Вхід | Реєстрація

Дожити до понеділка

Дожити до понеділка

Людям, які потребують медикаментів, гроші на придбання яких виділяє держава, пропонують почекати до 17 вересня. Саме із цього дня має знову запрацювати програма «Доступні ліки».

В Україні вже другий рік працює державна програма, що має назву «Доступні ліки». Згідно із нею, сотні тисяч українців, які страждають від серцево‑судинних хвороб, бронхіальної астми та цукрового діабету другого типу, отримують медикаменти. Ліки людям дістаються або безкоштовно, або за зниженими цінами.

Задум, безумовно, добрий. Адже для багатьох хворих навіть незначне здешевлення медикаментів є великим благом. І програма свою функцію, в принципі, виконує. Але, за давньою українською традицією, у ході її роботи постійно виникають непередбачувані проблеми. Це, в основному, — через недофінансування.

Ось і у вересні хворі в черговий раз не можуть отримати в аптеках медикаменти із визначеного програмою переліку. Але цього разу справа не у відсутності коштів. Нібито, не у цьому.

За словами керівника районного центру первинної медико-санітарної допомоги Любові Коломієць, затримка виникла через реорганізацію закладу, що відбувається в ході медичної реформи. Із кінця червня поточного року ПМСД має статус комунального некомерційного підприємства. А з цим заклад втратив право перераховувати гроші аптекам. А без грошей немає ліків. Точніше, вони то в аптеках є, але не зрозуміло, що за установа за них заплатить. До вересня хворі жили «на старих запасах», використовуючи медикаменти, рецепти на які були виписані ще в червні. Тобто, у липні–серпні проблема ще не була надто болючою. Але настав вересень…

За словами Любові Коломієць, днями були проведені наради за участю представників районної ради та райдержадміністрації. І було досягнуто трьохсторонньої угоди. Нібито, гроші в аптеки буде перераховувати РДА. А відновиться процес фінансування, а з ним і отримання ліків, із 17 вересня, тобто — із наступного понеділка.

Тут, звичайно, виникають риторичні запитання. Перше і головне з яких — «Чому наради проводяться, а угоди підписуються у вересні, якщо статус медзакладу змінився у червні? І чи дійсно процес відновиться із понеділка?»

Знаючи «оперативність» вітчизняної бюрократичної машини, у цю обіцянку повірити важко. Та будемо сподіватися. У понеділок хтось із працівників «ЕХО» буде в аптеці, щоб перевірити стан виконання обіцянки.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 вересня 2018, 12:21 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації