Вхід | Реєстрація

До виділення землі «Онуру» РДА стосунку не має

До виділення землі «Онуру» РДА стосунку не має

Голова Кобеляцької райдержадміністрації Таміла Шевченко розповіла про функції РДА в проекті із будівництва дороги Дніпро—Решетилівка та про те, які автодороги в 2018 році планують відремонтувати.
Автодорогу, що має з’єднати Решетилівку та Дніпро і пройти територією Кобеляцького району, по факту ще навіть не розпочали будувати. Але навколо цього проекту вже «киплять» пристрасті. Поліцейські відкрили кілька кримінальних проваджень за заявами громадських активістів та рішеннями суду. А в неділю, 22 липня, до редакції надійшло повідомлення про те, що із четвертої години ранку група людей заблокує в’їзд і виїзд до одного з кар’єрів, із якого техніка та робітники турецької фірми «Онур» вивозять глину. У останній момент блокування відмінили. Але це не означає, що градус напруги впав. Як і раніше, представники громадськості висловлюють сумніви в тому, що шляховики мають усі дозвільні документи, необхідні для видобування глини й піску, котрі будуть використовувати на будівництві дороги.

Додатковим фактором для того, щоб ситуація нагніталася й надалі, є те, що спеціальних дозвільних документів на відведення земельних ділянок та видобування корисних копалин для фірми «ОНУР» у Кобеляцькому районі не бачив ніхто: ні представники місцевих органів влади, ні правоохоронці. Уся інформація — виключно на рівні усних розмов.

Днями ми спробували прояснити ситуацію для себе і читачів, завітавши до голови Кобеляцької райдержадміністрації Таміли Шевченко.

Таміла В’ячеславівна одразу наголосила:

— Давайте чітко пояснимо людям роль і функції РДА в проекті будівництва автодороги Н-31 Дніпро—Решетилівка. Державою нам надано право проводити викуп земельних ділянок, котрі знаходяться в приватній власності і мають бути вилучені для суспільних потреб. Ні до виділення земельних ділянок, ні до надання будь-яких інших дозволів Кобеляцька РДА ніякого відношення не має. Це — не наша компетенція. Викуп земельних ділянок триває постійно. Спершу цей процес ішов швидше. Зараз частина громадян не погоджуються з оцінкою їх землі. Вони замовляють власну. Інколи суми відрізняються удвічі. Зараз одна спірна справа знаходиться в суді.

 

Вивезення глини і піску припинили

Потрібно відзначити, що численні публікації в друкованих та інтернет-ЗМІ, виступи громадських активістів таки вплинули на розвиток ситуації з видобуванням глини та піску на території Кобеляцького району.
Так, уже майже тиждень глину і пісок не вивозять ні з Соснівки, ні з Марківки. По бутенківському кар’єру відкрите кримінальне провадження. По всіх інших фактах поліцейські проводять перевірку.

Паралельно інформацію збирають і громадські активісти. І, як це часто буває, вони дещо випереджають силовиків. Так, житель Сухинівки Артур Ковач уже отримав відповідь на свій запит із Головного Управління Держгеокадастру в Полтавській області. Відповідний лист, за підписом керівника державної структури Вадима Чувпила, був відправлений Ковачу ще 23 липня. У ньому заявнику повідомляють, що Головне управління Держгеокадастру нікому не надавало дозволу на зняття поверхневого шару ґрунту поблизу села Соснівка Красненської сільської ради. А дозволів на використання надр фахівці Держгеокадастру взагалі не видають. Це — не їх компетенція.

Поліцейські тим часом відповіли Ковачу, що лише направили запити в сільраду та Департамент екології про навність і відповідність дозвільних документів у фірми «Спец-Дог-Монтаж», що вивозила пісок у Соснівці. Екологи і сільрада ще не відповіли. Мовляв, документи шукають, для цього закон 20 днів відводить. Хоча вже практично всім зрозуміло, що ні за двадцять днів, ні за місяць неможливо знайти те, чого в природі не існує. Крім того, не зрозуміло, чому поліцейські не запитують Держгеокадастри про наявність документів хоча б на відведення земельної ділянки фірмі «Спец-Дог-Монтаж».

 

Хотілося б сміятися

А взагалі, усе в цій історії розвивається за класикою жанру вітчизняної трагікомедії. Гройсман і компанія кричать про грандіозний ремонт доріг, про покращення інвестиційної привабливості України. А тут читаєш про баталії навколо кількох нещасних кар’єрів і бачиш, що ситуація розвивається з точністю до навпаки. Під егідою держави розпочали, у принципі, добру справу. Але держава палець об палець не вдарила для того, щоб фірми-підрядники за лічені місяці отримували документи на землю, розробку копалин тощо. І хто в Україну буде гроші вкладати? Ну, хіба що в купку політиків та землі.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 серпня 2018, 10:25 | Кобеляки | Суспільство
1. микола козак / 3 серпня 2018, 12:33
Тут стуація ясна , як божий день.Всі корисні копалини мають свою вартість і закладаються в проект будівництва.Якщо ти їх береш задарма , а про це свідчать факти , то ту вартість можна покласти собі в карман , ну звичайно поділившись із тими всякими кадастрами , екологами і іншими , причетними.А тут буде вартість не один мільйон і навіть не гривень.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації