Вхід | Реєстрація

Бізнес роблять на історії

Останнім часом значно збільшилась кількість «чорних археологів», які, маючи доступ до необхідної інформації про місцезнаходження колишніх поселень та місця бойових дій, з метою виявлення та заволодіння культурними та історичними цінностями, займаються несанкціонованими археологічними розкопками. І тут доречно нагадати «любителям старовини», що в разі привласнення ними знайденого скарбу, який є пам'яткою історії чи культури, своїми діями вони вчиняють злочин, відповідальність за який передбачено ст. 193 Кримінального кодексу України. Окрім цього, бажаючи в подальшому реалізувати культурні та історичні цінності за кордон без відповідного на те дозволу уповноважених органів і отримати за їх продаж валюту, особи, які мають їх в своєму розпорядженні, стають на шлях вчинення контрабанди — злочину, передбаченого ст. 201 КК України.
Так, житель міста Полтави Іванов (прізвище змінено) став засновником та директором науково‑дослідницької фірми, яка згідно своїх статутних документів займалася охороною історичних місць та будівель, розробкою у сфері гуманітарних та історичних наук тощо. З березня минулого року Іванов почав проводити розкопки на території Полтавської області та колекціонувати раритети. Упродовж квітня 2009 року з приховуванням від митного контролю Іванов направив на адреси іноземних покупців до 30 листів, у яких знаходились монети 17–20 століть, німецькі військові мапи та фотокартки часів Великої Вітчизняної війни, марки, що представляють історичну та культурну цінність.
Однак злочин не вдалося довести до кінця, бо він був виявлений працівниками митниці. Як результат — за фактом замаху на вчинення контрабанди щодо Іванова були порушені 2 кримінальні справи за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 15 та ч. 1 ст. 201 КК України. Слідчим відділом УСБУ в Полтавській області закінчено їх розслідування і після затвердження висновку, прокуратурою області ці кримінальні справи спрямовані до Ленінського районного суду Полтави. Нині вони призначені до розгляду. Після проведення судового слідства, постановляючи вирок, суд вирішить питання міри покарання підсудного, яка, до речі, може становити: позбавлення волі на строк від трьох до семи років із конфіскацією предметів контрабанди.

Автор: Микола Верблюд


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 жовтня 2009, 10:25 | Полтава | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації