Вхід | Реєстрація

Засуджена за хабар до 5 років ув’язнення чиновниця оскаржила вирок і домоглася закриття справи

Засуджена за хабар до 5 років ув’язнення чиновниця оскаржила вирок і домоглася закриття справи

У Полтаві апеляційний суд закрив справу щодо хабарництва чиновниці Держекоінспекції, яку засудили до 5 років в’язниці

Апеляційний суд Полтавської області змінив вирок суду першої інстанції, яким колишній чиновниці Держекоінспекції Валентині Лісовській призначили 5 років ув’язнення за хабар. 24 квітня колегія суддів у складі Василя Маліченка, Алли Гонтар та Ліліани Нізельковської ухвалили закрити провадження по справі. Про це ІВ «Полтавщина» повідомляє, посилаючись на реєстр судових рішень та офіційного сайту суду.

Нагадаємо, 4 травня минулого року Київський райсуд Полтави засудив Валентину Лісовську до 5 років ув’язнення з конфіскацією майна (окрім квартири) та позбавленням права обіймати посади, пов’язані зі здійсненням адміністративно-господарських обов’язків та функцій представника влади строком на один рік.

У тексті вироку було вказано, що у березні 2015 року тодішні громадський інспектор з охорони довкілля Полтавської області Дмитро Шапран та заступник начальника відділу екологічного контролю природно-заповідного фонду, рослинного і тваринного світу — старший держінспектор з охорони навколишнього природного середовища Полтавської області Валентина Лісовська знайшли порушення у ландшафтному парку «Гадяцький».

Парк підпорядкований Гадяцькому агролісництву ДП ПДЛП «Полтаваоблагроліс». Екоінспектори запропонували лісівнику, який мав нести відповідальність за порушення, «вирішити» питання про не внесення даних про це до актів перевірок.

Шапран та Лісовська хотіли 20 тис. грн, але погодилися зменшити розмір хабара до 15 тис. грн. Лісівник звернувся до міліції. За допомогою мічених купюр хабарників викрили.

Рівно за рік після затримання Дмитро Шапран помер у Кобеляцькому районі. Ще за рік суд виніс вирок Валентині Лісовській. Її адвокат подав апеляцію. Оскаржити рішення і намагалася і прокуратура.

Захисник колишньої чиновниці Олександр Швидкий спочатку вимагав перегляду справи у суді першої інстанції, а потім — його скасування та виправдання Лісовської.

Прокуратура ж вважала, що вирок Київського райсуду Полтави занадто м’який. Прокурор Ярослав Толмачев просив призначити Валентині Лісовській 6 років ув’язнення з позбавленням права обіймати посади упродовж 3 років та конфіскацією майна.

Заслухавши усі сторони справи, колегія апеляційного суду, вирішила, що вирок несправедливий з наступних причин.

  1. Слідчий не відкрив стороні захисту частину матеріалів справи.
  2. Суд першої інстанції не звернув увагу на заяву захисту про те, що їх не ознайомили з частиною доказів справи. Через це частина доказів взагалі не могла бути долучена до справи.
  3. За показами лісівника, гроші вимагав та отримав Дмитро Шапран. Валентина Лісовська знала про неправомірну вигоду, але нічого про гроші не говорила. Лише його свідчень для доказів хабарництва недостатньо.
  4. У матеріалах провадження відсутні докази про передачу хабара Валентині Лісовській безпосередньо чи через посередника.

Судді вирішили скасувати вирок Київського райсуду Полтави та закрити кримінальне провадження щодо її хабарництва. Причиною стало те, що слідчі не встановили достатніх доказів для доведення її винуватості в суді, можливість їх отримання була вичерпана (другий фігурант справи помер).

Крім того, суд постановив повернути 97,4 тис. грн застави, які за неї внесли, та зняти арешт з її квартири.

Сторони мають 3 місяці на оскарження рішення до Кримінального касаційного суду у складі Верховного Суду.


Автор: Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 травня 2018, 12:02 | Полтава | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації