Вхід | Реєстрація

Чи замінить ожина малину?

Чи замінить ожина малину?

Ожину аж ніяк не можна назвати екзотичною для наших країв культурою. Цей кущ росте в Україні здавна. Але дикоросла ожина, як і перші окультурені сорти, є надзвичайно колючою. Вона буквально всіяна шипами. Це, разом із більш кислим, аніж солодким смаком, робило її менш популярною, аніж малина.
Та селекція не стоїть на місці. Уже давно виведені сорти, які взагалі не мають шипів і відзначаються дуже приємним смаком. Тому зараз усе більше українців поряд із традиційною малиною садять і кущі ожини.
Так сорт Агавам є відомим давно. Він має шипи. Але відзначається великою урожайністю і невибагливістю до агротехнології. Можна сказати, що він добре підходить для лінькуватих дачників, які не прагнуть приділяти своїм кущам аж надто багато уваги. Ягоди — дрібні у порівнянні з іншими сортами.

Дуже популярними є сорти Торнфі і Лох Тей. Вони не мають шипів. Набуває популярності і сорт Карака Блек.

Продавці саджанців, рекламуючи свою продукцію, пишуть, що урожайність ожини досягає 7–10 кілограмів із куща. Але досвідчені садоводи-практики рекомендують ділити цю цифру на два. Хоча при ретельному догляді можна зібрати і більше десяти кілограмів ягід із куща.

При вирощуванні ожини потрібно відразу взяти до уваги той факт, що у нашому кліматі кущі часто підмерзають взимку. Тому їх на зиму укривають. Це — зайвий клопіт. Водночас чимало людей розповідають, що не можуть вивести дикорослу ожину із своїх городів, так вона розростається. Кущі з шипами можуть слугувати «живим парканом». Мало знайдеться злодіїв‑відчайдухів, які ризикнуть дертися на чужу садибу, ранячись сотнями колючок.

 

У чому користь ожини

Ожина малокалорійна: у 100 грамах ожини міститься 43 кілокалорії. Чим корисна ожина? Вона містить велику кількість біофлавоноїдів, що діють у якості антиоксидантів. Ожина широко застосовується в народній медицині і позитивно впливає на здоров’я людини в сукупності з іншими травами. Листя і ягоди ожини надають лікувальну дію на всі органи. Ожина має в’язку, ранозагоювальну, протигнильну, протизапальну дію, зміцнює стінки судин і посилює дію вітаміну С, так необхідного для імунної системи людини. Ожина як жарознижувальний засіб сприятливо діє при гострих респіраторних захворюваннях і пневмонії.

Ожинний сік показаний для лікування трахеїту, бронхіту, ангіни. Ягоди ожини вживаються при недокрів’ї, гінекологічних захворюваннях, захворюваннях серця і судин, колітах, дизентерії, циститі.
Свіжі ягоди ожини містять вітаміни А, В, С, Е, К, РР, кальцій, калій, марганець, магній, фосфор, натрій, цинк, залізо, мідь, органічні кислоти, аскорбінову кислоту, глюкозу, сахарозу, фруктозу, тіамін і каротин.
Користі від ожини навіть більше, ніж від ягід малини. Ожина містить у собі величезну кількість фенольних сполук, які мають протизапальну дію. Сприяє зміцненню судин. У ягодах ожини велика кількість яблучної кислоти, дубильних, азотистих, мінеральних речовин. У медицині використовуються листя ожини, ягоди, стебла і коріння. Ожина має захисні для організму властивості, завдяки флавонолам, антоціанам, лейкоантоціанам і катехінам, що містяться в ягодах ожини, а регулярне вживання ягід і настою з листя й коріння здатне зупинити поширення ракових клітин. Ожина має лікувальний ефект при ГРЗ і пневмонії.

 

Лікувальні властивості ожини

Ягоди ожини небажано вживати у великих кількостях особам із захворюваннями шлунка, нирок і тонкого кишківника. Замість плодів ожини краще пити ожиновий сік.

Ожина дуже корисна для лікування захворювань шлунково‑кишкового тракту. Недостиглі ягоди ожини дають закріплюючий ефект, а перестиглі, навпаки, — легкий послаблюючий. Свіжі плоди ожини або настої з її листя показані при циститі і проблемах із нирками. Пектин, що входить до складу ожини, здатний виводити з організму людини солі важких металів і радіоактивний стронцій. Настоянка з ожини має потогінну властивість, використовується при розладах нервової системи і серцевих захворюваннях. Ожина допомагає при безсонні, атеросклерозі, розладах органів травлення, у клімактеричний період в жінок. Ожина корисна всьому організму.

Ожинний сік допомагає втамувати спрагу при лихоманці, а настій із листя ожини корисний при стоматиті і багатьох захворюваннях ясен (у вигляді полоскань). Відвар із коренів ожини — прекрасний сечогінний засіб, що застосовується з давніх часів.

Лікувальні властивості ожини широко відомі: листя використовують у вигляді відвару, готують настоянки з ожини. Цими засобами лікують гастрит, ревматизм, запалення в нирках і сечовому міхурі. Також настій із ожини допомагає при застуді і запаленні ротової порожнини. Вживання ожини рекомендується при діабеті, оскільки чай із завареним листям ожини покращує обмін речовин. Ожина входить до складу багатьох протидіабетичних чаїв. А ще ожина — відмінний кровоочисний і протиглисний засіб. Настій із ожинового листя застосовують як компреси, примочки. Він сприяє очищенню і швидкому загоєнню ран. Бактерицидні властивості листя ожини пов’язані з наявністю в їх складі особливих речовин — фітонцидів.

Свіже листя ожини накладають на лишаї і застарілі виразки на ногах. Корисний настій із листя ожини при трофічних виразках і ранах, що довго не загоюються. Лікування ожиною можна проводити при захворюваннях кишківника, харчових отруєннях, хворобах шлунку і легенів. Ожина допомагає при ангіні й тонзиліті, при стоматиті, фарингіті, асциті, сечокам’яній хворобі та інших захворюваннях у якості лікування та їх профілактики.

Тут потрібно зробити одне застереження. Не існує в природі ягід, фруктів чи овочів, які мають чудодійну дію «від усього», надто, від онкозахворювань. Потрібно чітко усвідомлювати, що користь будь-якої ягоди полягає у її комплексній дії на організм. Якщо ви споживаєте свіжі ягоди і фрукти, а не гамбургери і хот-доги, то ви неодмінно будете почувати себе добре. Але позитивний ефект не буде миттєвим. Крім того, до всього вище переліченого бажано додати ще й заняття фізкультурою.

Будьте красиві і здорові. У наступному номері — про актинидію, вона ж — ківі. А потім ми почнемо розповідати про людей, які всі ці ягоди і фрукти вирощують у своїх садах.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 травня 2018, 10:16 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації