Вхід | Реєстрація

МОН повністю змінить процедуру експертизи та закупівлі підручників

МОН повністю змінить процедуру експертизи та закупівлі підручників

Інститут модернізації змісту освіти (ІМЗО), що наразі відповідальний за експертизу підручників та їх закупівлю, буде реорганізований у зв’язку з порушенням термінів друку підручників.

Про це зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич сьогодні, 29 серпня 2018 року, під час виступу на засіданні Уряду, повідомляють у МОН.

Реорганізація передбачатиме зміну структури та повноважень Інституту – передачу експертизи підручників іншій установі, а також оновлення штату працівників ІМЗО.

Міністр зазначила, що від початку цьогорічний друк підручників мав низку ризиків, оскільки зараз друкується у 2,5 рази більше  підручників, ніж зазвичай – понад 18 млн примірників та одразу три лінійки підручників: для 1, 5 та 10 класів.

Загалом, за словами Лілії Гриневич, терміни розвезення підручників у школи посуваються в середньому на місяць.

При цьому підручники з усіх предметів 1, 5, 10 класів будуть розміщені на сайті МОН та ІМЗО до 1 вересня.

Перший місяць для 1 класу – адаптаційний. Передбачено, що першокласники не мають взагалі користуватися підручниками протягом цього часу.

«Міністерство освіти і науки розробило на перші тижні надзвичайно докладні матеріали для вчителів, з детальним потижневим описом, де є навчальні цілі на тиждень, а також розписані активності, вправи та завдання для досягнення цих навчальних цілей. Дуже важливо, щоб протягом цього часу діти рухались та вчилися активно співпрацювати. Усі ці матеріали розіслані на школи. Там, де не завезено фабрики друку, місцеві органи самоврядування мусять доставити матеріали вчителям у друкованому вигляді. З цими матеріалами може ознайомитися кожен, і я закликаю і батьків, і журналістів це зробити», –  зазначила Лілія Гриневич.

Матеріали можна знайти також на сайті МОН у 3 кліки:

1) Головна сайту МОН. Натискаєте на рубрику «ОСВІТА»

2) У спливаючому вікні обираєте «Повна загальна середня освіта»

3) Матеріали розміщено у рубриці «Навчальні матеріали та методичні рекомендації для роботи з першокласниками в адаптаційний період» 

«Я закликаю вчителів не просити батьків докуповувати підручники, не просити їх купувати друковані зошити. Перший місяць вам вони будуть не потрібні», –  звернулася Міністр.

Однак вона наголосила, що за попереднім планом підручники для 1 класу мусили бути в школах до 1 вересня – це було принципово важливо для вчителів та їхньої підготовки.

«Аби вчитель міг взяти його в руки, ознайомитися, спланувати його використання на уроках. Окрім цього, я розумію, що відсутність підручника –  додатковий стрес для вчителя, який, враховуючи проблеми із закупівлею обладнання та початком реформи, й так перебуває у високій нервовій напрузі. Мені прикро, що вам, а також учням та батькам першокласників доводиться переживати цей стрес. Вибачте, це відповідальність не лише органів місцевого самоврядування, а й нас усіх, тому я прошу за це вибачення», –  підкреслила Лілія Гриневич.

За словами Міністра, порушення термінів у середньому на місяць було викликано 4 основними причинами:

  • Блокування закупівель видавництвами через судові позови
  • Обмежені поліграфічні потужності України
  • Погана процедура експертизи підручників
  • Інституційна слабкість

Порушення термінів розвезення підручників змусило МОН працювати над комплексною зміною експертизи, процедури закупівлі та розподілом повноважень у цій сфері.

Перше – аудит та реорганізація ІМЗО.

«Аудит я вже призначила на 4 вересня-5 жовтня. За його результатами відбудеться реорганізація, що передбачатиме звільнення усіх співробітників та проведення повторних конкурсів на посади», –  пояснила Міністр.

Процедура експертизи підручників взагалі буде забрана в ІМЗО і передана іншій установі –  Навчально-методичному центру з питань якості освіти.

Буде встановлено принципово нові правила експертизи. Зокрема:

  • Усі експерти будуть проходити обов’язкове навчання
  • Експертиза кожного підручника проводитиметься декількома експертами
  • Експерти отримуватимуть гідну заробітну плату
  • Платформа для проведення експертизи буде автоматизована
  • Буде визначено перелік критеріїв, яким мусить відповідати підручник
  • Експерт відповідатиме за якість проведення експертизи
  • Оцінка експертів буде максимально конкретизованою

На 2020 рік МОН планує розвести питання закупівлі оригінал-макетів підручників та закупівлі поліграфічних послуг на друк підручників.

Очікується, що це дозволить:

  • У кількарічній перспективі – збільшити пропозиції щодо якісних оригінал-макетів підручників
  • Робити пряме замовлення друкарням без посередників
  • Здійснювати прозорі закупівлі послуг друку на Прозоро за участі не лише українських поліграфій

Автор: «Новини Полтавщини»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації