Вхід | Реєстрація

Нардепи з Полтавщини підтримали законопроект щодо блокування будь-яких сайтів

Нардепи з Полтавщини підтримали законопроект щодо блокування будь-яких сайтів

За згоди полтавських нардепів Верховна Рада розгляне законопроект щодо можливості блокування будь-яких сайтів.

З третьої спроби Верховна Рада України винесла на розгляд законопроект № 6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» (ініціатори Іван Вінник, Дмитро Тимчук та Тетяна Чорновол). Він передбачає, що влада може безстроково блокувати сайти, якщо вважатиме їх небезпечними. Четверо нардепів від полтавських округів голосували за те, щоб розглянути законопроекти. Жоден з восьми депутатів не проголосував проти. Такі дані «Полтавщина» отримала з офіційного веб-порталу Верховної Ради України.

Загалом включення до порядку денного проекту цього закону підтримали 238 народних депутатів. Проти проголосували лише 4-ро з 350-ти. Полтавські нардепи проголосували наступним чином.

Округ Депутат Фракція Голосування
144 Сергій Каплін БПП «Солідарність» Відсутній
145 Юрій Бублик Позафракційний Не голосував
146 Юрій Шаповалов Відродження За
147 Олег Кулініч Відродження За
148 Костянтин Іщейкін БПП «Солідарність» За
149 Андрій Река Народний Фронт За
150 Костянтин Жеваго Позафракційний Відсутній
151 Руслан Богдан ВО «Батьківщина» Відсутній

Нагадаємо, майже рік тому ВРУ вже намагалася винести на розгляд цей законопроект. Але тоді пропозиція не набула достатньої підтримки у нардепів. Жоден з обранців від Полтавщини у ті дні також не голосував проти законів, що дозволять блокувати сайти за вказівкою правоохоронців та суддів.

Представники проекту «Інтернет-свобода в Україні: підтримуючи засади свободи слова та безпеки в часи конфлікту» пояснюють ризики прийняття цього закону наступним чином.

Законопроект № 6688 сколихнув громадськість влітку 2017 року і став відправною точкою для суспільної дискусії щодо необхідності подальшої законотворчості у сфері блокування контенту.

Закон пропонує судовий механізм блокування сайтів в якості основного. Також він передбачає можливість апеляції рішення про блокування в рамках кримінального провадження. Варто згадати, що він пропонує кілька запобіжників — необхідність суду при ухваленні рішення про блокування врахувати розумність та співрозмірність блокування цілям провадження, зазначити належну мотивацію рішення, а також встановити його строк.

Попри це, законопроект має низку загроз і його варто розцінювати як негативний для цифрових прав з наступних причин:

  • надто широке коло злочинів (тяжкі та особливо тяжкі), у провадженнях щодо яких може використовуватися блокування. На практиці це може мати наслідком блокування будь-якого ресурсу, якщо через нього (приміром, через повідомлення у Facebook) планувався чи готувався злочин;
  • наявність розмежування понять «блокування» та «тимчасове блокування», а також необмежена дискреція суду щодо визначення строку, на який може встановлюватися блокування;
  • можливість прокурора та слідчого у виняткових невідкладних випадках, пов’язаних із врятуванням життя людей та запобіганням вчиненню тяжкого або особливо тяжкого злочину, блокувати доступ до сайтів на строк до 48 годин;
  • надмірне розширення дефініції «технологічний тероризм», що створює загрозу кваліфікації як тероризму, зокрема, закликів до демонстрацій з метою прийняття певного законопроекту;
  • створення Єдиного реєстру виконання судових рішень і застосування санкцій у сфері телекомунікацій, що не передбачатиме належного переліку інформації, який має міститися у реєстрі відповідно до міжнародних стандартів.

Довідково. Проект «Інтернет-свобода в Україні: підтримуючи засади свободи слова та безпеки в часи конфлікту» функціонує за підтримки ГО «Інтерньюз-Україна» в рамках програми МАТРА від уряду Королівства Нідерландів. Одна з головних цілей проекту — відстежувати порушення Інтернет-свободи в Україні, Росії та Білорусі.


Автор: Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 червня 2018, 11:29 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації