Вхід | Реєстрація

В угіддях «Артеміди» з’явилися фазани

В угіддях «Артеміди» з’явилися фазани

У суботу, 18 серпня, учасники мисливського колективу випустили в дику природу майже триста пташенят цінної птиці. Фазанят вони купляли одноденними і дорощували до двохмісячного віку.

Мисливці з «Артеміди» розповідають, що вже не вперше випускають фазанів у свої угіддя. Востаннє це було більше десятиліття тому. Птахи, нібито, прижилися і почали давати потомство. Але в один із років склалися екстремальні, як для фазанів, погодні умови. Узимку часто падали холодні дощі, після яких трималися морози. Пір’я на фазанах спочатку намокало, а потім обмерзало. Птахи ставали практично нерухомими і цим користувалися лисиці. Хижаки майже повністю знищили фазанів. Узагалі, у природі головними ворогами цих птахів є вищеназвані лисиці, а також здичавілі коти, яких люди викидають у ліси та поля.

Єгер «Артеміди» Олександр Литвиненко не приховує, що ідея знову випустити фазанів в угіддя «Артеміди» виникла під час застілля. Він говорить:

— Сиділи ми якось із колегами після полювання. Випили по чарці. У ході веселої розмови перейшли і до серйозних тем. Уже не пам’ятаю, хто запропонував відновити в «Артеміді» популяцію фазанів. Сказано — зроблено. Для початку скинулись грошима. Хлопці із Харкова, Дніпра, Полтави, які є заможнішими за нас селян, погодилися купити по кілька десятків пташенят, ми — по десятку.

Після цього почалися пошуки пташенят. Одразу стало зрозуміло, що ціна на них не є стабільною. Вона постійно зростала. Литвиненко згадує:

— Починалося все із 17 гривень за одноденне пташеня. Але доки ми збиралися, ціна виросла удвічі. Купили по 35 гривень у Новомосковську. Пропонували нам підрощених, але вже по сімдесят гривень.

Пташенят привезли. А підрощувати їх взялися вже самі «артемідівці». Точніше — їх дружини та діти. Той же Литвиненко визнає:

— Без наших жінок та доньок ми може й не справилися б. Дитина на пляж на річку не ходила, усе біля пташок поралася. Їх, фазанів, вигодувати важко. Важче, ніж курей-бройлерів. Дуже вони таки вутлі. У нас із трьохсот куплених вижили 260. Спеціалісти кажуть, що це — прекрасний результат.

Годували пташенят спеціальними кормами. Вони, як і самі птахи, коштують досить дорого. Загальна вартість курчат фазана склала 9 тисяч гривень, ще 4,5 тисячі витратили на корми.

 

Місце, де випустили фазанів, вирішили засекретити

Фазанів випустили в природу 18 серпня. У той день птахам уже виповнилося по два місяці. До настання осінніх холодів вони стануть дорослими. А навесні мають дати потомство.

Довго їздили по угіддях «Артеміди», шукали місця, де фазанам буде найбільш комфортно. Адже вони полюбляють чагарники, що розташовані поряд із водоймами. У принципі, таких місць в угіддях «Артеміди» вистачає. Щоправда, самі мисливці попрохали не розголошувати назви урочищ, у яких випускали птицю. Люди пояснили:

— Не всі розуміють, що птиця повинна зміцніти і дати потомство. Деякі несвідомі земляки можуть спробувати пробраконьєрити.

Першими випускали фазанят дівчатка, які їх вигодовували. Більшість птахів чутко пурхнули в очеретяні зарості. Частина затрималися в густій траві. Але за кілька хвилин і вони зникли із людських очей.

Один із засновників «Артеміди» Василь Рафальський пообіцяв:

— Постараємося, щоб це була не одиночна акція. Успішний досвід зі збільшення популяції кабанів у нас уже є давно. Зараз розмножуємо фазанів. Думаю, що випускатимемо їх ще. Є плани щодо деяких інших представників фауни. Але нехай це поки що буде секретом.

Полювати на випущених в угіддя фазанів учасники «Артеміди» планують через два роки.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 серпня 2018, 12:43 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації