Вхід | Реєстрація

На Полтавщині стартувала IV Польова археологічна школа

На Полтавщині стартувала IV Польова археологічна школа

На території “Історико-культурного заповідника “Більськ” стартував Міжнародний проект – IV Польова археологічна школа. Програма роботи Школи включає як польові археологічні дослідження, так і теоретичний лекційний блок, присвячений різноманітним проблемам історії та археології раннього залізного віку Європи, питанням антропології, археологічної методології, пам’яткоохоронної діяльності, музеєфікації об’єктів культурної спадщини.

Лекції учасникам проекту читатимуть знані вітчизняні й закордонні фахівці.

“Протягом багатьох років на території Більського городища проводять археологічні розкопки. Щорічно ми розкопуємо цікаві знахідки. Ось і цього року, не дивлячись на те що розкопки тільки почалися, нам випадково вдалося розкопати знахідку, яка тривалий час лишалась загадкою”, – начальник Більської археологічної експедиції Денис Гречко.

Під час археологічних досліджень в Більському городищі, до цього часу, знайшли садиби та місця захоронення заможних скіфів — під курганами

“На даній території ми шукали житла скіфського часу, а виявили те, чого чекали протягом 110 років, два поховання дітей скіфського часу — це перші захоронення дітей знайдені у Більському городищі. Ці поховання інвентарні: одне — супроводжувалось бронзовим наконечником стріли, а інше — намистом та залізним браслетом. Скоріш за все — це діти мешканців східного укріплення Більського городища”, – зазначив Денис Гречко.

Учасниками Школи є студенти й аспіранти з різних областей України та Польщі. Цьогоріч у Половій археологічній школі візьме участь близько 50 чоловік.

“Після минулорічних розкопок Полтавською обласною радою розроблена програма “Збереження, вивчення та популяризації Більського городища. Вже виділено більше 40 тисяч гривень на реставраційні роботи експонатів знайдених у минулому році. Якщо ми зробимо тут великий музейний комплекс, то Польова археологічна школа стане постійною. Ми віримо, що через 5 — 10 років — це у Більському городищі буде найбільший археологічний комплекс в Європі”, – розповіла директор Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА Валентина Вождаєнко.

“Завдяки проведеним дослідженням вдалося з’ясувати, що на даній ділянці розташований ґрунтовий могильник скіфської доби, який попередньо датується V — IV століттям до н. е.”, – директор Комунальної установи “Історико-культурний заповідник  «Більськ” Полтавської обласної ради Ігор Корост.

Школа працюватиме, у дві зміни, до 4 серпня. За цей час організатори проекту планують дослідити археологічні об’єкти, попередньо досліджені методом геофізичної зйомки, розкопати один-два кургани скіфського часу, провести розвідки в межах Більського городища та його східній окрузі.


Автор: «Новини Полтавщини»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації