Вхід | Реєстрація

На заводський клуб у Бутенках претендують три підприємці

На заводський клуб у Бутенках претендують три підприємці

Двоє з них планують відкрити цех з пошиву одягу, один — друкарню.

У понеділок на апаратній нараді в райдержадміністрації виступила Наталія Хейлик, директор районного Центру зайнятості. Голова РДА Таміла Шевченко поцікавилась у неї, яка ситуація з відкриттям швейного цеху в Бутенках.

— 13 травня відбудеться засідання конкурсної комісії, котра має визначити, кому надати в оренду приміщення клубу, — пояснила доповідач. — Оскільки заявки на участь в аукціоні подали два претенденти: інвестор, який бажає відкрити швейний цех, і місцевий підприємець Павло Гунжель, котрому будівля потрібна під друкарню.

Також Наталія Хейлик повідомила, що цей же інвестор має намір відкрити цехи в Чорбівці та Червоних Квітах. Він готовий безкоштовно навчати майбутніх працівниць. Крім того, у Бутенки приїздив ще один підприємець, який зацікавився приміщенням колишньої їдальні комбінату хлібопродуктів. Він має намір запустити в будівлі цех з сушки яблук.

Редакція зв’язалась телефоном із Павлом Гунжелем, аби дізнатись про його наміри щодо приміщення клубу. Він сказав:

— Моя позиція така: клуб має залишатися клубом. Так, я планую відкрити друкарню, але знайду для цього приміщення або побудую його. Якщо я виграю конкурс, то клуб працюватиме далі. Утримуватиму його за свої кошти. Як можна закрити клуб у центрі села, коли в іншому клубі, що на Стрюках, упав дах? І для його ремонту потрібно 4,5–5 мільйонів гривень. Завідувач закладу хоче відкрити художню школу, тут постійно проходять дискотеки для молоді. Це єдине приміщення, яке можна отопити. Клуб оцінили в 69 тисяч. 400 квадратних метрів!

 

Робочі місця плюс 150 000 надходжень до бюджету

Свій коментар надав заступник сільського голови Ігор Федь. Посадовець пояснив, що в аукціоні планують взяти участь три особи. Крім згаданих двох — підприємець з села Чапаївка Козельщинського району. Жінка теж хоче відкривати швейний цех. Та всі необхідні документи надав лише столичний інвестор, який представляє товариство «Фабрика промтекстиль».

— Вид діяльності цього інвестора зазначений як виробництво одягу. Він має ряд домовленостей із центрами зайнятості і громадами, — говорить Федь. — З їх слів, такі швейні цехи успішно працюють у інших областях.

Також заступник сільського голови зазначив, що Будинок культури для жителів Бутенок був збудований на Стрюках. А той, що планують здати під швейний цех, працював і утримувався Кобеляцьким КХП. Та в 2002 році приміщення перейшло на баланс сільради. Хоча відстань між установами становить кілометр.

Ігор Федь виділив фактори, які вплинули на рішення здати в оренду заводський клуб:

— По-перше, у Бутенківську громаду з пропозицією відкриття швейного цеху звертались три інвестори. Їм пропонувалось більше 20 різних приміщень, які перебувають і на балансі сільради, і КХП, і агрофірми «Добробут». Інвестор не планує будувати щось нове. Він підбирає будівлю, яка відповідатиме санітарним вимогам для конвеєрного виробництва. Таким і виявився заводський клуб, який має 290 квадратних метрів корисної площі. Підприємець готовий забезпечити робочими місцями від 25 до 45 жінок. 20 місцевих жительок уже пройшли навчання і готові працювати.

По-друге, балансова вартість заводського клубу становить 65 000 гривень. Фахівці провели незалежну оцінку і оцінили його у 328 000. Саме з цієї суми вираховуватиметься орендна плата. Сільрада має висновок про власність комунального майна. Стартова вартість оренди — 4200 гривень. Порахуйте, це майже 50 000 на рік. У громаду надходять 60 відсотків від доходів з фізичних осіб. Навіть якщо 20 працівниць, які будуть задіяні на виробництві, отримуватимуть мінімальну зарплату, то надходження в рік складуть 100 000–110 000. Разом — 150 000. Це не колосальна сума, але в бюджет її можна закладати на ремонт стрюківського клубу.

По-третє, орендарі зобов’язуються замінити в приміщенні заводського клубу електрику, провести туди воду, прибудувати туалет. Вони нічого валяти не будуть, лише вирівняють підлогу.

По-четверте, виконком і депутати керуються постановою Кабміну №1775 від 1998 року. У цьому документі прописано норми клубних заходів для сіл, селищ і міст. Відповідно до постанови, на 2000 бутенківців необхідно приміщення на 300 місць. Будинок культури на Стрюках вміщає 400, заводський — 100. Протягом останніх п’яти років відбувається розпорошення коштів, бо жоден заклад культури у сільській раді капітально не ремонтується. Ми отримали статус територіальної громади і прирівняні до міст обласного значення. Питання проведення культурних заходів є дуже важливим. Тому нам необхідно привести до ладу Будинок культури на Стрюках. До того ж ця будівля значно новіша у порівнянні із заводською.

По-п’яте, вокальному колективу, який збирається в заводському клубі, пропонували проводити репетиції у залі засідань сільради, у школі чи Будинку культури. Завідуючу клубом не звільняють, а лише переводять на посаду керівника гуртка. А дискотеки проходять в обох будівлях почергово.

Також заступник сільського голови додав, що конкурс проводитиметься об’єктивно. Комісія перевірить усі підтверджуючі документи щодо майбутнього виробництва, скільки осіб працевлаштують, наявність у конкурсанта потужностей, для роботи, враховуватимуться пропозиції по орендній платі. Оцінюючи всі ці фактори, комісія прийматиме рішення.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 червня 2018, 10:16 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації