Вхід | Реєстрація

Інсулін видаватимуть за паспортами?

Інсулін видаватимуть за паспортами?

Хоча кобеляцькі медики вважають, що драматизувати ситуацію із забезпеченням хворих життєво необхідним препаратом ще зарано, але загроза того, що сотні жителів району залишаться без ліків, таки існує.

Цукровий діабет є невиліковною, але не смертельною хворобою. Після винайдення інсуліну мільйони жителів планети Земля отримали шанс доживати до глибокої старості без погіршення якості життя та загрози інвалідності і смерті. Враховуючи важливість приймання інсуліну для здоров’я хворих на цукровий діабет, дуже багато держав світу забезпечують своїх громадян безкоштовними ліками. Адже дешевше оплачувати інсулін, аніж отримати мільйони інвалідів, які потребуватимуть догляду і не зможуть бути корисними суспільству. Не є виключенням і Україна.

Довгий час гроші на придбання інсуліну для діабетиків виділяли з державного та обласного бюджетів. І у Полтавській області та Кобеляцькому районі (як її частині) проблем із забезпеченням хворих препаратами не було.

Але зараз вона існує. Українські високопосадовці, спершу давши можливість органам місцевого самоврядування отримувати більше коштів до бюджету, досить швидко почали перекладати на них і нетипові раніше витрати. Зокрема, мова йде і про забезпечення хворих ліками. У тому числі й інсуліном.
Так, у держбюджеті на 2018 рік на забезпечення хворих на цукровий та нецукровий діабет для Полтавської області було передбачено 27 мільйонів гривень. Це — лише 35 відсотків від річної потреби. Частину грошей виділила ще й Полтавська обласна рада. Але їх теж не вистачить для того, щоб закупити інсулін для всіх хворих і забезпечувати людей препаратом протягом всього 2018 року.

Про те, що така ситуація складеться, керівництво обласного департаменту охорони здоров’я та Кобеляцької ЦРЛ ще в травні проінформувало райдержадміністрацію і районну раду. Районна рада порекомендувала звернутися до сільських, селищної, міської рад та Бутенківської ОТГ. Адже районний бюджет перебуває в стані хронічного недовиконання.

Як розповів редакції головний лікар Кобеляцької ЦРЛ Володимир Казирод, листи до органів місцевого самоврядування були направлені ще в травні поточного року. Їх не направляли на адреси рад, а залишали в Держказначействі.

Частина органів місцевого самоврядування досить оперативно відреагували на прохання медиків. Так, гроші для своїх діабетиків у повному обсязі виділили Білицька селищна рада, Комендантівська, Золотарівська, Василівська, Вільховатська, Кунівська, Лучківська, Озерянська, Сухинівська сільські ради.

Після статті Володимира Казирода, розміщеної на Фейсбуці, почали реагувати й інші сільради. Так, за інформацією, що має редакція, уже виділили гроші для своїх діабетиків жуківські депутати. Голова Бутенківської ОТГ Микола Скрильник пояснив, що листа не отримував, але пообіцяв на найближчій сесії звернутися до депутатів з ініціативою про виділення коштів.

Спілкувався головний лікар і з кобеляцьким міським головою Олександром Копельцем. Той нібито сказав, що листа отримував і пообіцяв на найближчій сесії під час перерозподілу грошей із перевиконання бюджету виділити кошти і для придбання інсуліну для хворих на діабет жителів міста. Але в ході сесії, яка відбулася 6 липня, це питання навіть не було внесене до порядку денного. Натомість депутати дали 30 тисяч на ліки для тварин і 50 тисяч на покращення привабливості Кобеляк. Дійсно, діабетики місто, швидше за все, не прикрашають, лисиці і мавпи таки привабливіші. Ну, а футболісти — тим паче. А вимруть діабетики, то на тварин більше грошей залишатиметься. Між тим, у Кобеляках проживає (поки що) найбільша кількість хворих на цукровий діабет.

Володимир Казирод вважає, що ситуацію вдасться нормалізувати, інсулін отримають усі хворі. Але поки що на рецептах будуть позначати, для якої сільради інсулін призначений. Біличани отримають точно. А кобелячани… Вони сходять, подивляться на «обезяну». Можуть ще написати подяку Копельцю. На нікчемну газетку в Кобеляках теж завжди грошей вистачає. Цинічно? Але ж правда.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 липня 2018, 10:17 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації