Вхід | Реєстрація

«Екопарк»: пацієнт, швидше, живий, аніж мертвий

«Екопарк»: пацієнт, швидше, живий, аніж мертвий

Два місяці тому на околиці Кобеляк помпезно відкрили так званий «Екопарк». У ньому зібрані кілька десятків тварин і птахів. Підприємство «Екопарк» створене за кошти платників податків, за їх гроші й утримується.

Минуло кілька місяців. І редакція «ЕХО» вирішила поцікавитися станом справ у «Екопарку». І причиною цьому став навіть не випадок із укусом гадюки. Адже документально не зафіксовано, що рептилія вкусила 11‑річного хлопчика саме на території комунального підприємства. А самі комунальники ніяких коментарів чи пояснень не дають. У принципі, пред’являти їм якісь претензії, навіть у випадку, коли буде встановлено, що дитина постраждала на території комунального підприємства, досить проблематично. У самому зоопарку їх не утримують. А рептилії можуть з’явитися будь-де. У минулому році «еменесникам» доводилося забирати гадюку прямо з будинку одного із мешканців Кобеляк. Чоловік прийшов додому і побачив, що на його ноутбуці зручно вмостився плазун.

Інтерес до «Екопарку» був викликаний іншим. Тиждень тому автору статті довелося побувати в Біликах. Зайшов у магазин. Продавчині, а потім і відвідувачі дружно почали висловлювати претензії до роботи кобеляцького «Екопарку».

— Ви давно там були? Не були ніколи? То поїдьте.

— Ми були з дітьми на екскурсії, приїхали звідти хворі. Звірі голодні, лисиці їдять кавуни.

— Там поряд постійно стріляють. Звірі налякані, позабивалися у будки, тремтять.

— Лебеді не білі, а чорні, у якійсь калюжі плавають.

— Нехай роздадуть тих тварин по путніх зоопарках і не мучать їх.

Такими і схожими враженнями біличани поділилися буквально за кілька хвилин. А потім дзвінки з подібними скаргами та наріканнями почали надходити і від кобелячан. Хоча під час відкриття підприємства і через кілька тижнів від початку його роботи доводилось чути виключно схвальні відгуки на адресу «Екопарку».

Візит у комунальне підприємство «Екопарк», що розташоване на околиці Кобеляк, у мікрорайоні Заворскло, був здійснений 18 липня. На вході мали змогу полюбуватися гарними плакатами. А далі через кілька метрів уже знаходилися клітки для тварин. Лебеді гуляли вільно. Дійсно, білосніжними птахів можна назвати, лише якщо маєш гарну фантазію. Вони були, швидше, коричневого кольору. Плавали птахи у великому металевому чані. Звичайно, такої водойми замало для того, щоб вони почували себе в умовах, максимально наближених до природних. Неподалік розгулював страус.

Узагалі, описуючи побачене, необхідно чітко розділяти об’єктивну ситуацію і суб’єктивні враження, тобто, факти і емоції. Почну з об’єктивного.

«Екопарк» функціонує. Тварини і птахи живі. Судячи з недоїдків кабачків у клітці з дикобразами, вони не голодні. З приводу того, що лисиці їли кавуни… Лисиця, взагалі-то, тварина всеїдна. І будь-який фахівець-практик, котрий вирощував кавуни, підтвердить, що цією ягодою вони залюбки ласують і в дикій природі.

Того дня на стрілецькому полігоні УТМР, що знаходиться поряд із «Екопарком», не стріляли. Звірі поводили себе цілком спокійно.

За вхід із нас грошей не брали. Ми їх вкинули у скляну скриньку. У книзі відгуків 99 відсотків схвальних.

Де будуть утримувати тварин взимку — незрозуміло. Швидше за все, у будівлі колишньої стайні для коней.
Чим і як годують тварин, а також, як лікують — дізнатися теж не вдалося. Люди, які ходили по території і нібито були працівниками комунального підприємства, від коментарів і пояснень категорично відмовилися.
Ще із об’єктивного. Клітки з хижими тваринами, нутріями, носухою та птахами розташовані поряд. Крім того, існує практично безперешкодний доступ відвідувачів до лисиць і песців. При бажанні кожен може просунути пальця в клітку до тварин. А там — як пощастить.

Із суб’єктивного. Для того, аби робити висновки щодо повноцінності харчування тварин, потрібно знати їх раціон. Також необхідно мати інформацію про те, якими ветеринарними препаратами їх лікують.

Самі тварини із зрозумілих причин про це не розкажуть. Із не менш зрозумілих причин будуть зберігати мовчанку і працівники «Екопарку».

Тому найближчими днями редакція «ЕХО» направить запит до міськради із проханням надати інформацію щодо сум, виділених на утримання «Екопарку». Запитуватимемо за розділами: зарплата, медикаменти, продукти, у якій кількості закупляли і в якого постачальника. Редакція чітко усвідомлює, що Кобеляцька міська рада буде вимагати грошей за надання цієї інформації, як і будь-якої іншої, пов’язаної з її діяльністю. Заплатимо. Ви про це не знали? Тю, тоді ви не в Кобеляках живете. Розцінки на інформацію щодо витрат ваших грошей Копельцем і його депутатами ми невдовзі оприлюднимо, вони засвідчені документально.

Крім того, зараз редакція та частина громадських активістів ведуть пошуки професіоналів в області утримання тварин у зоопарках. Адже саме вони можуть фахово коментувати ситуацію.

А зараз… Зараз можна згадати епізод із легендарного мультфільму про Буратіно. Коли троє лікарів, Сова, Жаба і Богомол, проводили консіліум над тілом Буратіно. Один із вердиктів був наступний:

— Пацієнт, радше, живий, аніж мертвий.

Так і «Екопарк». Він живий. Поки що. І ніхто не знає, скільки коштів потрібно, аби довести заклад до стану хоча б подібного знаменитому парку Фельдмана у Харкові? Там — у тварин вкладені десятки мільйонів гривень. І не бюджетних, що принципово важливо.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 липня 2018, 16:27 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації