Вхід | Реєстрація

Пити воду стає дорого

Пити воду стає дорого

Минулої середи в приміщенні районної ради відбулася спільна зустріч між громадськістю і керівниками району та об’єднаної громади. Зустріч була присвячена обговоренню проекту рішення Царичанської районної ради «Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення для комунального підприємства «Царичанське виробниче об’єднання житлово–комунального господарства Царичанської районної ради». Інакше кажучи, розмова стосувалася намірів здійснити підвищення діючих тарифів. Головою заходу була голова райради Світлана Горбачова.

На обговоренні були присутні виконуюча обов’язки голови райдержадміністрації Олена Бакуліна, голова Царичанської ОТГ Геннадій Сумський, голови постійних комісій, депутати районної ради Валентина Семенча, Юрій Баршак, представники райдержадміністрації, комунгоспу, ОСББ, громадських організацій, засобів масової інформації, громадські активісти та інші.

Світлана Андріївна повідомила присутніх про лист, який надійшов до них у травні від комунгоспу про економічну необхідність підняття тарифів на воду і водовідведення, та про шляхи погащення заборгованості. Ситуація така, що діючі тарифи на сьогодні (1 кубічний метр води для населення — 14,99 гривні, для бюджету, інших споживачів — 26,18 гривні; водовідведення для населення — 13,19 гривні, інших — 35,30 — авт.) не можуть забезпечити розрахунки за спожиту електроенергію, паливно–мастильні матеріали, підвищення заробітної плати робітникам до встановленого законодавством рівня. І з метою запобігання банкрутства підприємства та підвищення якості надання послуг царичанський комунгосп виконав розрахунки економічно обґрунтованих тарифів: є намір встановити тарифи на воду в розмірі 22,54 гривні, а за 1 метр кубічний водовідведення — 45,41 гривні. Правильність запропонованих тарифів, що складається в цій ситуації, підтвердило незалежне ліцензоване підприємство, давши свою експертну оцінку. Державне підприємство «Розрахунковий центр послуг» при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово–комунального господарства здійснило науково–технічну розробку тарифу та підтвердило його обґрунтованість. Фінансову підтримку на оплату розрахунків на умовах співфінансування надали районний та селищний бюджети — по 30 тисяч гривень. Усього — 60 тисяч.

Світлана Андріївна пояснила:

— Ситуація непроста. Ми звернулися до експертів, щоб не виникало питань у громадськості. Крім цього, обрахунки мають бути економічно–обґрунтованими, зваженими, адже за неправильне обрахування та прийняття тарифів передбачається кримінальна відповідальність. За цим пильно слідкують контролюючі органи.

Упродовж заходу була можливість висловитися усім, хто виявляв бажання. Обговорення тривали понад півтори години. Забігаючи наперед, повідомимо, що з числа присутніх громадян (близько 35–40 — авт.) було обрано ініціативну групу в складі 7 чоловік, яка буде лобіювати інтереси громадськості та впливати на хід обговорення. Голова групи Валерій Сторчук упевнений в тому, що вони зможуть переконати всіх причетних до підняття тарифів знизити цифри. Такий уже досвід був, коли в 2016 році громадськості вдалося вплинути на розмір плати для населення.

Емоційно виступив начальник виробничого об’єднання житлово–комунального господарства (далі буде ВОЖКГ — авт.) Олександр Дубовик. Він розповів, що хоча підприємство і має борги, які виникли ще 8–9 років назад з різних причин, воно не стоїть на місці. Колектив ВОЖКГ шукає виходи з ситуації і борги «потроху виплачує». За останні роки було багато зроблено. І це підтвердять споживачі послуг. Ремонтуються комунікації, вивозиться сміття, а у разі непередбачених ситуацій, терміново реагують на виклики. У минулому році комунгосп заробив 1 мільйон 300 гривень не за рахунок споживачів, а за рахунок власної техніки та інших заходів.

— Нас поставили в такі рамки, що якби не хотіли зменшити тарифи, ми не можемо. Я не прибічник підвищення цін, але те, що нам хочеться, не завжди сходиться з можливостями. Собівартість — це така стала цифра, що від неї не відійдемо. Сьогодні ціни на все зростають, усе дорожчає. Ми зобов’язані платити 20 відсотків ПДВ за законом. Звичайно, було б дуже добре, якби їх не було. Але ж… Ми тут зібралися, щоб вирішити єдину цифру, щоб дійти до єдиного знаменника. Прошу керівництво, щоб до нас і народу прислухались. Готовий усім бажаючим надати всі розрахунки експертів щодо тарифу, а також відповісти на усі запитання щодо діяльності ВОЖКГ, — резюмував Олександр Володимирович.

Запрошений на обговорення голова об’єднаної територіальної громади Геннадій Сумський зауважив, що основними споживачами води є школи, лікарні, дитсадки і на них ляже основний тягар тарифів. Таким чином, частину собівартості візьмуть на себе ці бюджетні організації. Усі інші не врятують ситуації. Геннадій Вікторович запропонував інший варіант тарифів: 22 гривні за воду і 22 гривні за водовідведення. 

— Якщо зупинитися на таких розрахунках, не нижче і не вище, то ймовірно, ми ще зможемо потягнути, і додаткові витрати для бюджету громади становитимуть 700 тисяч гривень за рік. Думаю, на це ми зможемо піти. Але більше — ні. Крім водопостачання, нам ще ж треба утримувати установи, є інші важливі статті витрат життєзабезпечення, — підсумував голова громади.

У ході обговорення присутні задавали питання виступаючим. Наводили приклади тарифів у інших районах, громадах. Зрозуміло, що для більшості населення чергове підвищення тарифів стає непомірним тягарем для сімейного бюджету, адже ціни на електроенергію, газопостачання, продукти та інше постійно піднімаються. І прості громадяни не заможнішають, а ледве зводять кінці з кінцями. Тому обурення людей зрозуміле. Раз у раз емоції виплескували, присутньому громадському активісту Анатолію Войченку доводилось постійно вгамовувати людей та закликати до порядку. 

— Давайте не кричати, а суттєво робити зауваження. Давайте реально вирішувати цифру, — закликав він.

Зрештою, зібрання закінчилося тим, що всі почули відповідь голови громади, думки інших учасників.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 липня 2018, 15:13 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації