Вхід | Реєстрація

Будівлі туберкульозного відділення демонтують і утилізують

Будівлі туберкульозного відділення демонтують і утилізують

На ділянці, де вони знаходяться, збудують сучасну амбулаторію загальної практики сімейної медицини.
Наприкінці травня відбулась 24 сесія Новосанжарської районної ради. На ній депутати дозволили районній лікарні списати непридатну для подальшого використання будівлю колишнього туберкульозного відділення, що знаходиться в селищі по вулиці Пролетарській, 55. Керівництву лікарні необхідно знайти підрядника, який демонтує приміщення. Будматеріали, що залишаться після ліквідації будівлі, медустанова має продати, а вилучені кошти перейдуть на її рахунок.

Туберкульозне відділення складається з чотирьох приміщень: поліклінічного, стаціонарного відділень, котельні і туалету. Минулого тижня біля них прибрали металеву огорожу. З цього приводу в редакцію звернулось кілька жителів Нових Санжар. Люди вважають, що будівлі доцільніше не розбирати, а капітально відремонтувати і обладнати в них квартири для медиків, які приїжджають працювати в районну лікарню.

Пояснення щодо дозволу на демонтажні роботи надав Юрій Мокляк, начальник відділу управління майном Новосанжарської районної ради. Посадовець пояснив, що до того, як винести питання на сесію, була проведена спеціальна комісія:

— Більше 50 років у цих приміщеннях знаходилось поліклінічне і стаціонарне туберкульозне відділення. За висновками експертів, паличка Коха (бактерія, що спричинює значну кількість випадків туберкульозу в людей — авт.) може існувати в цьому середовищі майже стільки ж. Відповідно до положення про списання, була проведена експертиза і надані висновки. Для цього Новосанжарська районна лікарня заключала договір із фізичними особами-підприємцями, які провели обстеження приміщень. Висновок спеціалістів: будівлі не придатні до експлуатації.

Далі керівництво лікарні звернулось до обласного підприємства «Промдезінфекція», працівники якого провели профілактичну дезінфекцію для того, аби в цій будівлі могла працювати підрядна організація, що займатиметься її демонтажем.

— Висновки свідчать, що будівлі непридатні, аби туди поселити людей. Хто з лікарів погодиться жити в приміщенні, де раніше перебували хворі з відкритою формою туберкульозу? — наголосив Юрій Мокляк.
Також представник райради поінформував, що оскільки районна лікарня є бюджетною установою, то роботи з демонтажу може проводити лише ліцензована фірма, яка має дозволи на ліквідації будівель. Полтавська організація, до якої зверталось керівництво лікарні, запросила за демонтажні роботи більше 350 000 гривень. Такої суми в медустанові на ці заходи не передбачено. Та й самих будматеріалів не вистачить, аби оплатити демонтажні роботи. Тому зараз тривають пошуки нового підрядника, який ліквідує приміщення за нижчою ціною.

Головний лікар Новосанжарської ЦРЛ Ольга Гиря розповіла, що будівлі колишнього туберкульозного відділення абсолютно не придатні для життя в них. По-перше, це бактерії, які можуть триматися в штукатурці більше 30 років. По-друге, приміщення, де знаходила поліклініка, глиняне, йому більше 100 років, будівля стаціонару — це фінський дерев’яний будинок, обкладений цеглою. Узагалі, коли відкривалось туберкульозне відділення, це була околиця селища, лісовий масив. А тепер воно знаходиться майже в його центрі.

— Після того, як ми знайдемо організацію, котра демонтує і утилізує будівлі, ділянка 32 сотих землі буде використана для будівництва сучасної амбулаторії загальної практики сімейної медицини, де працюватимуть 7 лікарів, — сказала Ольга Гиря.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації