Вхід | Реєстрація

У Дубовому вигравали зерно, а в Новостроївці було мильне шоу

У Дубовому вигравали зерно, а в Новостроївці було мильне шоу

Традиційно цієї пори в районі відзначають Дні сел. Нещодавно ми побували на святкуваннях у Дубовому та Новостроївці Царичанської громади.

Біля Дубівського сільського клубу зібрались жителі навколишніх сіл Дубове, Турове, Селянівка, Тарасівка. На чільному місці була облаштована сцена, оформлена виставка літніх фруктів і овочів. Красувались духмяний коровай Іннеси Різніченко та яблучна шарлотка Жанни Гараєвої. Сільська майстриня, мешканка Селянівки, Людмила Галій вручила запашну хлібину на рушнику благочинному церковному округу, протоієрею Сергію Пігарєву, який привітав селян зі святом та висловив надію на облаштування місця для віруючих округу в приміщенні старої пошти. До речі, на центральній вулиці села влада провела освітлення, а зовсім скоро дубівчани будуть мати свій водогін. Про це говорив місцевий житель, депутат селищної ради Петро Сергієнко. Петро Григорович багато добрих слів говорив про своїх земляків, нагородив активістів села, подякував спонсорам сільського свята: Царичанській громаді, ТОВ «Грант» (керівники — Юрій Коваленко і Володимир Феник), приватним підприємцям Наталії Габ та Івану Семенчі, депутату районної ради Валентині Полотненко, меценату і підприємцю Ігорю Хижняку (Турове). Від імені виконкому виступила заступник голови ОТГ Марина Журавель та вручила майбутнім першокласникам Ярославі Сергієнко, Каріні Волошко, Богдані Дейнезі, Інні Глитенко, Валерії Божко шкільні набори для навчання.

У ході свята грамотами і подарунками  були відзначені родини, які багато років живуть разом у шлюбі. Мешканці Дубового  Ольга і Віталій Сливки відзначають 55 років подружнього життя. У них — троє дітей, п’ятеро онуків і правнучка. А Ніна і Віктор Куземи із Турового прожили в парі 61 рік. Одружилися в далекому 1957-му, працювали в колгоспі, виростили двох дітей, діждались трьох онуків і п’ятьох правнуків. У Селянівці є сімейна пара Катерини та Миколи Шепетів. У них — 46 років подружнього життя.
Не обминули увагою і найменших, які цього року з’явилися на світ: Толя Цись, Віка Каніболоцька, Кіріл Суровицький. Особливою увагою привітали найповажніших жителів: Григорія Шепетю (94 роки, Селянівка), Катерину Сороколіт (91 рік, Дубове), Ганну Ляшенко (88 років, Турове). Після урочистостей і концерту стареньких частували.

Яке ж свято без концерту? Розважальну програму підготувала завідувачка сільського клубу Таміла Мазуркевич разом зі своїми вихованцями. До речі, у Дубовому дуже активні діти і молодь. Жодне сільське свято не обходиться без участі юних артистів. А танцювальний гурт «Едельвейс», у складі якого Альона Мазуркевич, Віолетта Різніченко, Влада Молдовська, Сніжана Дейнека, Вікторія Божко, Таня Бабанська, постійно представляють глядачам нові  композиції. Діти самі роблять хореографічні постановки, знаходячи деякі сюжети для них в мережі Інтернет. На святі дівчата виступали в новеньких яскравих костюмах, які їм пошила мешканка Турового Жанна Гараєва. Вона ж є і волонтером, допомагає в організації свят. А ще гарно перевтілюється в різних персонажів. Саме вона в дуеті з Тамілою Мазуркевич, у ролі сільських кумась, відкрили концертну програму і налаштували людей на веселощі. Ведучими свята були  Олександр Білоус та Анна Гавриш. У гості на пісенний захід завітали Юлія Соболєва та Олена Сульжик.

Після концерту розігрувались лотереї. Продавали квитки по 5 гривень. Серед призів було багато речей домашнього вжитку. Найбільш значимі в розіграші були два відра та мішок зерна (50 кілограмів). Далі розпочалися розваги: люди із  задоволенням танцювали під музику канавських музикантів Олександра Китайгори та Віталія Довгоженка і смакували кашею, а хтось пригощався і міцнішим.

 

Новостроївці — 245!

25 серпня побували ми і на святкуванні в Новостроївці. Дні сел відзначили жителі Новостроївки, Івано–Яризівки, Вербового. Але ж яка дата — 245 років! Історія — дуже цікава. Інформації мало, але староста Бабайківського округу Валентина Чвертка допомогла її знайти.

У 1773 році Слобода Бабайківка входила до Протовчанського повіту Азовської губернії. Біля Слободи поселенці будували свої хати на підвищених місцях, на багатих родючих землях, на схід від річки Оріль. Так і з’явилися нові хутори: Новостроївка, Іванівка, Яризівка. Якщо Бабайківка та Новостроївка були вільними поселеннями, то Іванівка і Яризівка належали спочатку поміщику Миргородському і називалися Миргородщиною. Пізніше пан Миргородський свою економію програв у карти поміщикам Яризові та Ляшенкові. Останній, у свою чергу, частину села програв Кащенку, а той подарував село зятеві Івану Баранніку. Так село розділилося між двома поміщиками, тому і має подвійну назву: Івано–Яризівка. Довідка про те, що хутори Новостроївка були засновані в 1773 році, зберігається в Царичанському краєзнавчому музеї. Отже, у Новостроївки ювілей — 245 років!

На 17 годину до новостроївського сільського клубу почали сходитися люди. Завітали на свято почесні гості і фінансові спонсори Дня села: представник від Царичанської громади, заступник голови Марина Журавель, Ігор Пилявець від нардепа Олега Кришина та депутат обласної ради Гошгар Мухтаров. Вони відзначили подарунками і грамотами довгожительку з Новостроївки Варвару Новоселю, яка народилася 1930 року, а також Анатолія Людомира з Івано–Яризівки, 1928 року народження. 28 серпня Анатолію Степановичу виповнилося 90 років. За традицією, подарункові набори було вручено чотирьом дошкільнятам, які підуть цього року до 1 класу. Крім того, привітали ровесника незалежності України Олега Голого. Привітали також сімейне подружжя Походій — Юлію та Олега, які в серпні відзначили фарфорове весілля (20 років). Срібний ювілей подружнього життя відсвяткували Олександр та Любов Пісоцькі. Отримали свої вітання і подарунки Олексій та Валентина Білоцерківські, котрі в парі 40 років, та сім’я Остапенків (Володимир і Валентина) — золоті ювіляри. Не забули згадати і про новонароджених Аню Білай та Аліну Головко. За активну життєву позицію відзначили місцевих Юлію Дерець, Світлану Самарську, Лесю Колодяжну, Любов Чорну, Івана Кристаля, старосту Валентину Чвертку. Цього дня привітали Віктора Яковенка з 75‑річним ювілеєм та Любов Пісоцьку, які святкували Дні народження саме 25 серпня. Присутніх щиро привітала директорка Бабайківської школи Валентина Ковтун. А Любов Пісоцька як господиня заходу вручила почесним гостям ювілейні сувенірні медалі ручної роботи, які виготовила Леся Колодяжна. Леся Леонідівна — активний житель, без якого не обходиться жодне місцеве свято. Як керівник гуртка «Петриківська витинанка», вона разом з народною майстринею петриківського розпису Людмилою Бабіч провела на Дні села майстер–клас для дітлахів. А кожен бажаючий зміг отримати в подарунок розмальовку–тату з цього виду розпису. Крім цього, у фойє сільського клубу була розгорнута виставка робіт вихованців цих майстринь.

На території сіл мешкає 17 учасників АТО. Від імені земляків ведуча привітала їх. Серед загиблих у цій нікому непотрібній війні — мешканець Новостроївки Юрій Сагайдак. Він похований на місцевому цвинтарі села. Чоловік загинув 24 серпня 2014 року на блокпості в селі Новодворське, неподалік від Іловайська, під час наступу росіян і сепаратистів. Юрій Михайлович служив у 39‑му батальйоні територіальної оборони «Дніпро —2» стрільцем–санітаром у званні сержанта. Мав позивний «Батя». Указом Президента Сагайдака було посмертно нагороджено орденом «За мужність» ІІІ-го ступеня. Присутні вшанували загиблого хвилиною мовчання, а колишні побратими Олег Голий та Владислав Самарський поклали корзину квітів на його могилу.

Після урочистої частини свята селяни залюбки послухали концерт аматорів сцени — артистів Центру культури та дозвілля, поласували козацькою кашею, шашликом, пригощалися дуже смачним короваєм від підприємця Тетяни Дроненко. Усю розважальну програму для мешканців сіл підготувала організатор дозвілля Руслана Рудич. Для дітей влаштувала шоу мильних бульбашок, флешмоб, жартівливі конкурси, які супроводжувалися дотепними коментарями. Та й дорослі від ігор не відставали. Розіграли 100 квитків безпрограшної лотереї. Головним призом була пляшка шампанського. Паралельно із шоу–програмою представники ФСК «Мир» для всіх охочих влаштували змагання з армрестлінгу. Призи були як для дітей–переможців, так і для дорослих. А далі на всіх чекала дискотека.

Організатори Дня села та мешканці дякують Геннадію Сумському, Олегу Кришину, Гошгару Мухтарову, Валентині Чвертці, Любові Чорній, Івану Кристалю та підприємцям Володимиру Солосі, Миколі Глитенку, Михайлу Ковтуну, Олегу та Юлії Гружинскасам за фінансову підтримку.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації