Вхід | Реєстрація

Усі першокласники будуть забезпечені новими партами

Усі першокласники будуть забезпечені новими партами

А от кошти на комп’ютерне і телевізійне обладнання частині директорів шкіл доведеться шукати самим.
З 1 вересня в Україні стартує реформа Міністерства освіти і науки «Нова українська школа».

За повідомленням міністерства, її головна мета — створити школу, у якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, а і вміння застосовувати їх у житті.

Реформа включає в себе не лише нову специфіку викладання предметів, а й заміну шкільного обладнання й підручників.

Днями Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко заявив, що уряд виконав покладені на нього завдання у межах запровадження реформи і надав майже мільярд гривень цільової субвенції на обладнання в межах концепції «Нова українська школа» на засадах співфінансування. Тепер свою частину роботи має якісно виконати місцева влада.

Кореспонденти тижневика побували в Наталії Коваль, завідуючої відділом освіти Кобеляцької РДА, і дізналися, чи готові навчальні заклади району працювати за новою реформою.

Наталія Мефодіївна пояснила, що для того, аби впроваджувати «Нову українську школу», необхідно перепрофілюватися, у першу чергу, самим учителям. Тому 36 педагогів, які викладатимуть у перших класах, протягом року проходили курсову перепідготовку на базі відділу освіти (три сесії, кожна по одному тижню). Навчання з ними проводила методист Світлана Колкова, яка має сертифікат тренера обласного значення.

Із серпня розпочнеться перепідготовка вчителів, які прийматимуть першачків у 2019/2020 навчальному році.

— На шкільні меблі для 385 першокласників держава надала субвенцію 343 011 гривень. Для Бутенківської громади — 40 129 та додатково — 70 000. Сільські ради на парти і комп’ютерну техніку виділили 226 000, — говорить Наталія Коваль.

Згідно інформації в системі електронних закупівель Prozorro, відділ освіти провів тендер на закупівлю 300 комплектів парт для першокласників і 15 комплектів для 8 класу. 20 липня був визначений переможець. Ним стала ФОП Оксана Савіцька з пропозицією в розмірі 399 950 гривень.

Також держава виділила 192 000 гривень на закупівлю персональних комп’ютерів (ноутбуків) та техніки для друкування, копіювання, сканування і ламінування з витратними матеріалами. Районна рада, у свою чергу, — 52 200. Кошти надійшли в Департамент освіти, який має придбати 9 комплектів.

— У Кобеляцькому районі 10 середніх шкіл, тож ми прийняли рішення забезпечити їх учнів комп’ютерною технікою, — каже начальник відділу освіти. — Кожна школа отримає по одному комплекту. Комп’ютерну техніку не отримає лише Орлицька ЗОШ, де в перший клас ітимуть лише 6 дітей. Директору кобеляцької «другої» школи, де набирається три класи, доведеться самостійно шукати кошти на два комплекти. А от у Канавській і Вільховатській ЗОШ першого класу не буде.

Зі слів Наталії Коваль, активну фінансову підтримку школам надали сільські ради, на території яких знаходяться навчальні заклади. На придбання меблів і комп’ютерної техніки Василівська сільрада виділила 19 000 гривень, Григоро-Бригадирівська — 27 000 і 35 000 (Григоро-Бригадирівська і Солошинська школи), Дабинівська — 19 000, Шенгурівська — 24 000. Агрохолдинг «Астарта» і нардеп Андрій Река надали Білицькій школі №1  81 000 гривень на меблі та 40 000 — на ноутбуки і телевізори.

— Найгірша ситуація в місті, — зазначила начальник відділу освіти. — Кобеляцька міська рада не надала субвенцію для своїх шкіл. Кобеляцькі першокласники будуть забезпечені партами виключно завдяки фінансовій допомозі сільських бюджетів. Підгорянська сільська рада погодилась придбати у міську «другу» школу два телевізори.

Крім того, Наталія Мефодіївна повідомила, що в Полтавську область надійшла гуманітарна допомога. Усі першокласники отримають маленький конструктор «Лего», а на кожен клас буде виділений більший набір.
Доведеться попрацювати і педагогам. Вони мають створити в класах спеціальні навчальні зони, виготовити роздатковий матеріал. На це кошти не виділяються.

До речі, якщо слідувати всім рекомендаціям Міністерства освіти, то для укомплектування лише одного класу необхідно витратити до 300 000 гривень.

Реформа Міністерства освіти і науки «Нова українська школа» передбачає також і заміну підручників. Нові книги для першокласників мають надійти до 1 вересня.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 серпня 2018, 10:26 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації