Вхід | Реєстрація

Яблука вродили — лихо для комунальників

Яблука вродили — лихо для комунальників

Приводом для написання цього тексту стало побачене біля контейнерів зі збору побутових відходів у Кобеляках. Скажу відверто, картина неприємно вражає, а враження від побаченого — гнітюче.

У Кобеляках, ледве не в першому містечку серед подібних райцентрів Полтавщини, запровадили контейнерний збір побутових відходів. У принципі, справа хороша. Людям дуже зручно: у будь-який час доби виніс відро чи мішок, висипав сміття в контейнер і все. Є певні плюси і для комунальників. Відходи збирають у визначеному місці і у великих об’ємах. Не потрібно зупиняти автомобіль біля кожного двору і збирати пакетики чи мішки. Але все це — теорія.

Практика, яка, як відомо, є критерієм істини, показує, що не все так добре зі збором відходів у контейнерах. У всякому випадку — у Кобеляках.

Цьогорічне літо видалося напрочуд дощовим. Цей фактор, а також гарні погодні умови навесні, призвели до того, що в городах і садках кобелячан вродила сила–силенна різних фруктів і овочів. А ще — бур’янів.

І от зараз жителі Кобеляк дружно понесли і повезли все це до майданчиків для збору відходів. Чого там тільки немає: гнилі яблука, груші, абрикоси, кавуни, кущі хворих фітофторозом помідорів, а ще — бур’яни, бур’яни і ще раз бур’яни.

Несуть та везуть і вдень, і вночі. До того ж роблять це люди цілком добропорядні, не якісь там люмпени чи бомжі. Вирвали портулак на городі — і до контейнерів, зібрали гнилі яблука в саду — і до контейнерів. Хвалити Бога, поросят вдома менше тримати стали, бо бувало, що і їх трупи та гній на майданчики викидали. Ніхто не ховається, ніхто не сумнівається у правильності своїх дій.

Без тіні іронії стверджую, що мені дуже шкода працівників комунальних служб, котрі щодня вивозять усю величезну купу гною. За їх зарплату, цим людям щодня в пояс кланятися потрібно. Але якщо люди якось витримують, то техніка і самі контейнери виходять із ладу. Вони буквально згнивають під дією агресивного середовища.

Усе це є констатацією факту. Але питання «Що робити?» залишається. Найпростіший вихід — повернутися до збору сміття одразу в комунальну техніку. Тоді потрібно прибрати із Кобеляк усі контейнери, придбати новий спеціалізований автомобіль і скласти графік вивезення відходів. І визнати, що райцентр є зовсім не містом, а селом зі своєю специфікою.

Інший варіант. Влада повинна нарешті показати себе владою. Владою, яка не лише надає послуги, а й карає. У сусідніх Нових Санжарах, Біликах, Царичанці люди не несуть залишки бур’янів та недоїдки до контейнерів. Тому що їх, контейнерів, там немає. І нічого, живуть якось, без гнидників і смороду на вулицях. Можливо, і у Кобеляках владі потрібно звернутися до людей із проханням та одночасно вимогою не нести до майданчиків органічні рештки. А потім суворо карати тих, хто не зрозумів або не послухав.

Звичайно, провини Олександра Копельця та сучасної міської влади в ситуації, що складається, немає. «Міна» була закладена до них. Але вирішувати проблему таки потрібно.

 

P. S. Є ще сподівання на завод продтоварів «Мрія». Вони, нібито, яблука від населення закупляти збираються. Тоді хоч щось до контейнерів не нестимуть.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 серпня 2018, 09:21 | Кобеляки | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації