Вхід | Реєстрація

У Козельщинської чудотворної ікони паломники вимолюють здоров’я

У Козельщинської ікони Божої Матері вимолюють міцне здоров’я та гарне подружжя. За свою історію чудотворний образ покидав обитель на Полтавщині, але знову повернувся до храму. Нині в Козельщинському монастирі продовжують відновлювати іконостас.
6 березня, в суботу, в Козельщинському соборі було особливо багато вірян.
Цього дня вшановують чудотворну ікону Козельщинської Божої матері. Саме 6 березня 1881 року сталося диво на Полтавській землі — від образу Богородиці зцілилася отроковиця. Дівчина була дочкою місцевого пана Володимира Капніста і тяжко хворіла на параліч ніг. Батьки випробували всі способи, але, хоча й мали гроші, нічого не допомогло. Останню надію на одужання пов’язували із лікарем в Москві, куди збиралися повезти дитину. Напередодні від’їзду дівчині дали ікону — помолитися на удачу. Марія припала до образу і стала благати Богородицю про допомогу. Раптом дівчину вразив гострий біль, і вона знепритомніла, а коли отямилася — відчула себе абсолютно здоровою.
З того дня потяглися до маєтку Капністів богомольці. Чудеса зцілення відбувалися постійно і слава про ікону ширилася дуже швидко. Капністи вирішили побудувати церкву, щоб усі бажаючі мали доступ до чудотворної ікони і змогли отримати зцілення, як і їхня дочка. 
Так починалася історія славнозвісного та багатостраждального Козельщинського монастиря. Розповіді, документи і фото про обитель увійшли до презентаційного видання, яке підготували кременчуцькі меценати і передали служителям монастиря 6 березня цього року, в день вшанування ікони Богородиці. Як відомо, саме завдяки підтримці благодійників, монастир знову відродився у 90-х роках, коли сюди повернулася й чудотворна ікона, яку ретельно переховували. 
На сьогодні в головному храмі Козельщинського монастиря багато паломників. Люди кажуть, що традиційно біля ікони просять здоров’я (особливо при хворобах кісток та суглобів), а також вважається, що чудотворна ікона допомагає в родинних справах, у вихованні дітей, а юнаки та дівчата перед образом Богородиці отримують щасливе визначення свого майбутнього — що стосується успішного навчання, роботи чи шлюбу. 
Нині в головному храмі продовжуються роботи з відновлення іконостаса. Колишній, старий іконостас втрачено. Це був справжній шедевр мистецтва, виготовлений майстрами італійської школи з білого мармуру та зеленого оніксу, прикрашений позолотою та венеціанською мозаїкою. Нинішній інтер’єр собору хочуть відтворити у таких же небесно-голубих тонах, які панували тут у ті часи.
Новий іконостас виготовляють із мармурової крихти із додаванням спеціальних полімерів, а майстер іконопису пише образи. Кошти на відновлення іконостасу пожертвували кременчужани: Володимир Матицин — колишній директор нафтопереробного заводу, а нині — Почесний президент Всеукраїнського благодійного Фонду «Джерело Дніпра» та його дружина Тетяна.

Автор: Людмила ДНІПРОВСЬКА, www.poltava.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 березня 2010, 16:11 | Козельщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації