Вхід | Реєстрація

Бюджетні установи залишаться без фінансування?

Бюджетні установи залишаться без фінансування?

Під час сесійного засідання голова Новосанжарської районної ради Геннадій Супрун зупинився на фінансуванні окремих бюджетних установ, що знаходяться на території Новосанжарської громади.
З його слів, це питання залишається катастрофічним. Серйозне занепокоєння викликає відсутність ступеня відповідальності керівництва громади перед цими організаціями.

— На зборах працівників установ селищний голова пообіцяла, що з 1 квітня їх фінансуватимуть із бюджету громади і ніяких проблем з виплатою зарплати та утриманням організацій не виникатиме, — наголосив голова райради. — Та обіцянки залишились обіцянками, оскільки ні селищний голова, ні його заступники, ні новоспечений начальник відділу освіти Новосанжарської ОТГ не хочуть розуміти, що повноваження з фінансування закладів освіти, охорони здоров’я, фізичної культури і спорту, які належать громаді або передані їй, та організація матеріально-технічного й фінансового забезпечення покладаються на виконавчі органи об’єднаної територіальної громади. Ці норми прописані в статті 32 Закону України «Про місцеве самоврядування». Нерозуміння цих норм породжує неправильне тлумаченні статті 8 Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Насправді фінансовий ресурс для утримання вищеперелічених закладів знаходиться в ОТГ. Їй передані відповідні податки, збори і субвенції з держбюджету. Тобто, бюджетні установи на своїй території громада утримує за власні кошти або за кошти трансфертів, переданих нею в район. Іншого шляху немає.

Як пояснив Геннадій Супрун, чотири інші ОТГ фактично в повному обсязі виконують свої зобов’язання. Це, на думку посадовця, свідчить про неспроможність Новосанжарської громади. Для фінансування закладів соціально-культурної сфери, що знаходяться на території цієї ОТГ, станом на 24 травня недовиділено на І півріччя 2018-го 1 934 800 гривень. З них — Новосанжарській НВК — 381 100, Зачепилівській школі — 367 100, позашкільним закладам освіти — 187 900, дитячій музичній школі — 337 700, центральній районній бібліотеці — 92 700, центру культури і дозвілля — 64 500, дитячо-юнацькій спортивній школі — 88 100, центру первинної медико-санітарної допомоги — 192 000, територіальному центру — 224 700.

— Керівні посадові особи селищної ради як вихід із ситуації пропонують звертатись до районної влади або не виплачувати матеріальну допомогу на оздоровлення при виході у відпустку, — зазначив Супрун. — До цього недостача перекривалась із районного бюджету. Але так тривати безкінечно не може. Такі дії керівника ОТГ можна розцінювати, як саботаж. Закликаю селищну раду розпочати фінансування бюджетних установ, що перебувають на території громади. У іншому випадку я поінформую Міністерство регіонального розвитку та керівника Кабінету Міністрів.

 

Керівників установ чекає кримінальна відповідальність

Голова райдержадміністрації Сергій Бульбаха додав, що це питання бурхливо обговорювалось на бюджетній комісії. Згідно листа директора Новосанжарського НВК, на 1 червня для виплати зарплат працівникам навчального закладу не вистачає 195 200 гривень.

— Керівництво ОТГ ввело в оману не тільки керівників бюджетних установ, а й депутатів селищної ради, — заявив Сергій Бульбаха. — На останній сесії Новосанжарської ОТГ прозвучало, що на ці установи направлять 538 500 гривень дохідної частини бюджету. Така сума справді надійшла від громади в район, але це — додаткова дотація з держбюджету, яка передається в обов’язковому порядку. Зрозумійте, що деяким керівникам бюджетних установ загрожує кримінальна відповідальність за невиплату зарплат працівникам.

Голова РДА поцікавився, чому на сесії райради перебувають одразу чотири працівники селищної ради. Вони прогулюють чи знаходяться у відпустці за власний рахунок?

Заступник селищного голови Валентин Івашина нагадав, що на сесію їх запросили. І хотів надати роз’яснення щодо озвучених цифр. Та Геннадій Супрун сказав, що він виступить у «Різному», так як він не значиться в списку запрошених на сесію. А на зібранні мала бути селищний голова.

— Керуватимете на сесії селищної ради, — сказав Супрун.

— Але ж і це не палата лордів, а ви не являєтесь англійською королевою, — відповів Івашина. — Ми підготували цифри, аби ваш виступ не став грою в одні ворота.

— На чотири комісії запрошували селищного голову, а вона не з’явилась, — додав Супрун.

 

Кошти перераховуються вчасно

Свій коментар із приводу ситуації, що склалася, надала новосанжарський селищний голова Інна Коба:

— У цьому році для забезпечення видатків бюджетних установ району Новосанжарська селищна рада передбачила 14 828 300 гривень. Ці кошти у вигляді субвенції перераховуються у районний бюджет. Відповідно до затверджених планів асигнувань, у січні-квітні в район мало надійти з селищного бюджету 6 475 600 гривень. Кошти перераховані у повному обсязі. Крім того, додатково на 229 400 гривень у вигляді субвенції профінансовано окремі напрямки роботи, потреба в яких не була визначена на початку року. Зокрема, 100 000 перераховано Новосанжарському центру ПМСД для забезпечення безкоштовними ліками окремих категорій населення, 27 500 отримав Новосанжарський НВК для преміювання педагогів, які перемогли в конкурсі «Учитель року», 20 000 надано спортивному товариству «Колос» для підтримки й розвитку фізкультури і спорту району.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 червня 2018, 15:17 | Нові Cанжари | Фінанси
1. ЛУНА / 1 червня 2018, 22:54
Про палату лордов,это хорошо сказано!где делись народные рады?Одни лорды!Ребята держитесь,эта БюТовская чума еще попортит воздух в вашем районе.
2. Dana77 / 2 червня 2018, 10:48
1.ЛУНА
«эта БюТовская чума еще попортит воздух в вашем районе»

Вже добряче попортила, але люди як сліпі, й далі збираються голосувати за цю чуму, даже в особі Супруна. Дивно шо йому підіграє і Бульбаха, якого призначив президент від БПП. Рулить така банда, шо Янукович і рядом не стояв.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації