Вхід | Реєстрація

Міськрада збудує на Рибалках дерев’яний млин

Міськрада збудує на Рибалках дерев’яний млин

Ця ідея виникла в голови Кобеляцької міської ради під час відзначення Свята млина.

14 липня на пляжі Рибалки зібралися люди, які пам’ятають, коли на Ворсклі функціонував справжній водяний млин (50–60 роки минулого століття). Ініціатором запровадження таких зборів є Борис Попруга. Завдяки його старанням, у Кобеляках уже восьмий рік поспіль проходить Свято млина.

Традиційно на цей захід зібралися люди з різних куточків України. Усього на святі були присутні близько 50 чоловік. Гостей свята зустрічає Володимир Качур, який виконує на трубі різні музичні композиції.

Урочистості з нагоди чергового зібрання провів Анатолій Хоменко. Він привітав усіх присутніх і подякував, що вони знайшли час і сили, аби приїхати на берег Ворскли.

— У різних містах проводять фестивалі галушок, борщів чи сала. Наше свято є унікальним, адже воно збирає на малій батьківщині людей, які пам’ятають унікальну водяну споруду на річці. На жаль, з кожним роком наших активних учасників стає все менше. Давайте вшануємо хвилиною мовчання Леоніда Гудирю, Миколу Луценка, Валерія Кузему, Валерія Рибалка і Володимира Філоненка.

Анатолій Хоменко передав мікрофон колишньому народному депутату Івану Магді:

— Місцем, де ми, молоді хлопці й дівчата, влітку розвивались, проводили спортивні змагання, був млин. Зараз залишились лише спогади про ті часи. Вітаю всіх з черговою зустріччю.

Міський голова Олександр Копелець розповів, що він родом з Рубанів і його теж у якійсь мірі виховав млин. Послухавши розповіді людей про повітряний млин, міський голова пообіцяв встановити на березі Ворскли муляж цієї споруди, аби він нагадував учасникам зібрання про їх юнацькі роки.

Футбольний тренер Віктор Мальцев, який у свій час виховав гравця національної збірної Владислава Ващука, наголосив, що кожного року він везе на це свято своїх друзів. Сьогодні прийшов на захід разом з онучкою.

Також перед присутніми виступили Зінаїда Довга із Санкт-Петербурга, одесит Олександр Басович, Валентина Андрієвська із Запоріжжя, новосанжарець Валерій Попов, киянин Аркадій Данилець та інші. Усі ці люди є вихідцями з Кобеляк.

За рішенням оргкомітету, постійним учасникам свята вручили іменні медалі й грамоти.

Правнучка одного з останніх орендарів млина Зоя Павленко зі своєю донькою Валерією спекли розкішний коровай, котрим пригостили присутніх. Також Зоя передала в музей літератури і мистецтва рушник своїх предків і кілька предметів посуду. Директор культурно-освітнього закладу Тетяна Чешко повідомила, що кілька років тому Борис Попруга подарував картину Станіслава Вагнера «Млин». Також у цьому році фонд музею поповнився деякими фотокартками із зображення водяних споруд. Тому працівники закладу оформлять куточок, який буде присвячений історії млинів.

Після урочистої частини присутніх почастували смачними стравами, приготованими на вогні.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації