Вхід | Реєстрація

Пасічники кажуть, що соняшникового меду буде мало

Пасічники кажуть, що соняшникового меду буде мало

Дехто з місцевих бджолярів стверджує, що попри величезні площі, засіяні соняшником, відомим як прекрасний медонос, корисного продукту буде мало.

Один із пасічників розповів:

— Я сам у шоці. Моя пасіка знаходиться в районі села Яблуневе. Навколо — сотні гектарів під соняшником. А меду немає. І не тільки в мене. Хлопці під Перегонівкою свої вулики поставили. Кажуть, що і в них меду немає.

Причину він вбачає у тому, що великі агрофірми, та й фермери, засівають поля гібридами соняшнику. А він, за словами пасічника, не виділяє стільки меду, як сортовий.

Один із відомих та авторитетних пасічників району Ігор Пелюхня розділяє тривогу колег. Він говорить:

— Дійсно, зараз сіють гібриди соняшнику. А вони — самозапильні. Їм допомога бджіл не потрібна. Тому й меду з них беруть менше, аніж із старих сортів соняшнику.

Про щось схоже каже і голова Спілки пасічників Полтавщини Наталія Сенчук. У всякому випадку, кілька полтавських інтернет-ресурсів так її цитують:

«Соняшниковий мед хороший, але для пасічників ця рослина не зовсім гарна. Соняшник зараз майже весь гібридний, самозапильний. Його нектарники мають дуже солодку клейковину, через це багато бджіл гинуть або травмуються, прилипаючи до квітки. Та й нектару з таких соняшників бджоли приносять менше, ніж із звичайних, тодішніх. Але через відсутність вибору пасічники збирають і такий мед».

А ось аграрії, які вирощують соняшник, говорять зовсім протилежне. Вони категорично не погоджуються із твердженням, що на гібридному соняшнику бджоли беруть меду менше, аніж на звичайному.

Володимир Білоусько, голова Асоціації фермерів Кобеляцького району:

— Гібриди соняшнику сіють уже не одне десятиліття. Сіють не лише великі агрохолдинги, а й дрібні фермери. У минулому році теж сіяли. А соняшникового меду було вдосталь. Так що, причина не в гібридах.
Микола Сердюк, працівник агрофірми «Добробут», фаховий агроном:

— Так, гібриди соняшнику F1 є самозапильними. Але вони, як і сорти, виділяють нектар. Тому причини ймовірного недобору меду необхідно шукати в чомусь іншому. Можливо, дощова погода вплинула. У мене є поле фацелії, ледве не зразкового медоносу, але я бачу, що й на ній бджоли не надто активні.

У той же час двоє інших пасічників, опитаних редакцією, говорять, що вже качали мед і залишились задоволеними його кількістю та якістю. Один із них розмістив вулики в Сухинівці, інший — у Колісниківці, що за два кілометри від згаданого на початку статті села Яблуневе.

Швидше за все, істина, як завжди, знаходиться десь посередині. І без соняшникового меду жителі Кобеляцького району таки не залишаться.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 серпня 2018, 08:58 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації