Вхід | Реєстрація

«Сирота в дім – то щастя в нім»

“Вони були ще молодими, коли удочерили маленьку дівчинку родичів. І саме відтоді й перестали прискіпливо, картаючись марним очікуванням власної дитини, стежити за часом. А згодом трапилося те, що й зазвичай: навіть незчулися, коли дівчинка стала дорослою. Багато на чому, звісно ж, позначилися ці два десятки років, але не змінили і не втамували вони головного – жіночого бажання Ніни Олександрівни няньчити дітей. Тож нещодавно (чи то збожеволіли в їхній хаті усі годинники і помчали назад – на прощу до її молодості) жінка остаточно вирішила, що їй іще стане снаги і сили “підняти на ноги” велику сім’ю”.
Це початок однієї з циклу радіоновел редактора відділу художньо-публіцистичних програм обласного радіо Вікторії Корнєвої під назвою “Дванадцять щасливих історій”. Невигадані й зворушливі розповіді про сім’ї, де наважилися стати мамами і татами дітям із сиротинців, завоювали прихильність слухачів. Тому, коли проект закінчувався, у директора творчого об’єднання програм обласного радіо Інни Якобенко виникла думка адаптувати радіоновели і надрукувати їх.
Збірка “Дванадцять щасливих історій” побачила світ при підтримці обласної ради, зокрема, голови облради Олександра Удовіченка, голови постійної комісії з питань депутатської діяльності та інформаційної сфери, директора видавництва “АСМІ” Івана Момота. Сприяли у створенні “Дванадцяти щасливих історій” служби у справах дітей обласної та районних державних адміністрацій.
“Я запрошувала слухачів, а тепер запрошую і читачів “прийти” у таку сім’ю, побувати в гостях, для того, щоб приміряти на себе цю ситуацію не як виняткову, а як доволі прийнятну, ту, на яку в багатьох може стати сил”, – розповіла Вікторія Корнєва під час презентації збірки в прес-центрі обласної ради.
Вікторія Корнєва зізнається, що у неї самої змінилося уявлення про людей, які беруть на виховання чужих дітей. “Зараз я розумію, що є ті, які лише співчувають, а є ті, які здатні на такий крок, які можуть розрахувати свій час, свої сили, – говорить авторка. – Наприклад, дві новели розповідають про дитячі будинки сімейного типу, де виховують п’ятьох прийомних дітей. Які можуть бути вихідні чи відпустки у жінки, в якої в домі стільки дітей?!”.
Жодна з радіоновел не залишає байдужим, проте особливо торкнулася душі Вікторії Корнєвої історія про сім’ю із Хорола. Жінка взяла на виховання хлопчика, а потім – і дівчинку. А через деякий час виявилося, що по крові це рідні брат і сестра. Так виходить, що одна жінка народжує дітей, а інша стає їм мамою.
– Головна особливість цієї книжки – документалізм, – зазначила координатор проекту Інна Якобенко. – Можливо, хтось її прочитає і зважиться на такий крок – взяти на виховання дитину. А мені здається, що ми досягнемо мети навіть тоді, коли хтось прочитає і не зважиться, бо зрозуміє, що він не готовий. Бо не може бути гіршого, ніж поламати ще раз долю дитини...
 “Дванадцять щасливих історій” – це цикл про звичайних людей. Але коли дочитуєш до останньої сторінки, розумієш, що вони – надзвичайні. Надзвичайні своєю щирістю й гідністю, силою духу.

Автор: Тетяна ГЛУШКО, www.zorya.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 березня 2010, 11:04 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації