Вхід | Реєстрація

Дощі стали на заваді аграріям

Дощі стали на заваді аграріям

У зв’язку з несприятливою погодою, більшість аграріїв Кобеляцького району не можуть розпочати жнивну кампанію зі збору ранніх зернових.

Цього року жнива в Кобеляцькому районі розпочалися наприкінці червня. Як завжди, першопрохідцем у зборі ранніх зернових став сільськогосподарський кооператив «Радянський». Хлібороби цього господарства першими виїхали в поля молотити зерно. 25 червня водії Олександр Кримчак і Микола Пікуша доставили на Кобеляцький комбінат хлібопродуктів хліб нового врожаю. Працівники лабораторії оцінили його якість досить високо. Відповідно до отриманих результатів, пшениця ледь не дотягує до першого класу.

Як розповіла Тетяна Чердак, начальник управління агропромислового розвитку Кобеляцької райдержадміністрації, у 2018‑му до збирання підлягають 14,7 тисячі гектарів ранніх зернових культур, що на 500 гектарів більше показника минулого року. До збору ранніх зернових приступили СК «Радянський» та частково фермерське господарство «Громада». Станом на 3 липня змолочено 193 гектари пшениці, середня врожайність — 39,5 центнера з гектара, ячменю — 51 гектар із урожайністю 30 центнерів. Господарства «Ліс» і «Кристал» косять ріпак. Інші агроформування розпочнуть жнива, щойно налагодяться погодні умови.

Зі слів Тетяни Андріївни, негода, яка минулого тижня вирувала над районом, не завдала серйозних ушкоджень посівам. У деяких господарствах частково вилягли хліба, соняшник і кукурудза. Якщо пізні зернові ще зможуть відновитися, то зібрати пошкоджені ранні зернові тепер буде значно складніше. Щойно погода проясниться, господарства, що знаходяться у Григоро-Бригадирівці, Коваленківці і Солошиному, готові приступити до роботи.

Також начальник управління повідомила, що спільно з Кобеляцьким районним сектором державної служби з надзвичайних ситуацій були розроблені заходи щодо попередження пожеж на сільськогосподарських підприємствах у період збирання ранніх зернових культур. Згідно з проведеним моніторингом, у господарствах нараховується 17 працівників, які відповідають за охорону праці і пожежну безпеку. Працівники підприємств, які будуть задіяні на зборі врожаю, пройшли навчання з протипожежної безпеки. У кооперативі «Радянський» та комбінаті хлібопродуктів є власні пожежні автомобілі. У інших господарствах є шість автомобілів, обладнаних бочками і помпами, 180 тракторів з плугами. Діють 12 пожежних дружин.

За інформацією прес-служби Міністерства аграрної політики, станом на 2 липня аграрії з 15 областей України, де тривають жнива, зібрали 3,5 мільйона тонн зерна нового врожаю з 2 мільйонів гектарів (12% від площі під ранніми зерновими) при врожайності 29,7 центнера з гектара.


Автор: «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 липня 2018, 12:24 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації