Вхід | Реєстрація

Найвищий рейтинг – у Преображенської ЗОШ

Найвищий рейтинг – у Преображенської ЗОШ

Минулої середи в Царичанській громаді, у приміщенні опорної школи, відбулася освітянська конференція, на яку зібралися педагоги і вихователі шкіл та дитсадків громади.

Усього пройшов рік, як заклади загальної та позашкільної освіти перейшли в підпорядкування об’єднаної громади. Був створений відділ освіти виконкому селищної ради, відбулося ліцензування закладів загальної середньої освіти. Діє Програма розвитку освіти Царичанської громади до 2022 року, яка реалізує право громадян на освіту, незалежно від місця проживання і форм її отримання. Загалом на реалізацію Програми розвитку освіти було спрямовано 41226300 гривень, з них з освітньої субвенції — 1 111 000 гривень, з місцевого бюджету — 1 111 000 гривень.

Перед присутніми виступив очільник освіти Сергій Китайгора. На території громади функціонує 6 загальноосвітніх шкіл, одна з них — опорна Царичанська школа з двома філіями (Царичанською і Лисківською ЗОШ І-ІІ ступенів), 6 закладів дошкільної освіти, 2 заклади позашкільної освіти. Сергій Миколайович відзначив, що три наші школи увійшли до сотні найкращих серед 592 шкіл Дніпропетровщини. За рейтингом, Преображенська — на 54 місці, Царичанська ЗОШ І-ІІІ ступенів — 64, Бабайківська школа вийшла на 88 місце.

З 1 вересня 2018 року стартувала реформа «Нова українська школа». За новими програмами навчати першокласників будуть 12 вчителів початкових класів, 9 вчителів іноземної мови та 7 — фізичної культури. Усі педагоги пройшли курси підвищення кваліфікації за новими вимогами. На закупівлю сучасних парт, меблів, дидактичних матеріалів та комп’ютерного обладнання для навчання 160 першокласників було виділено 1 111 000 гривень.

Що стосується повної загальної освіти, то, як зазначив начальник відділу освіти, перед школами стоїть завдання зберегти і розвивати ті напрацювання з організації профільного навчання, які вже склалися в попередні роки. Кожен заклад має визначитись зі своєю профілізацією, робити опитування учнів і батьків з приводу вибору певного профілю. У 2018–2019 навчальних роках 73 учні (60,3 відсотка) виявили бажання здобувати повну загальну середню освіту. Відрадним є те, що серед дев’ятикласників закладів освіти ОТГ немає жодного, хто б не продовжив навчатися в інших закладах.

У процесі децентралізації спільними діями та при підтримці селищної ради збереглася мережа позашкільної освіти. Два заклади — Будинок дитячої та юнацької творчості і дитячо–юнацька спортивна школа — успішно працюють. Більше того, 781 учень мають змогу відвідувати гуртки і секції. Чималим позитивним плюсом є те, що дітей із сіл підвозять і відвозять до місць призначення. Такі кроки запобігають соціальним негараздам: діти мають заняття, їм немає часу займатися шкідливими звичками, у них є мотивація і задоволення. Батьки спокійні за життя дітей.

Особлива увага приділяється обдарованим дітям. Проведення всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін дає змогу виявити здібних дітей. Учасниками ІІ етапу олімпіад стали 377 учнів закладів освіти району, 195 — учні закладів громади. За результатами ІІ-го етапу всеукраїнських олімпіад рейтингову таблицю отримала команда Царичанської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Склад команди ІІІ (обласного) етапу від району складав 39 учнів, з яких 44 відсотки становили школярі ОТГ.

Якщо говорити про незалежне зовнішнє оцінювання, то приємно відзначити високий рівень досягнень з української мови, які продемонстрували 12 учнів шкіл громади. Порівняльний аналіз результатів ЗНО–2018 з української мови на рівні області та України наших випускників засвідчив позитивні зрушення. Із 13 випускників високі результати з математики отримали троє учнів. У порівнянні з минулими роками, це — великий крок вперед. Низький рівень знань з математики дає привід сподіватися, що можуть увести обов’язкове ЗНО з цієї дисципліни. Поряд з цим, із предметів за вибором, найбільшим попитом користувалися біологія та географія. Проте, жоден учень не склав іспит на високому рівні. У попередні роки результати були кращі. На достатньому рівні біологію склали 8 учнів, географію — 10. Сім учнів спробували свої сили з англійської мови. Лише три справились із завданням на достатньому рівні. Два учні здавали ДПА (ЗНО) з фізики. Один отримав 12 балів. Як підсумок ЗНО–2018: із 57 випускників всього 2 мають низький рівень знань.

Результати ДПА у формі ЗНО внесли суттєві зміни в показники нагородження медалями. 11 учнів могли стати претендентами на нагородження золотою медаллю. У підсумку, 7 випускників шкіл отримали золоті та срібні медалі (Царичанська школа — 5, Бабайківська — 1, Прядівська –1). Чотири учні закладів освіти не підтвердили статус медаліста.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 вересня 2018, 15:35 | Царичанка | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації