Вхід | Реєстрація

«Гарячі» пристрасті навколо холодної води

«Гарячі» пристрасті навколо холодної води

Минулого четверга у приміщенні районної ради відбулося засідання робочої групи по тарифах на водопостачання і водовідведення. Зустріч пройшла в режимі обговорення. Забігаючи наперед, скажемо, що до єдиної думки сторони не дійшли.

У обговоренні взяли участь виконуюча обов’язки голови РДА Олена Бакуліна, голова райради Світлана Горбачова, депутати районної ради Валентина Семенча, Юрій Баршак (голова постійної комісії з питань екології, природних ресурсів, благоустрою, житлово–комунального господарства та комунальної власності), Тетяна Смірнова (член комісії), керівництво та представники виробничого об’єднання житлово– комунального господарства (комунгосп), громади, члени ініціативної групи.

Нагадаємо, що Царичанський комунгосп, у зв’язку з економічною необхідністю, має намір підвищити тарифи на водопостачання і водовідведення, а саме: за 1 метр кубічний води для населення — 22,54 гривні і водовідведення — 45,41 гривні. За підрахунками комунгоспу, тариф економічно обґрунтований і проекспертований незалежним ліцензованим державним підприємством. З такими цифрами і вийшли на попередні обговорення, які відбулися 4 липня. Тоді в ході спільних перемовин присутні зупинилися на цифрах, які обґрунтував голова громади Геннадій Сумський, — у розмірі по 22,54 гривні за водопостачання і водовідведення.

Зустріч цього разу не задалась. Із самого початку розмови почались взаємні непорозуміння. Голова ініціативної групи Валерій Сторчук дорікнув членам постійної комісії, що вони мають вести протокол. Ті ж відповіли, що сьогодні засідання спільної робочої комісії, яка складається з усіх присутніх, і рішення постійна комісія районної ради не виносить. Поки що тривають обговорення. Далі дехто з присутніх поділився своєю думкою.

Наприклад, Тетяна Смірнова вважає, що як простий споживач вона проти підняття тарифів, а як спеціаліст — розуміє, що в нинішній ситуації без підвищення цін не обійтися. І впевнена, що не можна порівнювати тарифи нашої місцевості з тарифами інших районів чи містечок. У крайньому випадку, це не зовсім коректно. Її підтримала Світлана Горбачова. Очільник пояснила, що в кожного — своя ситуація, економічні можливості, територіальне розміщення. Словом, стан водного господарства залежить від багатьох чинників. Вона наголосила, що тариф має бути економічно обґрунтованим і враховувати можливості громади.

— Кому стане від цього легше, хто від цього виграє, якщо ми не розумітимемо ситуацію? Ну, давайте сьогодні закриємо комунгосп, хто нас буде обслуговувати, де братимемо воду? Так, легше все розвалити, ніж шукати гуртом рішення? Ми ж для того і зібралися, щоб знайти вихід, щоб служба функціонувала і споживачі були з водою, а не звинувачувати один одного хтозна в чому, — акцентувала Горбачова. Валентина Семенча додала, що всі повинні думати не тільки за мешканців багатоповерхівок Царичанки, а й за сільських жителів громади, яких теж треба обслуговувати.

Для прикладу ми назвемо деякі цифри тарифів інших комунальних господарств, але наголошуємо, що в кожного з них різні можливості, кількість населення, потужності тощо. Для мешканців Полтавського району вартість 1 метра кубічного на центральне водопостачання — 11,172 гривні, водовідведення — 9,828 гривні. У Кобеляках: водопостачання — 7,34  і водовідведення — 9,82. КП «Дніпроводоканал» для споживачів встановив тарифи за водопостачання 7,98, водовідведення — 5,23. Магдалинівка: водопостачання — 12 гривень, водовідведення — 13,06 гривні.

У ході обговорення лунали і пропозиції здешевлення тарифів. Дехто вважає, що запровадження вітряків і сонячних батарей може вирівняти ситуацію. Хтось із залу зауважив, що на нашій території сила вітру мала, недостатня. Громадська активістка Алла Мальченко взагалі вважає, що підняття тарифів на воду — це місцевий геноцид. — А ви хоч подумали, як нам жити? За 26 років поміняли водогін? Тільки й ремонтуєте. Подумайте про людей, — гнівно обізвалася до залу жінка похилого віку. Їй опонувала Валентина Семенча: — Я все розумію. І пенсіонерів, і нас усіх з вами. Ми всі чекаємо з насторогою здорожчання газу. Але ж до держави ми не маємо ніяких претензій. Підняли ціни — мовчимо, проковтнувши образи. Люди добрі, ну не може комунгосп ледь животіти і в той же час міняти всю тепломережу. На сьогодні вони виживають, а ми вимагаємо від них по повній.

Зрештою, пристрасті вляглись. Голова ініціативної групи Валерій Сторчук оголосив позицію громадськості, а саме: 1) пропонувати Царичанській районній раді провести аудит розрахунків на підвищення тарифів КП «Царичанське ВОЖКГ» ЦРР на централізоване водопостачання та водовідведення для населення Царичанки, розроблений державним підприємством «Розрахунковий центр послуг»; 2) відмовити Царичанській райраді у дачі згоди на підвищення тарифів для комунгоспу; 3) у разі підняття тарифів, звернутися до прокуратури Дніпропетровської області.

У свою чергу, робоча комісія винесла свої рішення. Члени комісії рекомендували голові райради надати матеріали на узгодження Антимонопольного комітету з тарифами для населення: водопостачання — 22,54 гривні, водовідведення — 22,54 гривні; для бюджетних організацій та інших: водопостачання — 22,54 гривні, водовідведення — 123,87 гривні із врахуванням ПДВ. Постійній комісії районної ради з питань екології, природних ресурсів, благоустрою, житлово–комунального господарства та комунальної власності (голова — Юрій Баршак) подати проект рішення на розгляд чергової сесії районної ради після отримання висновку Дніпропетровського обласного територіального відділу Антимонопольного комітету України.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 липня 2018, 11:28 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації