Вхід | Реєстрація

Мова - генетичний код нації

Міжнародний день рідної мови був проголошений на ХХХ сесії генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня - 17 листопада 1999 р. в Парижі. За даними ЮНЕСКО, у світі існує понад 6000 живих мов. Половина з них перебуває на межі зникнення. 96% мов використовує тільки 4% населення.
80% африканських мов не мають писемності. Щорічно вимирає десяток мов, і ця тенденція посилюється, адже для виживання мови необхідно, щоб нею спілкувалося щонайменше 100000 осіб.
Заснування Дня рідної мови має велике значення. Цей день був установлений, щоб сприяти визнанню й використанню саме рідної мови. Мова є своєрідним генетичним кодом нації, складовою частиною і засобом творення національної культури.
В Україні Міжнародний день рідної мови відзначається з 2002 року. У загальноосвітніх навчальних закладах міста велика увага приділяється формуванню національно-мовної особистості, як того і вимагає сучасна концепція національної освіти. Основна мета учителів полягає у сприянні мовленнєвому розвиткові школярів, які б уміли змістовно, зв’язно й стилістично грамотно висловлювати свої думки.
Вироблення мовленнєвих умінь і навичок висловлювати зв’язну думку, і, відповідно, грамотно писати твори, вимагає від учителя формування творчого мислення школярів. Створення оригінального висловлювання можливе лише на основі образного мислення учнів, їхньої уваги, пам’яті, уміння бачити, конкретизувати, співставляти. Цьогорічний конкурс з української мови імені Петра Яцика визначив справжніх знавців рідної мови, які вміло володіють рідним словом, культурою мовлення , образним мисленням, стали призерами міського етапу.
Це п’ятикласники Бадьон Валерія (гімназія ім.Т.Г.Шевченка), Троян Борис (ЗОШ №9), Хребтова Анастасія (СШ№ 5); шестикласники - Коваленко Андрій, Писанка Юрій (ЗОШ№7), Лебідь Вікторія (СШ №5); семикласники - Горбань Лілія (ЗОШ№3), Посольська Ірина (гімназія ім.Т.Г.Шевченка), Короленко Ілона (ЗОШ№9); із 8 класу - учні Грищенко Євген (ЗОШ№3), Прідьма Тетяна (ЗОШ №7), Пономаренко Олена (СШ№5); із 9 класу - учні Маляр Наталія, Ремблевська Тетяна, Різніченко Володимир (гімназія ім.Т.Г.Шевченка); десятикласники - Дерюга Захар, Гетьман Юлія (СШ№5), Віщун Вікторія (ЗОШ №1); одинадцятикласники - Міщерякова Олександра (гімназія ім.Т.Г.Шевченка), Даниленко Олеся (СШ№5), Кібкало Анна (ЗОШ№1). Учителі, які їх навчають, постійно розвивають дитячу творчість на уроках мови, мовленнєву пам’ять, мовне чуття, тобто, за визначенням К.Ушинського, плекають „ту природжену душевну здібність, яку називають даром слова..., ведуть дітей у свідоме володіння скарбами рідної мови...»
6 лютого 2010 року учні - переможці міського конкурсу, вихованці вчителів Коваленко Г.І., Сніжко Г.М., Горобець Л.Ю., Кошелєвої А.П., Литки І.В., Гилюн С.М., Чистякової К.В. взяли участь у змаганні на кращого знавця рідної мови на обласному етапі Міжнародного конкурсу. Найменші члени команди Бадьон Валерія та Коваленко Андрій стали призерами цього престижного мовного марафону. Молодці!

Автор: В.Д.ВОЛОШКО, методист відділу освіти Миргородської міської ради; www.mirgorod.osp-ua.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 лютого 2010, 15:47 | Миргород | Культура та освіта
1. KING / 23 лютого 2010, 00:02
Ну я б так грубо не казав... Але від таких заяв Одесси звісно виникає логічне питання:
- А що ви тоді досі робите в Україні? Ви розмовляєте російською, ну та це ладно, це вам ніхто не має права заборонити, але раз ви прославляєте Росію (цікаво, вона вам щось хороше зробила?), то чому ви досі туди не виїхали?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації