Вхід | Реєстрація

Болгари вчергове зібрались у Малій Перещепині

Болгари вчергове зібрались у Малій Перещепині

9 червня Мала Перещепина зустрічала болгар з усієї України, які з’їхались на черговий роденкраївський собор «Кубрат збирає нащадків».

Щорічно представники цього народу приїжджають до могили хана Кубрата, засновника Старої Великої Булгарії. 106‑й за рахунком собор зібрав гостей з Дніпра, Кропивницького, Запоріжжя, Білгород-Дністровського, Львова, Рівного, Арцизу та Чорноморська. Серед них був Красімір Мінчев, посол Болгарії в Україні, Микола Габер, колишній нардепутат, Дора Костова, редактор газети «Роден край», та Тонка Начева, міський голова Пліски (древня столиця Болгарії). До речі, організацією собору займається Дора Костова при підтримці Всеукраїнської асамблеї болгар України.

Гостей зустрічали голова райдержадміністрації Сергій Бульбаха, голова райради Геннадій Супрун та голова Малоперещепинської об’єднаної територіальної громади Анатолій Троян.

Спершу делегація побувала в Музеї українсько-болгарської дружби, який діє в Малоперещепинській школі. Після екскурсії болгари відправились до пам’ятного знака хану Кубрату, аби покласти квіти до могили засновника своєї пракраїни.

На урочистостях, що проходили поряд із пам’ятним знаком, Анатолій Троян і Тонка Начева підписали договір про братерство та співробітництво між громадами.

Для присутніх на заході виступили вокальний ансамбль «Відродження» (керівник Іван Каражеков) і гурт «Чиста вода» (керівник Марія Гергіннова). Також організатори презентували виставку архівних фотографій «Сила болгарського духу». На ній презентували фото минулих соборів «Кубрат збирає своїх нащадків».

Культурний захід організатори поєднали зі спортивним і розіграли перехідний кубок з футболу «Хан Кубрат».

 

Довідка

У 1912 році на місці, де зараз встановлений пам’ятний знак хану Кубрату, двоє пастушків знайшли величезний скарб. Хлопці виявили 25 кілограмів золота та 50 кілограмів срібних речей. Цінна знахідка «переїхала» в Ермітаж, де знаходиться й до цього часу. Історики і археологи, котрі працювали на місці виявлення скарбів, припустили, що тут був похований булгарський хан Кубрат. Він був засновником Великої Булгарії і вдало керував країною. Тому нащадки називають його «батьком». Згодом у Малій Перещепині встановили пам’ятний знак. Сюди щороку приїздять на поклони болгари з усього світу.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 червня 2018, 17:51 | Нові Cанжари | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації