Вхід | Реєстрація

Покарання за несплату аліментів


Статистика уперто стверджує, що кількість розірвань шлюбів з кожним роком неупинно зростає. Звідси — зростає й актуальність аліментного питання. Як не прикро, але завжди були батьки, які недбайливо ставилися до обов’язку по утриманню своїх малолітніх дітей, всіляко намагаючись уникнути від їх фінансової підтримки. Чи є шанси отримати аліменти, якщо екс-чоловік, найімовірніше, просто не хоче їх сплачувати! Обов’язок батьків утримувати своїх дітей до їх повноліття закріплений нормами Сімейного Кодексу України, Конституції України, а при ухиленні від цього обов’язку кошти на утримання дітей (аліменти) стягуються з них у судовому порядку. У разі, якщо «дбайливий» татко не бажає платити аліменти, то за заявою його колишньої дружини, державний виконавець має право звертатися до право­охоронних органів (прокуратури, міліції) з поданням про притягнення його до кримінальної відповідальності за злочин, а саме, злісне ухилення від сплати, встановлених рішенням суду, аліментів на утримання дітей, згідно ст. 164 Кримінального Кодексу України. Після порушення кримінальної справи — матеріали передаються до суду для призначення винному міри покарання. Такий злочин карається громадськими роботами на строк від 80 до 120 годин або виправними роботами на строк до одного року, або обмеженням волі на строк до двох років. Те саме діяння, вчинене особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею карається громадськими роботами на строк від 120 до 240 годин або виправними роботами на строк до двох років, або обмеження волі на строк від двох до трьох років. Так, у поточному 2009 році відділом державної виконавчої служби до правоохоронних органів направлено 25 подань про притягнення злісних неплатників аліментів до кримінальної відповідальності. Станом на даний час Кобеляцьким районним судом — вже притягнуто до кримінальної відповідальності аж до позбавлення волі з відстрочкою на 1 рік, — громадян Міщенка С.Ю., Бердника Р.О., Іваніченка І.К., Мазуренко М.Г., Шовкопляс Р.А., Пісного М.І., відносно трьох осіб — справи вже призначено до розгляду в суді, відносно шести осіб — матеріали ще перебувають в правоохоронних органах в стадії розгляду. Тож, відділ державної виконавчої служби Кобеляцького райуправління юстиції в черговий раз попереджає та звертається до всіх платників аліментів, які намагаються ухилитися від їх сплати, віднестися з високою відповідальністю до виконання своїх батьківських обов’язків та не псувати судимістю свою біографію.



Автор: Головний державний виконавець відділу ДВС Кобеляцького РУЮ В. ЧУЙКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 вересня 2009, 11:54 | Полтавщина | Суспільство


1. Tam / 22 грудня 2012, 10:50
Справа в тому, що деякі державні виконавці вперто не хочуть звертатись до правоохоронних органів з аявою про порушення кримінальної справи щодо боржника. Таке враження, що вони захищають не дітей, які залишились без батьківської опіки, а неплатників аліментів. Особисто я 11 років не отримую аліменти, а у виконавчій службі мене постійно запевняють що вони невзмозі нічого зробити, тому що боржник офіційно на роботі не оформлений, все майно яким він володіє зареєстроване на його дружині, до виконавчої служби на виклики державного виконавця не з'являється, за місцем проживання не приписаний. Я неодноразово зверталась із проханням порушити кримінальну справу, але держвиконавець навіть заяви не приймає.
2. водій / 22 грудня 2012, 15:05
у виконавчій службі мене постійно запевняють що вони невзмозі нічого зробити, тому що боржник офіційно на роботі не оформлений, все майно яким він володіє зареєстроване на його дружині, до виконавчої служби на виклики державного виконавця не з'являється, за місцем проживання не приписаний.
Шановна Tam, припустимо він працює неофіційно, припустимо майно де він зараз проживає не на ньому, припустимо він прописаний не там де зараз проживає (у жружини) а у іншому районі, але він же не бомж? Свій будинок у нього десь таки есть? Десь то він має бути приписаним? Ну так у чому справа... Якщо ж органи правосуддя не діють, тоді заяву треба писати на них. У цьому вам допоможе адвокат - правда це опять же гроші, сотні дві три, де вам їх дістати.

Безвихідною являється тільки та ситуація, якщо він став бомжем, або помер. Але і у такому випадку, замість аліментів ви можете отримати державну допомогу. А якщо він ще і живий, то також є підстава для перегляду його батьківських прав, як одна із най ефективніших методик. З таким позовом ви можете самі звернутися до суду. Якщо потрібна буде допомога у складанні позову, дайте знати тут на цій сторінці, я зможу вам допомогти. Вам доведеться тут зареєструватися щоб передати мені дані через приватні повядомлення.
3. водій / 22 грудня 2012, 15:18
Ага.... забув своє за що хотів запитати.

От помітив я таке діло - чуть що, всралася невістка. Чому завжди і повсюди розмови лише за обовязки та гріхи чоловіків? А чому ніколи ніхто не надасть аналогічної консультації про материнську сторону? Наприклад, часте використання аліментів не за призначенням, а також право чоловіка на звітність про те, куди потречені кошти що він платить як аліменти. Чи може це їрунда і мелочь? Та ні.. вибачте. Перш ніж ви будете качати права за гроші, треба щоб мужик їх заробив. Бо якшо заробітку від нього не буде ніякого, то качати вам буде нічого. Так от віднесіться із повагою до чоловічих заробітків, і надайте аналогічні консультації і за права, а не тільки обовязки, палатників аліментів.

Ануж, я уважно вас слухаю.
4. лера / 6 березня 2013, 13:05
и что даст бивший еше больше удивича об растратах на содержании ребенка я живу з детями уже 11 лет содержу дитей слава богу жв ивем не умераем но папу учем озаконе послушания хачу сказать
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації