Вхід | Реєстрація

Дотація не оподатковується

Дотація не оподатковується

До редакції звернулася жителька Царичанського району із проханням роз’яснити деякі нюанси, що можуть виникнути після отримання передбаченої державою дотації на утримання великої рогатої худоби. Питання, які її цікавлять, актуальні і для мешканців Кобеляцького та Новосанжарського районів із числа тих, хто тримає корів чи телят.

Респондентку цікавило, чи обкладається податком державна дотація і чи впливає ця виплата на отримання субсидії. Жінка пояснила:

— Я, і не лише я одна, хотіли б скористатися дотацією на худобу. Але ми боїмося, що після цього нас обкладуть податками, ще й субсидії не дадуть. Місцеві чиновники теж про це попереджають.

Звичайно ж, при цьому людина не назвала прізвищ посадовців, які надають подібну інформацію. Як і назви документів, що регламентують процес. Тому працівники редакції пішли по інстанціях.

Надія Чердак, керівник управління агропромислового комплексу при Кобеляцькій РДА, сказала, що роз’яснення фіскальних питань не входить до її компетенції і порекомендувала звернутися до податківців та працівників соцзабезу. Але при цьому повідомила, що протягом тих років, доки існує дотація на ВРХ, вона особисто жодного разу не чула скарг на обкладення виплати податками чи її вплив на отримання субсидії.

В управлінні праці і соціального захисту теж не змогли дати чіткої відповіді, порекомендувавши звернутися до свого керівництва. А воно, керівництво, зараз перебуває на лікарняному чи в тарифній відпустці.

І лише в Кобеляцькому відділенні податкової інспекції нам надали чітку відповідь. За словами податківців, державна дотація на утримання ВРХ не обкладається податками. Далі логічно припустити, що її отримання не впливає і на процес нарахування та отримання субсидії на житлово‑комунальні послуги.
Та зважаючи на те, що відповіді ми отримували в усній формі, редакція негайно направить у відповідні інстанції писмове звернення із проханням офіційно надати відповідь на питання щодо оподаткування держдотації.

Тим часом Надія Чердак розповіла, що протягом 2018 року в Кобеляцькому районі чотири особи, члени особистих селянських господарств, отримали кошти за утримання молодняка великої рогатої худоби в сумі 2100 гривень.

Також протягом 2016–2018 років 16 особистих селянських господарств отримали відшкодування вартості витрат на проведення штучного осіменіння 64 корів на суму 13,5 тисячі гривень. Відшкодування осіменіння однієї голови ВРХ становить 240 гривень, при наявності трьох і більше корів.

Отримували дотації і фермери. Шість господарств скористалися правом на компенсацію за придбану техніку вітчизняного виробництва. Ще шість господарств отримали компенсацію на утримання корів на загальну суму 870 тисяч гривень.

Для отримання дотації за утримання молодняка ВРХ власник має звернутися до місцевої сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади. За довідками і роз’ясненнями також можна звернутися до відділу агропромислового розвитку Кобеляцької РДА за адресою: Кобеляки, вул. Юр’ївська, 1 а. Номери телефонів: 3–10–06, 3–15–50.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 липня 2018, 09:13 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації