Вхід | Реєстрація

Із Достоєвського читають «Біси» та «Злочин і кара»

Із Достоєвського читають «Біси» та «Злочин і кара»

До редакції надійшла інформація, що могла претендувати на статус скандальної. Нібито працівники Кобеляцької районної бібліотеки днями здали в макулатуру велику кількість книг. У тому числі і нових. Усі вони — російських авторів.

Зізнаюся чесно, поставився до цієї інформації досить скептично. У свідомості не могло вкластися таке, щоб книги здавали в макулатуру виключно через національність їх авторів. Побіжна перевірка мережі Інтернет лише підсилила скепсис. Жодної згадки про подібне знайти не вдалося. Засланий до бібліотеки «агент» теж не підтвердив скандальну інфу.

Підприємець, який у Кобеляках приймає макулатуру, розповів, що днями до нього привозили книги з бібліотеки. Але нових він серед них не помітив.

І лише після цього був здійснений візит у Кобеляцьку районну бібліотеку. Керівник закладу Галина Мосієнко без вагань погодилася відповісти на всі запитання. Почувши про мету візиту, запропонувала:

— А навіщо лише говорити. Давайте пройдемо в абонентський відділ і подивимося разом, які книги і яких авторів стоять на полицях.

Побачене одразу розвіяло всі підозри. На полицях мирно стояли твори Достоєвського, Пушкіна, Ахматової, Булгакова, Шукшина та інших російських авторів. Це — із класики. Є в бібліотеці і книги Марініної та інших авторів, що спеціалізуються на створенні бестселерів.

Галина Мосієнко розповіла:

— Так, списання й утилізація книжкового фонду відбувається. Ми здаємо в макулатуру книги, які застаріли або морально, або фізично. Або їх просто не читають. Що означає застаріли морально? Ну, приміром, щось на зразок «Роль партійного керівництва у вирощуванні овочевих культур». Таких книг раніше було дуже багато. Ми в 80‑х отримували по 5 тисяч примірників щомісяця. У основному то була партійна чи суспільно-політична література. Ніяких вказівок щодо зняття із полиць тієї чи іншої книги не надходило дуже давно. Раніше таке було. Пам’ятаю, як надійшов лист про вилучення книги «Меч Арея» Івана Білика. Але це було ще за радянських часів. Зараз якщо ми книги і списуємо, то все відповідним чином катується, кошти проводяться через банк, документи зберігаються.

Бібліотекарі показали і акти про списання. У основному там книги, випущені у світ у 70‑х роках минулого століття. Саред них дійсно на кілька відсотків більше російськомовних. Директор бібліотеки пояснила:

— Але ж тоді набагато більше друкували саме російською.

А класику, за словами бібліотекарів, читають. Із Достоєвського найбільшою популярністю користуються «Біси» та «Злочин і кара», із Булгакова — «Майстер і Маргарита».

Користуючись нагодою, працівники бібліотеки звернулися до земляків із пропозицією приносити книги, які в людей припадають пилом у домашніх шафах. Адже зараз заклад поповнює свої фонди на жалюгідні десятки примірників.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 червня 2018, 10:23 | Кобеляки | Культура та освіта


1. Neznayko / 23 червня 2018, 12:54
З’явилась інформація, що незабаром твори Леніна та Сталіна , а також весь фонд радянської, комуністичної літератури, західні колекціонери будуть скуповувати за доляри! Бібліотекарі, думайте!
2. Beri Mor / 24 червня 2018, 00:33
1.Neznayko
«З’явилась інформація, що незабаром твори Леніна та Сталіна , а також весь фонд радянської, комуністичної літератури, західні колекціонери будуть скуповувати за доляри! Бібліот»

Цих творів за сімдесят років наклепали стільки,що долярів не вистачить їх розкупити не тільки в США з їхнім на всю потужність включеним друкарським станком,а й китайських юаней,з їнім фантастичним ВВП.
3. Neznayko / 24 червня 2018, 17:48
Нічого, скоро бандерщина набридне вмім настільки, що радянщину з руками відриватимуть
4. orakul / 25 червня 2018, 08:09
2.Beri Mor
«Цих творів за сімдесят років наклепали стільки,що долярів не вистачить »

Долярів завжди вистачить. Аби тільки їх хтось брав під процент. Ну а вАще-то ти помиляєшся. Творів то наклепали, але їх херн де знайдеш. Твори Сталіна були вилучені з бібліотек і знищені ще при Микиті, так що не думай що вони валяються в бібліотеках. Зараз будуть знищувать не твори Леніна а, як правильно розсужда Філон, твори Пушкіна, Достоєвського, Гоголя і навіть Шевченка. "Дневник писателя" Достоєвського видавався в повному обсязі усього начебто два рази, один раз при Царю а дургий раз при Сталіну. Все. І херн ти його знайдеш зараз у бібліотеці. В «ПСС» є лише заголовок "Дневник писателя" і парочка оповідань. От і усьо, що положено бидлу знать. Так Достоєвський - це ж загальновизнаний классик міжнародного рівня. Те саме й з Пушкіним по можливості зроблять. Ну вже почали навіть назву казки про попа і Балду міняти, і навіть самого попа заміняють на тіпа пана. Казка про пана і робітника його Балду буде. В казці про царя Салтана міняют і перекручують слова вписуючи туди те, чого Пушкін не писав, наприклад, "крещенный мир". Це афігеть що відбуваєься. Пушкин пише "Перводчики - подтставные лошади просвещения" а «пушкіністи» виправляють і друкують "Перводчики - почтовые лошади просвещения". Ну ти может собі уявити щоб українець чи росіянини став у «пушкіністів» правити Тору чи ще якусб хрень. А у нас вони знавці нашої історії, нашої літератури. Без них нікак. І якщо в Росії вон и чудять не так відкрито, то в нас взагалі на голову сіли і нахабно переписують все і вся і роблять це під радісні воплі свідомих.
5. orakul / 25 червня 2018, 08:16
3.Neznayko
«Нічого, скоро бандерщина набридне вмім настільки, що радянщину з руками »

Слухай, незнайко, ти якщо незнайко, то навиворіт буде знайко. До тебе питання як до знайка. Будь ласка допоможи, може дійсно знаєш. Требе потроху свідомітів на чисту воду виводить. У Кобеляках по вул. Червоноармійській, якщо їхати від Телекому до Газу, то зліва була у когось свідома хвірточка ( ну, тобто покрашена у жовто-блакитний колір) і от недавно хазяїн взяв і замалював її у сірий колір. Афігєть. Це зрада, чи прозріння? Якщо знаєш хто там живе, то підкажи, нехай і люди взнають.
6. Neznayko / 25 червня 2018, 13:24
Оракул, я б допоміг з радістю, та в Кобеляках нікого не знаю, не місцевий я...
на рахунок хвірточки, то думаю, що у хазяїна про запас в коморі є і біла, червона та синя фарби, мало лі як воно повернеться, а случаї разні бувають...
Поки що хвіртка сіра, бо політичне межсезоння, скоро вибори...
7. orakul / 25 червня 2018, 15:03
6.Neznayko
«Поки що хвіртка сіра, бо політичне межсезоння, скоро вибори..»

Вибач, я думав що ти кобеляцький. Може хтось знає і напише. Просто цікаво знати, що ж то воно такий за патріота. А щодо міжсезоння, то ти правий. Пішов вже зворотній процес, свідомі залягли і очікують, що далі буде. От тут треба використати роль громадськості і цього сайту і усіх отих патріотів вивести на чисту воду і недати їм знову пролізти до влади помінявши тюбетейки. Дуже велику ціну заплатила країна і народ за її псевдопатріотизм. Жоден майдаун не повинен отримати підтримки народу як би він не клявся і не обіцяв виправитися. На їх совісті розвал країни і десятки тисяч загиблих.
8. Neznayko / 25 червня 2018, 20:42
Та нічого, головне, що я українець, неважливо звідки...
Саме противне, що майдануті сидять в кущах і рота не відкривають проти нинішньої влади, котру самі ж і привели на Банкову! Що ж теперине скачуть та прапорцями не махають?! А все просто, тільки варто вийти на мітинг, як влада їх же у кремлівські шпигуни зарахує! За шо боролись, на те й напоролись!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації