Вхід | Реєстрація

Є кар’єр, є і кримінальна справа

Є кар’єр, є і кримінальна справа

Днями депутат Бутенківської об’єднаної територіальної громади Павло Гунжель розповсюдив інформацію про те, що поліцейські, керуючись рішенням суду, відкрили кримінальне провадження по факту незаконного видобутку корисних копалин. Йдеться про кар’єр, із якого видобувають глину для будівництва автомобільної розв’язки, поряд з Бутенками. Пізніше той же Гунжель повідомив про відповідний припис Державної екологічної інспекції.

Начальник Кобеляцького відділу поліції Володимир Федан підтвердив, що кримінальне провадження за ознаками статті 240 Кримінального Кодексу України відкрите. Зараз тривають слідчі дії. У понеділок, 18 червня, поліцейські проводили необхідні заходи на місці, де видобувають глину. Чим закінчиться кримінальне провадження, начальник поліції прогнозувати не став. Він наголосив:

— Поки що тривають слідчі дії. Поліцейські діють у рамках законодавства.

У свою чергу, заступник голови Бутенківської ОТГ Ігор Федь не заперечує, що якогось договору оренди земельної ділянки між громадою та ТОВ «Автотрансбуд», яке являється субпідрядником компанії "Ростдорстрой", котре видобуває глину, немає. Є рішення виконкому про співпрацю. Згідно з ним, шляховики мають впорядкувати місцеве сміттєзвалище. Щодо припису Держекоінспекції, Ігор Федь пояснив:

— Так, припис є. Більш детально прокоментувати його зможу дещо пізніше. Зараз лише повідомлю, що він, цей документ, не має якогось карального характеру.

Цікаво, що та ж фірма «Альтком» видобуває глину і на території сусідньої Золотарівської сільради. І теж за схожим сценарієм. Але там конфліктів немає. У всякому випадку, в публічній площині. Сільський голова Володимир Кобель розповів, що у них теж заключений договір про співпрацю із шляховиками. Ті свої зобов’язання частково виконали. А на одному з майданчиків, із числа тих, що використовують «альткомівці», у майбутньому можуть встановити сонячні батареї, які генеруватимуть електроенергію. До сільради приїжджали інвестори, котрі мають намір втілити в життя згаданий проект.

Якщо не брати до уваги явну політичну заангажованість таких громадських діячів, як Павло Гунжель та Ігор Головатій, який його підтримує, то вони нібито роблять добру справу. А саме — контролюють владу і запобігають порушенню законодавства. Так, швидше за все в будівельників немає всіх необхідних документів. Але ж…

З іншого боку, для того, щоб отримати всі оті документи через абсолютно бездарну і корумповану українську бюрократичну систему, потрібно згаяти кілька років і мільйонів. І в результаті ні розв’язки, ні шляхопроводу, ні дороги, ні робочих місць у Бутенках просто не буде. І кому від цього стане краще?
Але це все — риторика. А реальність — кримінальне провадження по статті 240 із вельми сумнівною перспективою дійти до суду. І якщо почитати сам текст згаданої статті, то…

Стаття 240. Порушення правил охорони надр

1. Порушення встановлених правил охорони надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення, — караються штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років.

2. Ті самі діяння, вчинені на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду або повторно, або якщо вони спричинили загибель людей, їх масове захворювання або інші тяжкі наслідки, — караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією незаконно добутого і знарядь видобування.

…То зверніть увагу на покарання. Штраф у 1700 гривень. Вам не смішно?


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 червня 2018, 17:30 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації