехай не кожного дня по 17, перегнув трішки, але таки призивали. Правда було це у часи злочинного тоталітарного комуністичного режиму. Тоді молодь ішла служити невідомо за що. Тоді ж народу нічого не належало. Інша справа зараз. Зараз молодь з гордістю кладе свої життя за фабрики і заводи рабиновичів. Тоді молодь була закута у кандали, нікуди не їздила, нічого не бачила і майже не народжувалася. А ще,тоді нічого не можна було купити в магазаних і не було чого їсти і пити і тому як тільки хто народжувався батьки його швиденько сплавляли до армії. Тих хто не хотів йти до армії нелюбили дівчата і їм нікуди було діватися, бо в злочинній країні не було ніяких гейклубів. І це була трагедія лічності яку ми нарешті таки побороли дякуючи Європі.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації