Вхід | Реєстрація

Майже половина жителів району заключили договори з лікарями

Майже половина жителів району заключили договори з лікарями

У принципі, такі темпи можна вважати дуже високими. Особливо, якщо зважати на те, що, за словами керівника Кобеляцького Центру ПМСД Любові Коломієць, у Польщі під час проведення схожої медичної реформи протягом її першого року лише 10 відсотків поляків підписали відповідні договори з лікарями первинної ланки.

Медична реформа в Україні, попри не завжди об’єктивну критику, триває. Зокрема, у 2018 році розпочався процес підписання декларацій між жителями тієї чи іншої території та лікарями, які їх будуть обслуговувати.

Згідно з даними, оприлюдненими на черговій апаратній нараді в Кобеляцькій РДА, уже 18604 декларації оформлені належним чином. У відсотковому відношенні — це 44,9 % від загальної кількості потенційних пацієнтів медиків.

Відповідно до вимог наказу МОЗ України від 19 березня 2018 року № 504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги», оптимальний обсяг практики становить: 1800 осіб на одного лікаря загальної практики-сімейного лікаря; 2000 осіб на одного лікаря-терапевта; 900 осіб на одного лікаря-педіатра.

Та попри, напевне, хороші темпи підписання декларацій між пацієнтами і лікарями, чимало питань залишаються відкритими. Зокрема, багато людей, підписуючи договори про медичне обслуговування, не розуміють, яким чином це покращить його (обслуговування) якість. Виникне конкуренція між медиками і хороший лікар матиме більше пацієнтів, отже і вищу зарплату — це, нібито, зрозуміло. Хоча і є, поки що, лише декларацією.

Але що реформа змінить у плані матеріальних витрат для пацієнтів? Адже ні для кого не є секретом, що (попри всі реформи) у кобеляцькій та й інших поліклініках перед забором крові з пальця люди купують усе необхідне для цього в сусідній аптеці. А госпіталізуючись у стаціонар, одразу готуються викладати більші чи менші суми за медикаменти. І якщо після підписання декларацій у цьому плані нічого не зміниться, то незрозумілою стає сама суть реформи. Хороші лікарі за роботу легально отримуватимуть хорошу зарплату — це добре. Але ж реформа проводиться не лише для них, а й для пацієнтів. Вони що, знову куплятимуть скарифікатор для забору крові, рідке мило, одноразові рушники і десятки пар рукавичок?
Ці питання редакція «ЕХО» вже задала Любові Коломієць як керівнику, котрий безпосередньо опікується проведенням медичної реформи в Кобеляцькому районі.

Любов Афанасіївна запевнила, що ситуація зміниться на краще і для пацієнтів. Більшість послуг і медикаментів люди отримуватимуть безкоштовно. Це стосується екстреної (швидка допомога), невідкладної та первинної ланки медицини. Не за все доведеться платити і під час більш серйозного лікування.

За словами Любові Коломієць, перелік безкоштовних обов’язкових послуг затверджений спеціальним наказом Міністерства охорони здоров’я. Фахівець пообіцяла більш детально розповісти про все це у наступному номері «ЕХО».


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 липня 2018, 10:16 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації