Вхід | Реєстрація

Чоловіча робота

У редакції газети мені сказали, що до свята 8 Березня треба написати про миргородського лідера малого та середнього бізнесу підприємця Ольгу Михайлівну Запорожець (на знімку). У міському рейтингу популярності вона удостоєна почесного звання «Людина року-2009». Вибір було зроблено не випадково. Якщо не рахувати курорту, то у Миргороді немає великих металургійних, гірничодобувних, машинобудівних чи ще якихось грошовитих підприємств. Головними наповнювачами бюджету міста є саме малий та середній бізнес. Ефективно керувати таким бізнесом, та ще й бути лідером, повірте, не всякому дано. А жінці, принаймні так мені подумалося, і поготів.
Отож, коли йшов на зустріч із лідером підприємництва, мені уявлялася сварлива, як базарна перекупка, розпорядниця, яка й мислить не власним, а позиченим у комп’ютера розумом. І був приємно здивований, коли назустріч вийшла схожа на вчительку молода жінка. Довідавшись, що газета цікавиться досвідом її підприємницької роботи, ніби аж засоромилася. Симпатичні ямочки на її щоках додали привітності красивому обличчю.
Слово по слову та й розговорилися. Уродженка Лубен після навчання у Полтавській державній аграрній академії волею сімейних обставин опинилася у Миргороді. Та кому нині потрібні спеціалісти сільського господарства? Самі по телевізору бачите, що банальну картоплю на Україну, не з доброго дива, звісно, везуть із Африки; капусту, цибулю, помідори – з Туреччини; огірки – з Угорщини; моркву та гречку – з Китаю; молочний порошок – із Польщі… Ганьба та й годі! Тим часом для молоді в українському селі роботи катма. Люди на міських базарах подейкують, що саме за ефективне нищення того, що колись називалося аграрним сектором економіки, «оранжевий» сільськогосподарський поводир і удостоєний звання Герой України. Це один із тих випадків, коли птаха видно по польоту. Хай їм грець!
Втім метикувата Ольга Запорожець не чекала змін на краще, склавши руки. Ще з шкільних років вона любить книги. Отож і розпочала свій бізнес із торгівлі книгами у Миргороді, на території курорту. Це сьогодні у неї популярний серед миргородців та гостей курортного міста книжковий магазин «Сторінка», у людному місці по вулиці Гоголя, біля пошти. Ще працюють два дитячі магазини «Олліс».
На полицях книгарні близько п’яти тисяч назв друкованих видань. Книголюби цікавляться творами класиків, сучасних письменників. Ольга Михайлівна з похвалою відгукується про щойно прочитані книги Марії Матіос «Солодка Даруся», Людмили Улицької «Казус Кукоцького» та інші новинки. Постійним попитом у покупців коритуються книги з історії козаччини на Україні взагалі і в Миргороді зокрема.
Завідуючі міською бібліотекою ім.Давида Гурамішвілі Станіслава Сікорська та дитячою бібліотекою Ольга Виноградова саме у «Сторінці» поповнюють бібліотечні фонди. Тут постійно бувають працівники шкільних бібліотек, міські книголюби Людмила Бєлік, Наталія Ночна, Людмила Дарвіс, Наталія Лечковська та інші миргородські інтелігенти.
Директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія Гирка називає Ольгу Михайлівну щедрою на милосердя людиною.
- То правда, - підтримує сказане продавець «Сторінки» Лілія Кисіль. І додає, що як на її переконання, правильно робить міська влада в особі заступника міського голови Сергія Соломахи, який старається усе робити для того, щоб телевізори, інтернети ті інші сучасні інформатори не зменшували споконвічний інтерес культурної людини до книги. Так воно і є. Книга набагато благородніша вже тим, що замість насильства та «героїки» криміналу, пристрастей «больших стирок», збочень пустопорожніх «окон» та іншої бездуховності, якою аж кишать голубі екрани, дарує читачам розумне, вічне та добре.
Може моя думка і не беззаперечна, сперечатися не буду, але після відвідин книгарні «Сторінка» подумалося, що підприємець Ольга Запорожець працює на передньому краї споконвічного протиборства добра і зла. А боротьба, в тому числі і за душі людські, завжди вважалася справою чоловічою. І якщо трудолюбива, як бджілка, дбайлива мати і дружина Ольга Михайлівна «на чоловічій роботі» удостоєна честі «Людини року – 2009», то для того їй, повірте, перш за все треба бути справжньою жінкою. Такою вона і є.

Автор: Леонард НІКОЛАЄНКО, Газета «Миргород наш дім» №9


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 березня 2010, 16:00 | Миргород | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації