Вхід | Реєстрація

Хто оплатить учителям музшколи відпустку?

Хто оплатить учителям музшколи відпустку?

На останню сесію Новосанжарської селищної ради прийшли представники дитячої музичної школи, аби з’ясувати, хто має профінансувати їм літню відпустку. Колектив закладу представляли директор Ірина Сергеєва та голова ради трудового колективу Людмила Лебедин.

 

У нас — низка найнятих менеджерів

Першою виступила голова ради колективу. Вона нагадала, що наприкінці минулого року жодних попереджень щодо недофінансування музичної школи не звучало ні від представників району, ні від селищної ради. У 2018-му на зібранні, що відбулось із ініціативи райради, про це почав говорити Сергій Бульбаха, голова райдержадміністрації. Та Інна Коба, селищний голова, запевнила, що все буде добре. Коли частина педагогів вирішили піти з 1 червня у відпустку, їм пояснили, що коштів немає. Ситуація не змінилась і до цього часу.

— Ви зрозумійте, що я — викладач, — наголосила педагог. — а мені зараз розповідають про перевиконання, субвенції. У нас є низка найнятих менеджерів. Вони й мають забезпечити діяльність нашої установи.

Ірина Сергеєва розповіла, що спершу вона ходила від голови райради до голови селищної ради, від керівника сектору культури і туризму Зіни Миколаївни — знову до селищного голови. Інна Коба погоджувалась оплатити відпустки і оздоровчі 50 на 50. Та 6 червня заявила, що ніяких коштів селищна рада не виділить.

— У секторі культури і туризму РДА пояснюють, що акти передачі майна школи вам направили, але вони ще не підписані, — продовжує директор музшколи. — І зарплата нам має виплачуватися з трансферів селищного бюджету, переданих до районного. Учителі — це інтелігенція й інших доходів, крім зарплати, у них немає. Нам ніколи не давали премій. Наприкінці двох останніх років нарахували. То навіщо нам об’єднана громада, яка може закрити музичну школу. Депутати, прийміть зміни, які допоможуть виплатити нам зароблені кошти.

 

Подивіться на запис у трудовій книжці

Голова селищної ради Інна Коба сказала, що на потреби музичної школи необхідно 285 400 гривень. При цьому сума перевиконання становить 447 000.

— Нам написали пропозицій на 1 321 000 гривень, — зауважила голова ОТГ. — А хто виділятиме на доступні ліки, за які у нас вже виник борг, на інсулін, без якого сьогодні повмирають люди. Питання вашої відпустки може вирішити тільки районна рада. Подивіться на свій запис у трудовій книжці. Хто вас брав на роботу, селищна рада? На останній сесії депутати райради поділили 14 000 000 гривень, із яких 3 000 000 покладено на депозити. Є закон. Ми його виконуємо. І в повному обсязі все оплатили. Але утримувати музичну школу не можемо. Це треба робити спільно. Музична школа, як об’єкт, ще не готова до передачі нам. Тому зарплату працівникам нехай нараховує райрада. Це тільки у нас, у Нових Санжарах, усе відбувається автоматично, без дотримання процедури передачі.

 

Селищна рада забезпечила установи на 68 відсотків

Валентина Василенко, депутат селищної ради і керуючий справами виконавчого апарату районної ради, заявила, що оскільки з 1 січня утворилась об’єднана громада, то всі послуги, які надаються в ній, мають фінансуватись із селищного бюджету:

— Ми забезпечили установи із селищного бюджету лише на 68 відсотків. Зараз у нас виникли проблеми із зарплатою, тому що потреби закладів освіти задоволені на 75 відсотків, культури — на 27, ДЮСШ — на 36. І ці кошти поділились не на три місяці, до 1 квітня, як ми і обіцяли, а на дванадцять. Чому Ви, Інна Олександрівна, не написали районній раді лист, де вказані претензії щодо приймання музшколи? При цьому на меблі та комп’ютери для апарату селищної ради знову тратимо 80 000. Якщо установи і заклади не передані, то чим вони займаються? Я сьогодні запросила виборку по закладах освіти і культури. За 5 місяців цього року з районного бюджету на них витрачено 2 092 600 гривень, а незаплановано селищною радою до потреби — 2 800 000.

 

Музшколу треба скоротити до потреб громади, а не району

Проблеми, які виникають при передачі установ, перелічив заступник селищного голови Валентин Івашина. Він назвав реєстрацію права власності, підтвердження права власності, документацію на земельні ділянки. З приводу утримання установ, то спершу мають бути внесені зміни в установчі документи. Цього не зроблено.

Інший заступ Вадим Розсоха зупинився на кількісному штаті працівників:

— На жаль, у керівників установ освіти і культури немає на руках кошторису, який їм передбачений на рік. Тому вони й видають накази та працюють у тому ж складі, що й раніше. Якби керівники розуміли, у яку суму треба вкластись, то відразу з нею б не погодились. Конкретно по музичній школі. Дійсно, був виступ і ми сказали, що перше півріччя профінансуємо відповідно до тієї потреби, яку обрахували не ми. Півріччя іде, у відпустку треба йти сьогодні. Ми кошти повністю віддали. Нашої проблеми тут немає. Претензії нам пред’являє власник, тобто, районна рада. Якщо приймати зараз у такому стані будівлю і колектив музичної школи, то це призведе до їх ліквідації. Зважаючи на бюджет селища, такої кількості працівників ми не зможемо утримувати. Нам доведеться або скоротити їх відповідно до потреб ОТГ, а не району, або повністю закрити музшколу.


Автор: Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 червня 2018, 15:30 | Нові Cанжари | Суспільство
1. don / 21 червня 2018, 08:31
треба закривати ту музичну школу. там одні акаші та простітутки, чий не інтелігенція. нехай розходяться бринькати по кабаках, толку більше буде.
а три ляма на депозити - то заначка на чорний день для райради. кажуть там уборщиці та водітєля по сім штук получають, рабочі по 15 штук, а Супрун і Василенко по 30 штук у місяць, з такими з/п бабла тоже не хватає
2. Zorn / 21 червня 2018, 13:17
Цитата:"Подивіться на свій запис у трудовій книжці. Хто вас брав на роботу, селищна рада?"
Оце реальна позиція громад! Шановні бюджетники, доки існує район доти вам є де заробити на кусень хліба. При децентралізації будете шукати роботу у підприємців, або вирощувати городину на продаж. Нас ведуть в Європу, а де ви там бачили щоб музичні школи утримували громади. Он у Зінгені, навіть в мерії немає чиновника, який відповідає за культуру. Там навіть бюджет громади не утримує дитячого садка. Все в приватних руках. Хочеш мати якусь послугу - плати, плати, плати,.. При цій реформі жаль дітей: вони зараз зайняті, навіть при тому що 98 відсотків випускників музшколи в майбутньому не використовують отриманні знання та навички гри. А при закритті всіх освітніх закладів(звичайно, окрім шкіл)дітлахи всядуться за компи( звичайно, ті у кого вони є), а інші будуть займатися чим заманеться. І думаю, не тим, від чого в майбутньому буде користь «економній» громаді
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації