Вхід | Реєстрація

Шенгуряни непокояться

У вівторок у селі Шенгури відбулося зібрання місцевих жителів. Люди занепокоєні чутками про те, що тамтешній виробничий підрозділ агрофірми «Добробут» буде розформовано. А в результаті вони або втратять роботу, або умови праці суттєво погіршаться.

Про зібрання редакцію повідомили в середу вранці. На той момент воно вже розпочалося, тому працівники редакції фізично не встигали виїхати в Шенгури. Через це викладаємо інформацію, отриману виключно під час телефонних розмов.

Жінка, яка повідомила про зібрання, схвильовано розповіла:

— У нас таке робиться. Село збунтувалося. У нас «Добробут» закриває автопарк і тракторну бригаду. Капець після цього Шенгурам. Роботи не буде, техніки не буде, заросте село бур’янами.

Зібрання жителів Шенгурів розпочалося близько десятої години ранку. На ньому були присутні не лише мешканці цього села. У Шенгури приїхали і ті, хто живе в Лучках та Правобережній Сокілці. Усього зібралися близько сотні чоловік. Як стало зрозуміло, людей хвилюють не лише питання можливої реорганізації виробничого підрозділу. Вони цікавляться і оплатою праці та розміром виплат за оренду земельних паїв.

Розповідає шенгурівський сільський голова Світлана Толмачова:

— Ініціаторами зібрання стали самі місцеві жителі. Десятки наших чоловіків працюють у «Добробуті» механізаторами і водіями вантажівок. Вони прийшли із сім’ями. Це ж серйозно — залишитися без роботи і зарплати як джерела існування. Приводом для збурення стали чутки про те, що так званий четвертий регіон агрофірми «Добробут», із центром у Шенгурах, буде розформовано. Він, цей підрозділ, обробляє землі на території Шенгурівської, Комендантівської, Озерянської та Лучківської сільських рад. Техніку перевезуть у село Шамраївку Решетилівського району. І людей на роботу возитимуть туди. А це ж страшенно незручно для самих працівників: зранку поїдь, а пізно ввечері повернешся.

Керівники «Добробуту», які приїхали на зібрання, заспокоювали людей. Казали, що перевезуть лише «КАМАЗи». А шоферам піднімуть зарплату, бо у них з’явиться більше роботи. Інша техніка, нібито, залишиться, скорочення робочих місць не буде. Словом, казали, що приводу для паніки немає. Але люди вже збурені і заспокоїти їх важко.

Місцеві жителі, із числа тих, хто працює в «Добробуті», заявили, що якщо до їх вимог не прислухаються, то вони будуть розривати договори оренди землі, заключені з агрофірмою, і оброблятимуть її самостійно. Інші люди говорили про те, ще необхідно збільшувати розмір плати за оренду. За їх словами, постійна інфляція призвела до знецінення грошей, отже й до зменшення реального доходу від здачі землі в оренду.

Свій коментар по телефону дав і Анатолій Таранушич, заступник гендиректора «Добробуту»:

— Приводу для паніки дійсно немає. Зараз у Шенгурах базується 5 автомобілів «КАМАЗ» із причіпами. Далі вони будуть базуватися в Шамраївці. У цей населений пункт переводять взагалі всі «КАМАЗи» агрофірми «Добробут». Там буде автопарк, склад запчастин, АЗС, диспетчерський пункт. Усім шоферам уже зараз запропонована робота. У нас є мікроавтобуси для перевезення людей, є їдальня із нормальним харчуванням. Тобто, умови для нормальної праці створені. А що доводиться їздити… Ну що ж, час зараз такий. Люди із сіл Кобеляцького району і на ГОК у Горішні Плавні їздять працювати.

Також будуть постійно змінювати місце базування і потужні трактори. Але вся так звана соціальна техніка залишиться в Шенгурах. Це та, що чиститиме сніг, коситиме бур’яни тощо. Село не заросте, існування свого не припинить. Залишиться в Шенгурах адмінперсонал та інші працівники. Щодо зборів пайовиків… Ми їх проводили в період із лютого по травень по всіх сільських радах. Проводили і в Шенгурах. «Добробут» дисципліновано платить 12 відсотків, обробляє присадибні ділянки. Були в цьому році деякі нюанси під час обмолоту, але ми все вирішили. Тому я не маю повноважень говорити про якусь додаткову зустріч із власниками паїв.

Між тим, жителі Шенгурів висловили бажання опублікувати в пресі відкрите звернення до керівництва «Добробуту». «ЕХО» — до їх послуг.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 серпня 2018, 15:17 | Кобеляки | Суспільство
1. ИВЕН / 4 серпня 2018, 19:07
да-пипец надвигаэться----забрать землю-вот основна задача- которую поставили перед (организаторами так званог ДОБРОБУТ(корни его где-то в Э..РОПЕ-вот такие то БАСНИ

А местное руководство-это те же исполнители-только с большей зарплатой.....
2. Beri Mor / 4 серпня 2018, 20:39
Раз Таранушич взявся,значить 100% селу пиз.дець,цей аферист діло знає.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації